Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800 (review video)

Tenda TX3 este unul dintre routerele accesibile de pe piață care dispune de tehnologia Wi-Fi 6 (AX1800), router despre care sunt gata să vă împărtășesc părerea mea după ce l-am testat câteva zile.

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800

Am tot testat routere de la Tenda și pot spune fără rezerve că au cel puțin trei calități pe care marea majoritatea utilizatorilor le cauta: sunt foarte ușor de instalat, au o acoperire foarte bună a rețelei iar prețul este foarte bun chiar dacă includ cele mai noi tehnologii ale momentului.

Am să enumăr doar câteva dintre specificațiile routerului (mai detaliat le găsiți și pe site-ul producătorului):
– viteze Wi-Fi 6: 1201 Mbps în banda de 5GHz și 574 Mbps în banda de 2.4 GHz;
– capacitate mare de conectare prin tehnologiile OFDMA și MU-MIMO, tehnologii ce permit transmiterea simultană a datelor către și de la mai multe dispozitive;
– procesor Ouad-Core de 1.5 GHz 
– tehnologie BSS Coloring pentru reducerea interferențelor rețelelor din vecinătate
– tehnologia TWT (Target Wake-up Time) permite activarea dispozitivelor conectate numai atunci când sunt utilizate, pentru reducerea consumului de energiei din baterie.
– 4 antene de 6dB cu Beamforming;
– cel mai recent protocol de securitate Wi-Fi, WPA3;
– conexiuni Gigabit prin cablu;
– funcția Unify care face posibilă alegerea în mod inteligent a celei mai bune benzi disponibilă pentru fiecare dispozitiv;
– funcția de Repeater cu mod WISP sau Client Access Point pentru a extinde o rețeaua.

În cutie am găsit un router (cu 4 antene) elegant, cu forme rotunjite și dintr-un plastic lucios de culoare alba, un alimentator de 12V la 1 A, un cablu de rețea cu conectori RJ45 și manualul de utilizare.

Partea frontală are o forma interesantă cu un model care încadrează logoul Tenda poziționat central, la fel ca și ledul.

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-conectori

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-conectori

Pe laterala din spate se regăsesc: două dintre cele patru antene, un buton de reset și unul pentru WPS, un port WAN și trei porturi LAN (toate Gbit) și conectorul de alimentare.

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-laterala

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-laterala

Pe laterale router-ului găsim câte o grilă pentru ventilare și câte o antenă.

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-spate2

Am testat routerul Gigabit Tenda TX3 cu Wi-Fi 6 Dual-Band AX1800-spate2

Spatele este zona pe unde routerul reușește să se răcească, datorită numeroaselor grile concepute pentru a facilita circulația de aer în interior. În plus, nu lipsesc cele 4 piciorușe care au și rol de distanțiere în cazul în care va fi folosit sistemul de prindere pe perete.

După cum puteți observa din video, instalarea și configurarea este foarte simplă și rapidă. Poate fi făcută cu ușurință de către oricine:
– conectezi routerul la priza și la cablul de internet al furnizorului;
– te conectezi la rețeaua wifi a acestuia (fără parolă).
– după ce te conectezi la rețeaua wifi a echipamentului accesezi interfața web folosind un browser (chrome, firefox, opera sau edge), la adresa tendawifi.com
– în prima fereastră ai posibilitatea de ai introduce setările pentru conexiunea la internet  urmată de fereastra unde poţi redenumi rețeaua WIFI, să adaugi o parolă atât pentru rețeaua wifi cât și pentru interfața web pentru administrara routerului.
– te re-conectezi la rețeaua WIFI (dacă ai schimbat parola și/sau numele rețelei), după care nu mai trebuie decât să accesezi meniul “Setările Internet” pentru a introduce datele de autentificare primite de la furnizorul de internet.

Imediat ce am conectat routerul la internet am constatat faptul că există deja un update, aşa că l-am aplicat înainte de a trece la prezentarea meniului.

Meniul este generos în funcții și setări, acesta fiind intuitiv și ușor de folosit indiferent dacă este accesat din browser sau cu ajutorul aplicație de mobil Tenda WIFI. 

Ce mi-a mai plăcut a fost faptul că poți alege și limba română pentru afișarea meniului. Dar mai multe detalii despre meniu găsiți în video.

Testele pe care le-am făcut (vezi în video) au fost în special pentru a verifica acoperirea rețelei WIFI, pentru că internetul pe care îl am în locație (așa cum am mai spus) este disponibil doar prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici). Așa că am activat funcția Unify care face o singura rețea din cele doua de 2,4Ghz și cea de 5Ghz, am montat routerul la parter cât mai central și am început testarea, iar în video veți putea vedea rezultatele următoarelor teste:
Menționez faptul că pereții casei sunt din cărămidă de minim 30cm iar placa dintre parter și etaj este din beton armat de ~35cm.

– test1: la parter, la 1 metru de router;
– test2: la parter, cel mai îndepărtat loc din dreapta al casei, la ~9 metri de router;
– test3: la parter, cel mai îndepărtat loc din stânga al casei, la ~7 metri de router;
– test4: la parter, pe terasă, la ~11 metri de router;

Testele efectuate la etaj sunt cu semnal transmis prin placa de beton dintre parter, unde era montat routerul, și etaj.
– test5: la etaj, la ~10 metri de router;
– test6: la etaj, la ~11 metri de router;
– test7: la etaj, la ~12 metri de router.

La toate testele menționate mai sus, veți observa în video, faptul că viteza a fost relativ constantă, indiferent de poziția pe care am avut-o faţă de router.

Pentru testele efectuate trebuie menționat faptul că nu am avut un echipament care să dispună de tehnologia WIFI6 (AX) pentru a testa capacitatea maximă a router-ului pe conexiunea wireless în banda de 5Ghz.

Totuși am luat routerul la birou, unde viteza de internet este ceva mai mare, de ~700Mbps. Astfel am putut testa routerul pe ambele rețele la viteze mai mari, iar rezultatul foarte bun, având în vedere faptul că rețeaua era folosită intens (testul îl puteți observa în video).

Minusuri:
– nu are port usb;
– doar 3 conectori LAN;
– iar la accesarea interfeței de administrare parola se vede în clar

Plusuri:
– semnalul rețelei WIFI puternic, deci acoperirea bună;
– funcția Unify care te scapă de mutarea manuală de pe o rețea pe alta; 
– porturi LAN/WAN la viteză Gbit;
– rapid și ușor de instalat și configurat, cu meniu în limba română
– prețul bun

Concluzii:
Tenda TX3 este o soluție potrivită pentru cei ce își doresc o viteză la internet Gbit, pentru un gaming stabil sau pentru vizionari de conținut 4K de pe Netflix sau Youtube și care au nevoie de un router cu un preţ bun, ușor de configurat, cu o acoperire WI-FI 6 bună, nu doar pentru cei care locuiesc într-un apartament, ci și pentru cei care locuiesc la o casă cu etaj.

Prețul pe care trebuie să-l plătești pentru routerul Tenda TX3 este de ~ 300 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.