Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900

Luna trecută Mercusys a lansat MR50G, cel mai performant router din portofoliu, cu Dual Band, cu viteză Gbit, cu Beamforming, cu MU-MIMO, cu Smart Connect și cu multe alte funcții, iar astazi îl testez.

Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900-ss

Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900-ss

Cu toate că routerul MR50G este vârful de gama a celor de la Mercusys, cu funcții și performațe foarte bune, acesta beneficiază de un preț foarte bun. Poate cel mai bun preț din gama lui. Și dacă nu mă credeți, puteți face un simplu exercițiu verificând la Altex sau la eMAG și efectuând un filtru după routere cu: AC dual band, port lan GB, viteze 600-1300, veți vedea despre ce vorbesc.

După Halo S12, de care am fost plăcut surprins, MR50G este al doilea produs de la Mercusys pe care îl testez, iar în cele ce urmează vom vedea și dacă este un produs care să-și merite prețul.

În cutie, pe lângă routerul MR50G găsim un alimentator de 12V la 1A, un pacth cord (cablu de rețea ) și manualul de utilizare.

Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900-1

Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900-1

MR50G are o carcasă din plastic negru mat (care totuși lasă urme!), excepție făcând cele câteva linii lucioase de pe fața routerului, linii care-i conferă un aspect elegant.

Datorită formei hexagonale, a corpului în pantă și a celor 6 antene de 5dB mă duce cu gândul la “replicatorii” din Stargate (fanii seriei știu despre ce vorbesc). În afară de ledul martor de pe fața routerului mai găsim pe spate, cele doua porturi LAN si unul WAN, conectorul de alimentare, butonul de reset și WPS.

Ca să nu uit. Routerul vine cu o folie de plastic pentru protecție, atât pe fața acestuia cât și pe antene. Ideea este că folia de pe antene este așa de bine lipită încât mi-a luat cel puțin 5 minute să o dezlipesc (vezi în video).

Cele mai importante specificații pe care le găsești la un router din zilele noastre, le găsești și pe MR50G, iar acestea sunt:
– rețele WIFI: de 2.4 GHz (600 Mbps), 5 GHz (1300Mbps) cu funcția “Smart Connect”, funcție ce-ți permite practic să unești cele 2 rețele într-una singură, cu același nume și parolă, iar în funcție de situație dispozitivul pe care vrei să-l conectezi alege cea mai bună variantă disponibilă, pe cea care oferă viteza cea mai bună.
– “MU-MIMO” ce permite transferul simultan de date către mai multe dispozitive;
– funcția “Beamforming” pentru distribuția eficientă a semnalului direct către dispozitivele conectate;
– rețele WIFI “Guest” cu funcție care permite accesarea rețelei locale sau nu, și funcția “Client isolation”;
– 3 porturi RJ45 de 10/100/1000 Mbps, iar unul are si funcție WAN.
– posibilitatea de dezactivare sau programare a timpului de funcționare a rețelei WIFI
– pentru situațiile în care routerul este instalat în dormitor și nu vrei să ca lumina ledului sa deranjeze, ai posibilitatea de a programa timpul în care acesta să fie oprit
– și alte funcții esențiale: server DHCP, Parent Control, Virtual Server, DMZ…

Și în cazul ruterului MR50G, instalarea se poate face cu ușurință de către oricine (vezi video):
– bagi în priză routerul,
– te conectezi la rețeaua wifi a acestuia (ceva de genul MERCUSYS_907C). Parola default este scrisă pe spatele ruterului
– după ce te conectezi la rețeaua wifi a echipamentului accesezi interfața web folosind adresa http://mwlogin.net,
– primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi o parolă pentru interfața web pentru administrare, după care intri într-un “quick setup” care te ajută să configurezi device-ul mai ușor.

Ce mi s-a părut interesant este faptul că după ce termini de configurat rețelele wifi, sunt afișate doua coduri QR (pentru ambele rețele) pe care le poți salva (ca poza) și pe care le poți utiliza pentru a le scana cu un alt dispozitiv pe care vrei să-l conectezi la rețeaua WIFI, fără a fi nevoit sa mai introduci parola. Același lucru se aplica și in cazul rețelelor guest.

Chiar dacă nu are meniu în limba RO, interfața web pentru administrare este intuitiva și ușor de configurat chiar și în modul avansat.

Și în acest caz lipsește opțiunea de repeter, un lucru util dacă dorești să-ți extinzi rețeaua fără să folosești cabluri, însă MR50G are o acoperire destul de bună, mai bun ca majoritatea routerelor pe care le-am testat. Asa că dacă îl instalez într-o zona cât mai centrală semnalul va fi unul foarte bun în fiecare colț al casei.

Cum spuneam, funcția SmartConnect oferă posibilitatea de a seta o singură rețea (SID) pentru conectarea la WIFI. Ambele rețele (cu frecvențe de 2,4Ghz și de 5 Ghz) se vor comporta ca una, lucru care îl face mai ușor de accesat/utilizat, însă dacă dorești să folosești exclusiv una dintre frecvențe, nu vei putea și va trebui să te bazezi pe faptul că sistemul de negociere pe care îl oferă MR50G va alege pentru tine cea mai bună variantă disponibilă.

Testele pe care le-am făcut au fost în special pentru a verifica acoperirea rețelei WIFI, pentru că internetul pe care îl am în locație (așa cum m-am tot repetat) este disponibil doar prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici). Așa că am activat funcția Smart Connect, am montat routerul la parter într-un colt al casei și am început testarea, iar in video veti putea vedea rezultatele:
– la 1 metru de router
– parter, la 8 metri de router
– parter, pe terasă la 12 metri de router
– în gradină la ~ 35 metri de router
– la etaj, pe latura în care este routerul

Minusuri:
– nu are port usb;
– nu are aplicație de mobil;
– nu-l poți folosi ca repeater;
– doar 2 conectori LAN;
– nu are sistem de prindere pe perete

Plusuri:
– semnalul rețelei WIFI este puternic, deci acoperirea bună
– porturi LAN/WAN la viteză Gbit
– rapid și ușor de configurat;
– funcția Smart Connect care te scapă de mutarea manuală de pe o rețea pe alta 
– preț bun față de competiție

Concluzii:
MR50G este o soluție potrivită pentru cei care își doresc o viteza mare la internet și în rețeaua locală (Gbit) pentru vizionari de conținut 4K de pe Netflix sau Youtube, care au nevoie de un router ușor de configurat, cu un semnal stabil și puternic WIFI în toată casa, mai ales dacă este instalat cât mai central.

Prețul pe care trebuie să-l plătești pentru routerul MR50G este de 197 lei la Altex și de 199 lei la eMAG.

2 Replies to “Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900”

  1. ValiS Post author

   Din puntul meu de vedere da, pentru ca ai o acoperire mai buna si viteze ceva mai mari pe retelele WIFI:
   AC1200 (867Mbps+300Mbps) pe DIGI vs AC1900 (1300Mbps+600Mbps) pentru Mercusys. Il poti cumpara de la eMAG iar daca nu esti multumit il poti returna in 30 de zile, sau in 60 de zile daca ai abonament Genius.
   Doar sa ai grija sa-i pastrezi ambalajul intact.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.