Mi-am instalat antenă externă 4G LTE ALP (800-3000MHz) pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone

Da, o antena 4G de exterior, pentru că mai am până vine 5G-ul la noi în sat să ne aducă COVID-19. 🙂 
Și acum lăsând gluma la o parte, astăzi am să vă povestesc despre cum mi-am îmbunătățit semnificativ viteza la internet cu o antenă 4G de exterior, antenă pe care mi-am montat-o singurel la routerul ZTE MF255V pe care l-am primit în custodie de la Vodafone o dată cu abonamentul.

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-ss

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone

Cu ceva timp în urma am început să mă documentez, să aflu despre ce tip de antenă am nevoie. Așa am aflat că trebuie să găsesc o antenă care acoperă o plaja cât mai mare a frecvenței 4G. De ce? Pei este simplu. Să pot schimba furnizorul de telefonie când doresc sau pentru cazurile în care în zonă unde instalez antena furnizorul emite doar pe o anumită frecvență.

Hai să vedem care sunt frecvențele folosite de către operatorii din România în prezent:
Vodafone – 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz
Orange – 800 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz
Telekom – 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz și 2600 MHz 
DIGI – 2100 Mhz si 2600 Mhz 

Așa am ajuns la antena 4G LTE ALP care funcționează între frecvența  de 800Mhz și cea de 3000Mhz, are 2 x 10 metrii de cablu și conectori SMA, la fel cu cei pe care îi are și routerul ZTE.

Inițial am comandat antena de pe nuamsemnal.ro, dar după câteva zile de așteptare fără ca antena să sosească, am sunat la furnizor și am aflat că acest site este “părăsit” și nimeni nu-l mai verifică, așa că nu faceți comandă acolo că nu o să vadă nimeni. Persoana de la telefon mi-a explicat despre dipolnet.ro unde pot face comanda. Asa ca am intrat pe noul site și am făcut comanda, iar după o zi mi-a ajuns.

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone

In pachet gasesti cele 2 unitati cu cate 10 m de cablu si sitemele de prindere pentru consola.

Din neatenție am uitat să comand o data cu antena și un suport de prindere (consola), și pentru ca nu am găsit prin magazinele de bricolaj o astfel de consola iar răbdare nu am avut să aștept după o alta comandă online, a trebuit sa improvizez. Am cumpărat un picior metalic de masa, am folosit 2 L-uri pe care le aveam prin casă, câteva șuruburi și am rezolvat și partea cu suportul pentru antenă.

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-router

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-router

La montaj trebuie să țin cont de patru lucruri:
1. Cel mai important este montajul unitatilor pe consola conform specificațiilor. Trebuie să ținețti cont că distanța dintre unitati nu trebuie să fie mai mică de 37 cm;
2. Antena să fie poziționată cât mai sus;
3. De preferat să nu existe obstacole în apropiere
4. Sa fie orientată către cel mai apropiat turn GSM al furnizorului de telefonie. Pentru ultimul lucru am folosit aplicația android “Cell Tower”, aplicație care m-a ajutat să identific cel mai apropiat turn cu celule Vodafone și am putut orientat antena cât mai bine.

Un lucru care mi-ar fi plăcut să fie diferit este lungimea piulițelor de la conectorii SMA. Datorită design-ului routerului am fost nevoit să folosesc un clește cu vârf pentru a putea fixa conectorii la router.

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-sma

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-sma

După cum veți observa și din teste (vezi video), conexiunea este mult mai stabilă după conectarea antenei, semnalul este constant, iar viteza s-a dublat, atât pentru downoad cât și pentru upload. Inițial, imediat după asamblarea antenei am făcut un test cu și fără antenă, fără sa observ diferențe de calitate a vitezei. Acest lucru s-a datorat faptului că routerul se afla afară, lucru care în condiții reale nu este posibil pentru că acesta nu rezista la intemperii. Așa că nevoia reala este ca routerul să fie instalat în casă iar antena în exterior.

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone-1

Mi-am instalat antena 4G LTE ALP (800-3000MHz) externa pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone

Merită să să-ți cumperi o astfel de antena? Clar DA, mai ales dacă ești în situația mea și nu ai alte alternative mai bune pentru conexiunea la internet (prin cablu sau semnal 5G). Era să uit. Antenă m-a costat 271.27 de lei plus 19 lei transport.

6 Replies to “Mi-am instalat antenă externă 4G LTE ALP (800-3000MHz) pentru roterul ZTE MF255V de la Vodafone”

 1. Sorin

  Salut,
  Oare imi poti spune care a fost aportul de performanta la comexiunea ta dupa montarea antenelor?

  Viteza up/down inainte si dupa?
  Multumesc,
  Sorin

  Reply
  1. VastIT Post author

   Am spus si in articol faptul ca viteza s-a dublat. Testul de viteza, cu si fara antena, il poti vedea in video.

   Reply
  1. VastIT Post author

   Antenele speciale pentru semnal GSM, compatibile cu routere 4G, nu au de ce să fie ilegal. In cazul meu routerul este în custodie de la Vodafone, iar acesta este prevazut cu 2 conectori speciali pentru atașare unei antene de acest fel. In plus, antena respectiva mi-a fost recomandată chiar de către o persoană de la support vodafone, cand am sunat să mă plâng de semnalul slab din zona.

   Eu cred că ai citit pe internet informații despre amplificatoarele de semnal GSM, aplificatoare care sunt ilegale dacă nu sunt folosite cu acordul operatorului și ANCOM.

   Reply
  1. ValiS

   Din păcate nu cunosc modelul HITRON B610 și nici nu am găsit informații despre el pe internet pentru a vedea dacă este compatibil cu antena respectivă.
   Ce trebuie să faci:
   – să verifici care sunt frecvențele folosite de operatorul vodafone în zona respectivă
   – dacă routeru-ul tău are conector sau conectori pentru atașarea unei antene externe pentru 4G-LTE (nu pentru WIFI).
   – dacă routerul are conectori pentru a putea utiliza o antena externa 4G, cauți oferte în magazine de specialitate din zona ta, pentru o antenă care să fie compatibilă cu frecvența utilizată de operator și care să aibă tipul de conector folosit de routerul tău.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.