Astazi vom povesti la rubrica noastra de “IT Review” despre tableta Utok 1010Q. Cu tablete Utok m-am mai intersectat pe ici pe colo si in general am o parere buna despre ei (pana la proba contrarie :)).
Au trecut ~ 6 luni de cand a fost lansata, o data cu un “card” de 5 noi tablete (6 cu tot cu 1010Q), 4 dintre ele sunt de 7 inch (700D Lite, 700D 3G, 700Q Lite si 700Q Ultra), iar 2 sunt de 10 inch (1000Q Lite și 1010Q).
review Utok 1010Q
Dar sa revenim la “oile” noastre. “Jucaria” cu pricina este nou nouta asa ca avem si “package contain”.
Package contain:
– tableta cu pricina
– incarcatorul (conectorul nu este microUSB)
– cablu usb (cam scurtut)
– cablu OTG
– Manual si Certificatul de garantie
Hands on::
Dupa “despachetare”, ca o prima impresie, observam ca cele mentionate pe cutie corespund cu realitatea. Deci avem o tableta care arata bine, subtirica (8 mm) si destul de usurica (570 g – ok pentru un capac din aluminiu), colturi rotunjite si o rama alba cu un contur argintiu pe margine .
Pe spate gasim un capac metalic (aluminiu), cea ce ofera un plus de rezistenta. In general tabletele din plastic au problema datorita faptului ca sunt flexibile, iar ecranul poate avea de suferit. Tot pe spate gasim cele 2 difuzoare stereo (o informatie care NU exista pe site sau in documentatie!!!) si camera de 2 MP incadrata intr-o rama nichelata care arata foarte bine.
Pe partea frontala gasim camera de 0,3 MP iar pe ecran regasim o folie de protectie care nu este pusa foarte bine (sunt bule de aer!!). Pare sa fie o problema generala pentru ca am avut mai multe bucati pe mana si toate aveau cate 1-2 bule de aer. Din fericire asta se poate remedia usor.
Pe una din laterale sunt “inghesuite” restul de “bunatati”:
– 1 buton de ON/OFF si blocare ecran
– 1 buton de Back (ESC)
– porturi pentru micro USB, Micro SD, mini HDMI,
– intrare pentru casti de 3,5 mm
– un orificiu unde se regaseste microfonul
– si portul de alimentare
Detalii tehnice:
– procesor 1 GHz Quad Core Allwinner A31S
– Chipset video8 nuclee PowerVR SGX544MP2
– Tip display IPS, Diagonala 10,1 inch, Capacitiv multitouch, 10 puncte, rezolutie 1280 x 800 px
– Memorie interna 8 GB (~4.6 GB disponibil)
– Memorie RAM 1 GB DDR 3
– Slot memorie Micro SD (pana la 32 GB)
– Camera Web (spate) 2 MP
– Camera Web (fata) 0,3 MP
– Senzori G-Senzor
– Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
– Port-uri Micro USB, Micro SD, mini HDMI, Intrare pentru casti 3,5 mm
– optional 3G prin modem extern (HUAWEI E1750, HUAWEI K3520, ZTE MF100, HUAWEI E3131-1, HUAWEI E372, E352, E173S-1)
– baterie tip Polimer de 6000 mAh cu autonomie de pana la 7 ore
– Sistem de operare Android 4.2 Jelly Bean
Descriere, impresii:
La prima pornire a tabletei observam ca butonul de power pare greu de apasat. Aceasi senzatie o ai si la butonul de back. Initial am crezut ca este nasol dar cred ca este un lucru bun pentru ca se evite apasarea accidentala.
Am fost placut impresionat de calitate ecranului. Are o luminozitate buna, culori super iar unghiul de vizualizare foarte bun. Realmente am fost impresionat. Pentru o tableta de buget redus, de 10,1 inch, nu te astepti la asa ceva.
