Dacia Spring – Cu sau fără frunk!? (video)

După o pauză destul de lungă, revin cu un nou episod legat de experiența mea cu Dacia Spring electrică, iar de această dată subiectul dezbătut este legat de montarea sau nu a unui “frunk.”

Dacia Spring – Cu sau fără frunk! (video)

Dacia Spring – Cu sau fără frunk! (video)

Până în prezent, pe piață au apărut câteva modele OEM, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor. Printre acestea, au luat amploare multe alte modele artizanale făcute de către unii dintre posesorii mai iscusiți de Spring. Inclusiv eu am avut un “frunk” confecționat dintr-o cutie achiziționată de la Hornbach, prinsă cu plăcuțe de metal (platband) și câteva șuruburi cu șaibe și piulițe.

În acest articol, voi încerca să răspund la câteva întrebări pe care majoritatea proprietarilor de Spring probabil și le-au pus la un moment dat.

1. Este util un astfel de “frunk”?
Eu zic că da. Chiar dacă mașina are un portbagaj suficient de mare pentru clasa din care face parte, și mai ales că vorbim de o mașină electrică care are nevoie de un încărcător (sau două), cablu de încărcare tip 2 și alte accesorii/adaptoare și poate un prelungitor pentru cazurile când cei 6 metri de la încărcător nu sunt suficienți. Toate aceste lucruri încap într-un “frunk” fără probleme și în unele cazuri, mai poți adăuga și un stingător, o trusă de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante sau o trusă în care se află și cricul. Astfel, portbagajul rămâne liber de sarcini și poate fi umplut fără probleme cu alte lucruri când ai nevoie. Eu simt acest lucru când fac cumpărăturile de weekend.

2. Nu este afectată garanția dacă montez un astfel de “frunk”? Vom putea achiziționa și monta un “frunk” direct de la Dacia?
Părerile sunt împărțite, iar majoritatea afirmă că nu ar trebui să fie afectată garanția, însă având în vedere faptul că până în acest moment cei de la Dacia nu au adoptat/omologat niciunul dintre modele, eu unul sunt rezervat. Cine știe, poate încă nu le-a plăcut niciunul sau încă nu s-au decis pe care să-l aleagă.

Părerea mea este că nu va mai dura mult până vor omologa un model de “frunk” pe care îl vom putea achiziționa și monta direct de la Dacia.

3. Înainte de a ajunge în service cu Spring-ul trebuie să demontez “frunk”-ul?
Da! Neapărat. Nu merită să riscați, mai ales că pentru majoritatea dintre modele procesul de montarea/demontarea este simplu și ușor de efectuat. Cine știe in ce toane puteți prinde inginerul/mecanicul din service și vă scoată mașină din garanție.

4. Montarea unui “frunk” facilitează supraîncălzirea prin blocarea fluxului de aer în zona motorului?
Posibil, în anumite condiții speciale să facă acest lucru, dacă mașina este expusă foarte mult timp vara la soare, iar mașina este la încărcat. Dar nu cred că această supraîncălzire să afecteze în așa fel încât să influențeze funcționarea mașinii.

5. Ce “frunk” să-mi cumpăr? Care este mai bun?
Din punctul meu de vedere, nu există “cel mai bun” “frunk.” În funcție de dorințele și preocupările fiecăruia, poți alege “frunk”-ul care crezi că ți se potrivește. Dacă vrei să ai acces mai rapid la baterie sau la componentele din compartimentul motor, sau îți este teamă de supraîncălzire și consideri că motorul trebuie să fie mai bine aerisit, poți alege modelul RATI. Însă dacă ai nevoie de cât mai mult spațiu de depozitare și vrei ca restul componentelor din compartimentul motor să fie protejate de praf și intemperii, poți alege modelul de la frunky.ro.

În videoclipul de mai jos veți vedea două dintre modelele de “frunk” existente pe piață pe care eu le-am testat. Unul de la RATI vândut de cei de la armster.ro căruia îi fac o scurtă prezentare și un montaj, și cel de la frunky.ro pe care îl dețin de ceva vreme.

Așadar, am să vă las pe voi să decideți care este cel mai potrivit “frunk,” așteptând cu interes părerile voastre în comentarii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.