Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Mercusys MR70X este cel mai nou și cel mai performant router al companiei, router care dispune de o tehnologie Wi-Fi 6 și care abia a fost lansat pe piață luna aceasta (februarie 2021), iar astăzi sunt gata să vă împărtășesc părerea mea despre acesta, după ce l-am testat câteva zile.

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Chiar dacă dispune de cele mai noi tehnologii, MR70X este unul dintre cele mai accesibile routere de pe piață care folosește tehnologia Wi-FI 6. Prețul acestuia este de 237 lei la Altex și de 284 la eMAG (inițial a fost 229 lei).

N-am să mai enumăr aici toate specificațiile routerului, mai ales că le puteți găsi pe site-ul producătorului, însă am să punctez cele mai importante dintre tehnologiile pe care MR70X le are implementate:
– viteze Wi-Fi 6: 1201 Mbps în banda de 5GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz;
– capacitate mare de conectare (4X) prin tehnologiile OFDMA și MU-MIMO, tehnologii ce permit transmiterea simultană a datelor către și de la mai multe dispozitive;
– 4 antene High-Gain cu Beamforming;
– cel mai recent protocol de securitate Wi-Fi, WPA3;
– conexiuni Gigabit prin cablu;
– consum redus de energie folosind funcția Target Wake Time (TWT) reduce consumul de energie, pentru dispozitivele mobile și IoT conectate la router, în timpul transmisiilor de date;
– mai puțină interferență Wi-Fi datorită funcției BSS Color, ce reduce interferența de la semnalele învecinate;
– funcție Smart Connect care face posibilă alegerea în mod inteligent a celei mai bune benzi disponibilă pentru fiecare dispozitiv;
– Mod Access Point – extinde o rețea cu fir și o face wireless.

În cutie, pe lângă routerul MR70X mai sunt disponibile: un alimentator de 12 V la 1A, un cablu de rețea Rj45 și manualul de utilizare.

Routerul are o carcasă elegantă de culoare neagră, cu margini rotunjite și patru antene High-Gain cu Beamforming. Partea frontală prezintă un model interesant în forma de Y, cu logo Mercusys poziționat central și alte două zone lucioase, iar pe marginea din față este poziționat central ledul de sistem care indică mai multe stări.

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-1

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Pe laterala din spate se regăsesc: portul de alimentare, butonul cu dublă funcție pentru reset/WPS, un port WAN și 2 porturi LAN, toate Gbit.

După cum puteți observa în video și în cazul routerului MR70X, instalarea și configurarea este rapidă și poate fi făcută cu ușurință de către oricine:

– conectezi la priză routerul;
– te conectezi la rețeaua wifi a acestuia (ceva de genul MERCUSYS_B422). Parola default este scrisă pe spatele routerului;
– după ce te conectezi la rețeaua wifi a echipamentului accesezi interfața web folosind un browser (chrome, firefox, opera sau edge), la adresa http://mwlogin.net;
– primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi o parolă pentru interfața web pentru administrare, după care intri într-un “quick setup” care te ajută să configurezi device-ul ușor.

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-MOD AC

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-Wireless

Chiar dacă meniul este generos în funcții și setări, acesta este intuitiv și ușor de folosit, cu o interfață responsive ce poate fi folosită cu ușurință și de pe un telefon mobil sau o tabletă, chiar și în limba română. În plus, am verificat pe pagina producătorului și am găsit un update pe care l-am aplicat chiar din prima zi de utilizare, update care a adăugat 2 funcții noi: Led control unde poți programa când ledul să fie oprit și Operation Mode unde poți alege între modul router și modul AP (acesta din urmă o dată selectat dezactivează anumite funcții din meniu).

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-3

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-Mod Access Point

Am găsit 3 versiuni de firmware și asta după nici 2 săptămâni de la lansarea produsului. Acesta fiind din punctul meu de vedere o veste bună pentru că ne arată faptul că cei de la Mercusys sunt preocupați se mișcă foarte rapid când vine vorba de îmbunătățirea interfeței sau corectarea posibilelor bag-uri.

Informații mai detaliate despre meniu găsiți în video.

Testele pe care le-am făcut (vezi în video) au fost în special pentru a verifica acoperirea rețelei WIFI, pentru că internetul pe care îl am în locație (așa cum am mai spus) este disponibil doar prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici). Așa că am activat funcția Smart Connect, am montat routerul la parter într-un colt al casei și am început testarea, iar în video veți putea vedea rezultatele următoarelor teste:
– de pe PC prin LAN; 
– de pe PC prin WIFI la 1 metru de router;
– de pe telefon prin WIFI la 1 metru de router;
– de pe telefon prin WIFI în coltul opus al casei, la ~12 metri de router;
– de pe telefon prin WIFI în afara în gradină, la ~16 metri de router;
– de pe telefon prin WIFI în afara în gradină, la ~25 metri de router.
La toate testele menționate mai sus, veți observa în video, faptul că viteza a fost constantă indiferent de poziția pe care ma avut-o fata de router, însă în momentul în care am urcat la etaj, iar conexiunea Smart Connect a comutat pe banda de frecvență de 2,4Ghz, viteza și stabilitatea conexiunii a scăzut. Am dezactivat opțiunea Smart Connect și m-am conectat doar pe rețeaua de 2,4Ghz iar problemele s-au repetat. Însă partea bună este că pe rețeaua de 5Ghz totul a funcționat foarte bine iar acoperirea acesteia este destul de bună.

Pentru testele efectuate trebuie menționat faptul că nu am avut un echipament care să dispună de tehnologia WIFI6 pentru a testa capacitatea maximă a router-ului pe conexiunea wireless în banda de 5Ghz.

Totuși am luat routerul la birou, unde viteza de internet este ceva mai mare, de 700Mbps. Astfel am putut testa routerul pe ambele rețele la viteze mai mari, iar rezultatul a fost satisfăcător pe rețeaua de 5Ghz însă dezamăgitor pe rețeaua de 2,4Ghz.

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-teste

Am testat routerul Gigabit Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-teste

Minusuri:
– rețeaua de 2,4Ghz cu probleme de stabilitate;
– nu are port usb;
– nu are aplicație de mobil;
– doar 3 conectori LAN;
– nu are sistem de prindere pe perete.

Plusuri:
– semnalul rețelei WIFI de 5Ghz puternic, deci acoperirea bună;
– porturi LAN/WAN la viteză Gbit;
– rapid și ușor de configurat;
– funcția Smart Connect care te scapă de mutarea manuală de pe o rețea pe alta; 
– alte funcții foarte utile cum ar fi: 
           – activare HTTPS pentru acces la interfata web;
           – OvenVPN server;
           – modul prin care poți recupera parola;
– preț bun față de competiție.

Concluzii:
MR70X este o soluție potrivită pentru cei cu dispozitive de generație mai nouă pentru conectarea în banda de frecvență de 5GHz, care își doresc o viteză la internet Gbit, pentru un gaming stabil sau pentru vizionari de conținut 4K de pe Netflix sau Youtube și care au nevoie de un router ușor de configurat, cu o acoperire WI-FI 6 bună pentru un apartament.

Prețul pe care trebuie să-l plătești pentru routerul MR70X este de 237 de lei la Altex și 284 la eMAG (inițial a fost 229 lei la eMAG).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.