Legat soft 1010Q vine cu ceva aplicatii preinstalate. Pe langa cele standard (Google Play, Gmail, Google Plus, Google Maps, Navigation, Facebook, Youtube,…etc), avem si Elefant eReader care vine cu un bonus de 100 de carti in format electronic si Seenow HD, serviciu Vodafone, cu un abonament de o luna de zile de TV Live si Filme. Tot ca aplicatie vine si formularul de extra garantie care o data completat iti extinde garantia pana la 5 ani.
La inceput, inainte de a incepe testarea “adevarata”, s-a comporta foarte bine. Multitouch-ul isi face treaba foarte bine fara sa intampinam probleme sau lag-uri. La fel si in Play Store. Am inceput sa instalaz ceva aplicatii si jocuri pentru testare fara a intampina probleme. Chiar daca instalam aplicatii pe banda rulanta, fara sa astept intre instalari, nu am avut problemele. Aceasta “operatie” pe alte tablete imi provocau lag-uri si trebuia sa am rabdare pana sa-si revina.
Teste:
Audio – Am testat cateva fisiere iar sunetul este acceptabi. Nu straluceste la acest aspect dar spre deosebile de alte tablete sunetul este stereo. Spre surprinderea mea acesta informatie (sunet stereo), nu se regaseste nici pe site nici in manual.
Performanta general + Video – Pentru video, pe langa clasicele benchmark-uri si jocuri, am un test “brevetat de mine”. Testul consta in accesarea unui film fullHD cu subtitrare din retea. Folosesc un fisier .mkv cu filmul 2012 in format 1080p. Practic nu doar procesarea video este verificata aici ci si conexiunea wifi.Dar hai sa vedem ce rezultate avem in benchmark:
(aveti mai jos in galeria foto screenshoot-uri cu toate testele)
Antutu Benchmark: a scos 12974 puncte, asemanator cu S2-ul de la Samsung. Imaginile din teste arata bine si au rulat cursiv.
Quadrant Standard Benchmark: a scos 3222 puncte intre Asus Transformers Prime TF201 si Motorola Atrix 4G
Antutu 3DRating: 3285 puncte. Imaginile din teste arata bine dar filmul nu a rulat asa cursiv (cqm sacadat).
3DMark:3980 puncte. Imaginile din teste arata bine cu mici freez-uri aproape insesizabile
CPU-Z: avem informatii complete despre hardware si confirma specificatiile producatorului. Singura mentiune este lagat de modificarea rezolutiei video o data cu trecerea din landscape (1280 x 752) in portrait (800 x 1232)
GAMES:
IronMan3 se incarca cam greu jocul dar merita sa astepti pentru ca se misca bine iar grafica este foarte buna.
Transformars 4 Age of Extinction se incarca un pic mai repede fata de Iron Man 3 si se misca la fel de bine iar grafica este la fel de buna
Rally Race Drift se incarca acceptabil jocul si merge bine si se vede bine
Drift Race 3D nu merge
HayDay – un joculet online foarte dragut care are culori si desene foarte bune si scoate in evidenta calitatea display-ului.
CandyCrush – inevitabil am testat si CandyCrush si se incarca si se misca forte bine.
internet/retea – Pentru conexiunea la net am folosit un Laptop cu Windows 7 pe post de router WIFI. Nu am avut probleme de conectare iar navigare pe internet a decurs OK, chiar am testat si un film HD de pe youtube si a trecut testul fara probleme. Legat de rezultatul testului “brevetat” de mine, mentionat mai sus, va pot spune ca l-a trecut. Astepti un pic pana face buffer dupa care ruleaza ok. Si transferul prin bluetooth s-a comportat fara probleme.
Bateria:
In specificatii avem pana la 7 ore. Pe mine m-a tinut in jur de 4,5 ore de rulare intensiva:
– internet wifi pornit
– luminozitate ecran la maxim
– rulat filme, jocuri, navigare internet si testele benchmark rulate de 2-3 ori
Probabil ca la o utilizare normala poate ajunge la 7 ore. Trebuie sa mentionez ca la incarcarea bateriei este indicat sa oprit WIFI-ul, altfel timpul de incarcare se prelungeste considerabil.
