Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300

Zilele trecute, am primit în teste de la Tenda România U12, un adaptor USB pentru conectarea la rețele WIFI, adaptor care este compatibil cu ambele rețele, de 2.4Ghz și cea de 5Ghz.

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300

Așa cum îl vad eu, U12 este un adaptor wireless portabil, pentru cei care își doresc un astfel de adaptor, ceva mai discret și care nu are atașată o antenă externă (de exemplu cum găsim la modelul tenda U6). Faptul că nu are o antenă externă poate fi un dezavantaj. O astfel de antenă oferă o acoperire mai bună, dar pe de altă parte dacă ai nevoie de o soluție discretă iar semnalul este unul bun, Tenda U12 poate să-ți ofere acest avantaj.

De ce ai avea nevoie de un astfel de adaptor:
– să conectezi cu un laptop/PC care nu are un adaptor wireless
– să conectezi cu un laptop/PC care are adaptor wireless, dar este defect, iar reparația este prea costisitoare sau ar înseamna înlocuirea laptopului/PC-ului
– să conectezi un laptop/PC care are un adaptor wireless mai vechi ce nu-ți permite să atingi viteze de transfer de date suficient de mari pe căt ai tu nevoie

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-in cutie

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-in cutie

În cutie se afla pe lângă adaptor,  un cablu USB compatibil cu standardul 3.0, un CD cu driverele și manualul de utilizare. Oare cine mai folosește un CD-ROM în zilele noastre.

U12 este dintr-un plastic alb-lucios pe fata și gri-mat pe spate, cu un capac de protecție pentru conectorul USB și un buton pe lateral pentru WPS. Pe partea din față exista și un led martor de culoare albastra care semnalizează conexiunea WIFI.

Câteva lucruri despre specificații:
– suport pentru wireless: 802.11 ac/n/g/b/a
– interfață conectare: USB 3.0
– Dual band: 2.4 GHz / 5 GHz cu viteze de conectare maximă: 400 Mbps (2.4 GHz) / 867 Mbps (5 GHz)
– buton WPS și LED de stare
– Antenă încorporată de 20 dBm
Mai multe despre specificații găsiți și pe pagina producătorului.

Din păcate atât pentru Windows 10 cât și pentru Windows 7 vei avea nevoie să folosești CD-ul pentru ca sistemul de operare să recunoască dispozitivul. Vestea bune este că ai posibilitatea pentru descărcare a driverelor și de pe pagina producătorului.

Pentru testare am folosit un router cel puțin la fel de performant, iar prin rețeaua de 2,4Ghz conexiune a fost doar de maxim 173.3 Mbps,

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-2.4gh fara soft

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-2.4gh fara soft

iar prin rețeaua de 5Ghz conexiunea s-a realizat la 585 Mbps.

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-5gh fara soft

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-5gh fara soft

Vitezele maxime afișate de producător sunt efectuate în condiții ideale (maxim 400 Mbps în rețeaua 2.4 GHz și maxim 867 Mbps în rețeaua 5 GHz) și sunt cu greu de atinse de către utilizatorul de rand. Aceste viteze sunt direct influențate de mai mulți factori: distanța între adaptor și router, ce obstacole sunt între adaptor și router, câte dispozitive mai sunt conectate la router, câte rețele mai sunt în apropiere și lista poate continua.

Condițiile de testare pentru vitezele afișate mai sus au fost: o distanta de ~ 7m intre PC și router, cu doua ziduri de cărămida între dispozitive.

Am făcut și un speed test, chiar dacă internetul pe care îl am în locație (așa cum m-am tot repetat) este disponibil doar prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici). Chiar și așa, dacă m-ați urmărit o să constatați faptul că am obținut cele mai bune valori de până acum, atât pentru download cât și pentru upload.

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-speedtest

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-speedtest

Am făcut chiar și un test de copiere a unui fișier video de ~ 2.2GB, de pe un PC conectat la router, prin cablu de retea pe un laptop conectat la același router prin adaptorul U12 prin rețeaua de 5Ghz, iar viteza maximă atinsă a fost de 44MBps deci cam 272Mbps. Acceptabil având în vedere condițiile de testare.

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-copy retea

Review Tenda U12-adaptor wireless USB dual band AC1300-copy retea

Chiar dacă nu am reușit să ating vitezele descrise în specificații, concluzia este că U12 este un dispozitiv discret, la un preț bun (89 de lei la eMAG sau 128 lei la PCGarage) ce poate fi folosit pentru a îmbunătății viteza printr-o rețea wireless a unui PC, Laptop sau chiar a unei tablete care are un adaptor WIFI mai vechi, cu viteze de transfer mai mici. Însă dacă iți dorești performante și mai mari, trebuie să cauți adaptoare cu antene externe și viteze de transfer de tip AC1900.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.