Astazi am reusit sa pun mana pe Lenovo IdeaPad Flex 10 si mi-am spus hai sa impartasesc cu voi cea ce am constatat.
Nu am avut mult timp la dispozitie asa ca nu fiti pretentiosi (un hand-on mai detaliat 🙂 ).
La prima “atingere” pare OK. Are un design acceptabil iar plasticul din care este confetionat, asa cum ne-a obisnuit Lenovo, pare unul de calitate, cel putin estetic (nu lasa urme), chiar daca este un entrylevel. Este destul de usor dar nu atat pe cat pare (1.2 Kg). Tastatura (faimoasa AccuType) pare destul de ergonomica iar tastele destul de mari avand in vedere dimensiunile reduse ale device-ului (ideal ar fi fost daca ar fi avut tastatura iluminata). Ecranul touch si modul Stand il transforma intr-o semi tableta (spun semi pentru ca nu poti “scapa” de tastatura in totalitate).
Review Lenovo IdeaPad Flex 10
Este un entrylevel, cum spuneam ceva mai devreme, asa ca pretul nu este foarte mare. Il gasim la emag la 1249 RON (vezi aici detali), iar la evomag este un pic mai scump, 1499 RON (vezi aici detali). (preturile sunt din iulie 2014)
In Stand Mod intradevar este “mistoc”. Daca ai unde sa-l asezi si vrei sa te deconectezi cu un film, ascultand muzica sau sa navighezi pe internet, in special folosind ecranul multitouch, o sa ai o surpriza placuta. Il poti tine chiar si in poala fara sa-ti fie teama de accesarea accidentala a tastelor, acestea fiind dezactivate o data cu pozitionarea in Stand Mod. Tot in Stand Mod o alta chestie utila si “mistoc” este butonul windows de pe ecran care se dovedeste foarte util pentru activarea interfetei METRO. Daca este sa ne luam dupa specificatii (nu am avut timp si pentru un test de baterie), bateria tine pana la 4 ore asa ca toate acestea il face un tool veritabil pentru cei care calatoresc mult sau mai bine spus “tasteaza” mult in timp ce calatoresc.
Ai sa vedem si cu ce este “utilat”,….. pe exterior (vezi galeria foto mai jos):
– conector AC de alimentare
– 2 USB din care una bucata USB 3.0
– 1 conector HDMI plus iesire audio pentru casti
– 1 “orificiu” pentru microfon
– Baterie nu se vede!! este interna: Li Ion 3 Celule cu autonomie de lucru de pana la 4 ore
– 2 butoane hard de volul in laterala
– buton de power, tot pe laterala, insoti de martorul led alb
– butonul touch windows de pe ecran
– pe “fundul” acestuia gasim 2 zone care par la prima vedere ca zone de evacuare/ventilatie dar acolo sunt pozitionate 2 difuzoare stereo
Dar sa continuam cu impresiile. Cand l-am luat in “brate” si am rabatat ecranul, ca sa zic asa, parca nu mai pare asa robus. Carcasa este usor flexibila iar pe alocuri cam “scartie”, semn ca nu pare sa fie forte bine “legata”.
In interior am gasit un Windows 8.1, 64-bit, McAffe Internet Security, Office 365 si o groaza de alte aplicatii preinstalate, multe dintre ele junk din punctul meu de vedere. Testele de “interor” le-am facut fara modificari la nivel de soft/setari. Am vrut sa vad ce poate gata scos din cutie.
Sa vedem cu ce vine echipat la interior:
– CPU Intel Celeron Dual Core, N2806, 22 nm, 1580 MHz, cache 1024 KB
– 2GB RAM DDR3
– Procesor grafic integrat de la Intel HD Graphics
– HDD 500 GB, 5400 rpm
– ecranul multitouch in 10 puncte, de 10,1”, optimizata pentru Windows 8.1 si rezolutie HD (1366 x 768), tip display LCD LED
– camera WEB HD de 720p
– Bluetooth 4.0 si Wireless 802.11 b/g/n
Nu am avut timp de un benchmark asa ca am folosit testul de performanta din windows. Nu, nu va bucurati. “Performance Information and Tools” nu este reintrodus cu interfata grafica in Windows 8 asa ca am folosind PowerShell-ul (get-wmiobject -class win32_winsat), iar dupa test avem un sec 3.7. Scor “bunucel” avand in vedere ca maxim este 7,9.