Diverse teste:
Am vrut sa vad ce se mai poate face cu tableta si am scos la rampa cablul OTG. Am pus un mouse a4tech si a mers din prima fara probleme, chiar si scroll-ul. L-am testat cu succes chiar si in CandyCrush :). Tastatura mare nu am avut, dar am avut la indemana o mini tastatura de la o alta tableta cu “mufa” microusb si a mers fara probleme. Am zis sa fortez un pic nota si am conectat un HDD extern de 2.5, cu alimentare direct din USB, (ceva de genul asta). L-a mapat din prima fara probleme. Am testat acelasi film (2012), de pe HDD fara probleme (vezi cateva screenshot-uri mai jos).
Am avut la indemana un modem 3G de la Vodafone (K3765), si am constatat a merge brici, fara a fi nevoie de setari. Pur si simplu l-am pus in cablul OTG., a gasit reteaua si am inceput navigarea pe net.
Iar cireasa de pe tort a fost cand am conectat un hub usb si am inceput sa bag pe rand: modemul usb, mouse-ul si hdd-ul. Singura problema a fost la HDD. Nu merge nici singur in hub, probabil de la tensiune, in rest cu mouse-ul si modem-ul 3G a mers fara probleme. M-am suparat si am inlocuit in hub HDD-ul cu un stick USB de 2GB. A fost prima data cand a dat in “nas”, ca sa zic asa. Se pare ca i-am cerut prea mult. Daca folosesc doar 2 device-uri in hub: mouse cu stick USB sau mouse cu modem 3G este OK. Cum vine si al 3-lea device in hub sau in cobinatie modem 3G cu stick USB crapa.
Plusuri:
– ecranul puncteaza foarte bine fiind piesa de rezistenta
– capac de metal care ofera robustete
– pret bun: 699 RON pe site la UTOK unde in aceasta perioada regasim o promotie Fotball – UTOK, iar la emag este acelasi pret
– cablu OTG care merge si cu un Hub usb
Minusuri:
– memorie de stocare interna mica
– folia cu bule de aer
– in unele jocuri mai pretentioase are usoare lag-uri
– fara GPS si modul 3G
Concluzie:
Se pare ca cei de la Utok au reusit sa faca o tableta ieftina, bine optimizata, cu un super display.si cu o configuratie comuna tabletelor din aceasta gama. Cele de mai sus o recomanda pentru cei care cauta o taleta de 10,1inch si care au nevoie de aplicatiile clasice de utilizare.
Recomand sa folositi o husa cu prindere in toate cele 4 colturi. Eu am folosit modelul 10111N tot de la UTOK, din piele sintetica care permit utilizarea tabletei cu o singura mana, dar si posibilitatea de a transorma ecranul in “cinematograful portabil perfect”.
Folia cu „„bule„„ trecuta la minusuri, se poate scoate. Cel putin asa am facut eu si … surpriza mare …. ecranul se vede si mai bine, in plus devine mai tactil. Chestia e ca a ramas ceva adeziv pe el care s-a luat foarte greu (cu lama unui cutit) dar in acest fel am aflat ce e foarte rezistent la zgarieturi …
In rest aceleasi impresii ca susvorbitorul. Era sa nu o cumpar din cauza unui review pe utube unde probabil un smecher de la concurenta o facea praf ! Dar surpriza a fost foarte placuta la prima utilizare. Am folosit su un iPad2 si credeti-ma nu e diferenta foarte mare …. doar la diagonala si bineinteles …. la pret !!!
Salut, Legat de “bule”, am tinut sa mentionez acest aspect pentru ca eu am avut 3 bucati cumparate si toate au avut aceasta “problema”, care evident nu este una care sa conteze. In rest nu recomand folosirea cutitului pentru indepartarea adizivului respectiv. Poate tu ai fost mai indemanatic si cu putin noroc nu ai zgariat ecranul. Cred ca o carpa moale si cu un pic de alcool izopropilic sau chiar si spirt, poate rezolva problema. In rest ma bucur ca-ti place si ca suntem de aceasi parere.