Am incercat si cateva aplicatii/situatii uzuale/normale pe care le poate face un utilizator obisnuit:
Internet:
Am facut repede o retea wifi cu un virtual router pe un alt laptop si s-a conectat relativ repede iar conexiunea WIFI a fost stabila.
Folosind IE pentru browsing am incercat pagina speedtest.net care s-a incarcat destul de greu si brusc s-a innegrit ecranul. Initial am crezut ca intra in stadby dar NU, tocmai am inregistrat primul bolcaj (in 30 secunde si-a revenit). Am mai testat cateva pagini. Unele cu un continut media mai bogat (protv.ro) si unele cu mai putin continut media (wikipedia.com). Cum era de asteptat protv.ro s-a incarcat mai greu (25-30 sec) fata de wikipedia.com care s-a incarcat in 7 secunde. Urmatorul test a fost sa vizionez un full HD de pe Youtube si s-a comportat binisor spre bine.
Video:
Am fortat un pic nota si am testat un video FullHD in format mkv (2012). Initial marele windows 8 nu stie by default sa playeze si el un fisier video mkv!!! Pana la urma am folosit Media Player Classic. Ma asteptam sa mearga mai prost, avand in vedere problema la testul de internte, dar a trecut testul. Daca ai rabdare, sa-si faca un mic buffer, merge OK. Urmatorul video testat a fost un cartoon, tot de 1080p dar in format mp4. Acelasi rezultat ca la mkv.
Office:
Asa cum va spuneam mai deveme a venit echipat cu Office 365 (office 2013). Am deschis word-ul din meniul metro si am asteptat ceva pana s-a deschis (~25 secunde). Cam multicel? L-am inchis si l-am redeschis iar de data aceasta s-a deschis repede. Acelasi lucru s-a intapat si cu excel-ul. Tastatura soft reactioneaza destul de bine, daca esti obisnuit cu ecranul touch si vrei sa o folosesti la editare de documente.
Plusuri:
– ecranul multitouch raspunde bine la comenzi
– Stand Mod pe langa ca arata bine este si foarte util pentru un device portabil
– la fel si greutate care iti usureaza viata cand vine vorba de carat bagaje
– camera web cu rezolutie HD
– pretul care este unul bun pentru un ultra portabil,..cel putin la emag
Ca minusuri:
– se misca greu daca ai aplicatii mai “pretentioase” sau daca vrei sa faci mai multe lucruri in acelasi timp
– ecranul nu se da peste cap in totalitate (doar 300 grade) iar daca vrei sa-l utilizezi ca o tableta, stand in picioare, este mai dificil.
– tot la ecran,..nu “straluceste” cand vine vorba de unghiuri de vizualizare si de luminozitate
– nu are tastatura iluminata,
– butoanele de la touchpad (click dreapta/stanga) un pic cam dificil de accesat,…par sa fie accesibil tot prin atingere touch dar nu este asa. Eu as preferat folosirea unui mouse wireles.
– bateria este “ascunsa” sub capac cea ce te limiteaza in condiitiile in care vrei sa o schimb cu una mai mare sau cu una de rezerva. Cei care calatoresc mult obisnuiesc sa aiba o baterie de rezerva.
Concluzie:
Probabil se va misca “mai cu talent” daca ii facem o mica “cozmetizare”, in sensul ca ii dezinstalam aplicatiile “junk”, verificat serviciile si aplicatiiile care pornesc la start-up, setat o tema clasica,…etc.
Daca esti dispus sa renunti la ceva performante in favoarea bugetului si a portabilitatii poate fi o solutie. O “tableta tunata”, asa poate fi numit, cu o tastatura AccuType si un ecran multitouch in 10 puncte care se face foarte utila pentru cei care calatoresc.
Galerie FOTO: