Zilele trecute interactionam pe un post dintr-un grup pe FB legat de problemele generate o data cu update-ul la Windows 8. Constatam, NU cu surprindere, ca fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica, lucram pentru nenea BILL (Bill Gates),..si asta gratis.
Recunosc,..pentru titlul postului am fost “ajutat” de unul din colegii de suferinta, din grup:
“Sirul lui Bill Gates , un windows bun, un windows prost, un windows bun, un windows prost“
Si am zis ia sa facem o mica istorioara a SO-urilor (de desktop) pe care Microsoft le-a scos. Sa vedem care se alege cu “bun” si care cu “prost”. Sunteti liberi sa alegeti dupa cum va spune inima.
Am sa evit pe cat posibil versiunile de server, asta ca sa nu complic prea tare lucrurile. Dar sa o luam de la inceput, care va sa zica.
sirul lui Bill Gates sau windows history
MS-DOS – 1981
In ’97 Bill Gates si Paul Allen au batut palma si au infiintat Microsoft . In 1980 se alatura si Steve Ballmer si ii ajuta in proiectul ce urma sa vina. Initial cei de la IBM ii vor aborda pe cei de la Microsoft pentru un proiect cu nume ce de cod “Chess”, Proiect pe care l-au inceput o data cu solicitarea celor de la IBM.
Dupa ce s-au saturat de ms-dos (apropo ms-dos era prin anii ’80 principalul sistem de operare pentru IBM), au spus hai sa facem si noi un GUI (graphical user interface) pentru el.
Windows 1.0 – 3.0 NT Microsoft face primul anunt legat de noul sistem de operare Windows in 1983, urmand ca lansare oficiala sa se faca 2 ani mai tarziu, mai exact pe 20 Noiembrie1985. Initial au vrut sa-l denumeasca “Interface Manager” dar directorul de marketing, Rowland Hanson, s-a opus si i-a convins ca numele de Windows este mai potrivit. Chiar o data cu prima versiune de Windows Microsoft a introdus deja “consacratele” drop-down menus, scroll bars, icons, dialog boxes, notepad, paint, writer.
In 9 Decembrie 1987 apare Windows 2 cu ceva imbunatatiri la desktop icons, la memorie, suportul pe partea grafica si apare faimosul “Control Panel”. Tot o data cu versiunea 2 apar si primii programatori care incep sa dezvolte aplicatii pentru Windows.
Pana la versiunea 3 mai apare versiune 2.10 in Mai 1988 si versiunea 2.11 in Martie1989.
Anuntul legat de noua versiune 3.0 vine pe 22 Mai 1990. Practic o data cu versiune Windows 3.0, Microsoft vine cu un SO competitiv pe piata cu care sa poata faca fata concurentei de atunci (Apple Macintosh si Commodore Amiga),. ce vremuri. A fost urmat de Windows 3.1 in 1992 iar impreuna cu 3.0, in primii 2 ani s-au vandut peste 10 milioane de copii.
O data cu versiunea 3 Microsoft a schimbat interfata de utilizator si au adus imbunatatiri pentru a face memoria de sa “lucreze” mai bine cu procesorul Intel.
Va aduceti aminte de Solitaire, Hearts, si Minesweeper? Tot cu versiunea de Windows 3 au aparut, iar in 1991 au inceput cu “Multimedia Extensions” care venea ca “multimedia upgrade kits” si care continea unitate CD-ROM, o placa de sunet (Creative Labs Sound Blaster Pro).
La scurt timp apare si prima versiune Windows NT urmat de mai multe versiuni (3.1, 3.11, 3.5, 3.51 si 4.0). Windows NT este primul SO dezvoltat sa functioneza pe 32-bit si care era dezvoltat atat pentru platfoma de server cat si pentru workstation. Apropo,.. o data cu versiunea 3.1 de la NT apare un nou sistem de fisiere NTFS (New Technology File System).
Windows 95
Oare cati dintre voi stiu ca Windows 95 a avut nume de cod “Chicago” si ca urma sa fie denumit Windows 4?!! Dar ca a avut cea mai mare campanie media de promovare la care a participat si Rolling Stones? (filmuletul il gasesti la sfarsitul articolului)
“It’s the most publicized launch Microsoft has ever taken on. Television commercials feature the Rolling Stones singing “Start Me Up” over images of the new Start button. The press release simply begins: “It’s here.”….”
Windows 95 a fost gandit cu o interfata grafica orientata catre utilizator si era mult imbunatatit fata de versiunile anterioare. Acest lucru a ajutat compania sa progreseze. O data ca Windows 95 incep sa cada recordurile de vanzari, cu 7 milioane de copii vandute in primele 5 saptamani de la lansare (24 August 1995). Deja windows devenise unul din cele mai utilizate sisteme de operare din lume.
“At the time of the Windows 95 release, the previous Windows and MS–DOS operating systems are running on about 80 percent of the world’s PCs. Windows 95 is the upgrade to these operating systems.”
Deja “febra” Internetul se raspandea prin fax & modem, iar o data cu el si trimiterea de mesaje electronice (e-mail), nebunia multimedia si a jocurilor pe calculator. O data cu Windows 95, care avea suport pentru internet, si-a facut aparitia si faimosul Internet Explorer cu versiunea 1.0. Pentru a instala Windows 95, aveai nevoie de un PC cu procesor 386DX sau mai mare (recomandat era un 486) si minim 4 MB de RAM (8 MB recomandat), iar pentru instalare puteai opta intre floppy disk si CD-ROM disponibile in 12 limbi.
Windows 98
Trecem de Windows NT 4.0, care apropo s-a nascut in 24 August 1996 si ajungem direct la Windows 98.
Oare numele de cod Memphis va spune ceva? Asa se numea proiectul Windows 98 care urma sa se lanseze pe 25 Junie 1998. O data cu el apar noi componente si drivere pentru hardware (suport pentru DVD si USB), sistemul de fisiere FAT32 imbunatatit (initial aparut la Windows 95 OSR2), care suporta partitii mai mari de 2 GB si sa nu uitam de “Quick Launch”. Sa nu uitam si de Windows 98 Second Edition care apare in Mai ’99 si care aduce ceva imbunatatiri:
– Internet Connection Sharing (ICS)
– suport pentru WDM audio modem,
– imbunatatiri pentru suportul USB,
– apare Internet Explorer 5.0 si Web Folders
– introduce suport FireWire (IEEE 1394a) si pentru OHCI (Open Host Controller Interface)
– Wake-On-LAN
– DirectX 6.1 care aduce imbunatatiri majore pentru DirectSound si Windows Media Player 6.2
si lista poate continua, iar o data cu ele “repara” unele probleme aparute o data cu prima versiunea de 98.
Windows 2000 (win2k)In februarie 2000 apare Windows 2000, versiunea imbunatatita a lui Windows NT 4.0, cunoscut si ca Windows NT 5.0. Practic o data cu Windows 2000 Microsoft vrea sa inlocuiasca toate sistemele de pana atunci asa ca scot atat varianta server cat si workstation. Cea mai semnificativa imbunatatire vine o data cu Active Directory (pentru varianta de server), dar am promis ca nu voi “povesti” prea mult legat de versiunile de server asa ca va spun doar ca sunt 4 versiuni de 2000: Professional, Server, Advanced Server si Datacenter Server
O serie de caracteristici de la Windows 98 au fost incluse si in windows 2000 Professional:
– Device Manager
– Windows Media Player si DirectX acest lucru a facut ca dezvoltatorii sa faca jocuri pe platforme NT
Alt lucruri importante care vin o data cu Windows 2000 sunt:
– suport NTFS 3.0,
– Encrypting File System,
– mod basic si dynamic pentru unitatiile de stocare
Din punctul meu de vedere Windows 2000 Professional este cel mai optimizat/stabil/sigur SO pe care l-a scos nenea Bill pana atunci. Sa nu uitam ca a fost ultimul SO la care nu era nevoie de faimoasa “Activare”.
Windows Me (Millennium Edition) – “Mistake Edition”[12] sau “Many Errors.”
Nici nu stiu daca merita sa povestesc foarte mult despre Millenium. Prima “chifla” pe care Microsoft a scoso pana atunci. Lansat in acelasi an cu Windows 2000 in Septembrie, destinat pentru home users, Windows ME a fost ultimul sistem de operare bazat pe DOS. Chiar daca au fost cateva tool-uri utile pe care le-a adus:
– imbunatatiri pentru “home entertainment” (muzica, filme, )
– System Restore ca sistem de backup
– Movie Maker aplicatie de editare audio/video
– si Windows Media Player 7
Windows ME va fi cel mai instabil SO de pana atunci fiind poreclit pe buna dreptate “Mistake Edition” si “Many Errors.”
“Windows ME was criticized for stability issues, and for lacking real mode DOS support, to the point of being referred to as the “Mistake Edition”[12] or “Many Errors.” Windows ME was the last operating system to be based on the Windows 9x (monolithic) kernel and MS-DOS.”
Windows XP – Stable, usable, and fastDeja am vorbit pre mult de Windows ME asa ca trecem repede la Windows XP, cel mai stabil, longeviv si de succes sistem de operare de pana acum.
Aparut in 25 August 2001, Windows XP are ca nume de cod “Whistler”. Practic cei de la Microsoft au incerca sa combine tot ce era mai bun din Windows NT/2000 si Windows 95/98/Me (eu zic ca au reusit). Probabil ce cel mai folosit sistem de operare pana in prezent WIndows XP a fost vandut in peste 400 de exemplare in primii 5 ani si peste 1 miliard de exemplare pana in April 2014, atunci cand Microsoft a incetat sa-i ofere suport.
Microsoft a scos mai mute variante de XP iar cela mai cunoscute sunt:
– Windows XP Home Edition, pentru utilizare home desktop si notebook
– Windows XP Professional, varianta de business,
– Windows XP Media Center Edition (MCE), apare in Octombrie 2002 focusat pentru divertisment,
– Windows XP Tablet PC Edition, destinat tablet PCs
– Windows XP Professional x64 Edition, scos pe data de 25 Aprilie 2005 destinat platformelor cu procesoare de 64-bit
In decursul “vietii” XP-ul a avut 3 update-uri majore (Service Packs):
– SP1 care a aparut in Septembrie 2002,
– SP2 in August 2004
– si SP3 in Aprilie 2008
Sa nu uitam totusi si de elementele noi din interfata,.. de noul Start menu, taskbar si un Control Panel mult mai intuitiv.
Nici aparitia a doua noi sisteme de operare (Vista si 7) nu-i stirbeste din popularitate. Ar mai fi multe de povestit despre XP dar deja o lungim prea mult asa ca trecem la urmatoare “chifla”
Windows Vista – “Longhorn”Ca sa va faceti idee despre “teapa” numita Vista (cu nume de cod Longhorn), va anunt ca pe Wikipedia exista o pagina dedicata cricilor aduse acestuia (Criticisms of Windows Vista). Nu va speriati, nu doar Vista are o astfel de pagina, dar a lui este cea mai lunga 🙂 . Vista s-a “nascut” pe data de 8 Noiembrie 2006,……fratilor au avut timp 5 ani sa faca un SO mai bun!!?? L-au iesit o “pleasca”,….motivul o fi fost ca s-au chinuit sa faca nu 1, nici 2 ci 6 versiuni?:
– Starter
– Home Basic
– Home Premium
– Business
– Enterprise
– Ultimate (o combinatie intre Home Premium si Enterprise)
Vista se dorea a fi un SO cu securitate sporita iar Microsoft a introdus pentru prima data “User Account Control” care a vrut sa inlocuiasca “administrator-by-default philosophy” din Windows XP.
Tot odata cu Vista cei de la Microsoft au inlocuit butonul start cu logo/icon Windows, au introdus noua interfata Windows Aero GUI, aplicatii si jocuri noi (Windows Calendar, Windows DVD Maker, Chess, Mahjong, si Purble Place), Internet Explorer 7, Windows Media Player 11 si alte cateva lucruri.
Nu au reusit nici cu 2 versiuni de SP sa rezolve problemele. Probabil daca era mai stabil si mai rapid ar fi avut mai mult succes.
Windows 7 – “Blackcomb and Vienna”
Va spuneam la inceputul articolului ca mai toti lucram pentru Microsoft gratis. Iata si confirmarea:
“Windows 7 is evaluated by 8 million beta testers worldwide before it’s released.”
Probabil ca acesta este si motivul pentru care cu Windows 7 le-a iesit. Initial a fost gandit sa fie un “upgrade” pentru Windows Vista datorita numeroaselor critici aduse acestuia. De acea si interfata este asemanatoare cu cea a lui Vista. Asemanariile continua si cand vine vorba de versiuniile pe care Microsoft le-a scos pentru Windows 7 (iesit pe piata pe data de 22 Iulie 2009):
– Starter
– Home Basic
– Home Premium
– Professional
– Enterprise
– Ultimate
Singura diferenta este ca Business se transforma in Professional.
Din punctul meu de vedere Windows 7 poate fi numit succesorul batranului XP.
Nu inteleg de ce se renunta asa usor la ce este bun!? Anul acest (2014) in aprilie, cei de la Microsoft au oprit suportul pentru XP (asistență Extended)? iar in Iulie a aparut informatia legat de oprirea suportului si pentru Windows 7 (asistență Mainstream), pe data de 13 Ianuarie 2015. Diferenta intre cele 2 tipuri de asistenta o gasiti aici.
Cele mai importante imbunatatiri cu care Windows 7 a sosit:
– boot mai rapida
– taskbar un pic modificat
– apare noua si faimoasa “pinned”,… doar pentru aplicatii si aceste fiind locale, daca vrei sa folosesti “pin” pentru directoare sau aplicatii de retea trebuie sa aplici cateva trucuri (vezi aici cum pentru directoare si aici pentru aplicatii din retea).
– Device Stage, Windows PowerShell,
Concluzionand Microsoft a dat lovitura cu Windows 7 reusind sa depasit recordul stabilit de Harry Potter și Talismanele Morții cu pre–comenziile pe Amazon.com, iar in șase luni, peste 100 de milioane de exemplare au fost vandute in intreaga lume, crescând la peste 630 de milioane de licențe până în iulie 2012 și o cotă de piață de 50,06%. Din mai 2014, conform Net Applications, Windows 7 este cea mai utilizata versiunea.
Windows 8 – 8.1
In 2011, la CES, Microsoft anunta cu mare fast ca lucreaza la un nou SO (Windows 8). Lansarea pe piata a fost pe data de 26 octombrie 2012. O data cu el apar si cateva “surprize”:
– noua interfata METRO
– dispare butonul START pe care il reintroduce la cererea utilizatorilor odata cu 8.1
– suport pentru USB 3.0
– imbunatatiri de securitate cu antivirus inclus, Microsoft SmartScreen filtru pentru phishing and malware, suport pentru UEFI Secure Boot
Pe data de 18 Octombrie 2013 Microsoft vine cu upgrade major o data cu Windows 8.1, multe dintre ele sunt la cerea utilizatoriilor dupa numeroasele feedback-uri. V-am spus ca lucram pentru Microsoft GRATIS.
Partea buna a lui 8.1 a fost ca era un upgrade gratuit pentru cei care aveau deja versiunea 8 cumparata, in rest eu cred ca mai au de lucru pana sa ajunga sa-l faca de succes ca XP sau 7, asta chiar daca vine cu suport pentru:
– high resolution displays,
– 3D printing,
– Wi-Fi Direct,
– Miracast streaming.
Chiar si asa va trece ceva timp pana voi lua o decizie,… daca sau nu voi folosi Windows 8. poate apare o versiune mai noua si mai buna pana atunci 🙂 .
Windows 9 – release date
La ora cand scriu acest articol circula tot felul de zvonuri pe net legat de release date sau cum va arata noul Windows 9. Oficial se stie de aprilie 2015, iar numele de cod pare sa fie Threshold. Informatiile sunt putine iar “scurgerile” de informatii par imposibil o data cu noua politica de securitate impusa de Microsoft conform bgr.com:
“The hacker group said that Microsoft has tightened its Windows security, making leaks nearly impossible – apparently, employees that want to use the latest builds will get personal Windows copies that will make it easy for the company to track down leakers.“
Tot ca zvon, rusii de la WZOR sustin ca Windows 9 poate fi gratuit, cel putin pentru o versiune simplista iar pentru obtiuni suplimentare se plateste. Alte surse spun ca va fi gratuit doar pentru cei care au deja 8.1 achizitionat. Ramane de vazut cum va fi.
Concluzia este ca NU ar trebuii sa lucram pe gratis pentru ca nici Microsoft nu ofera gratis licenta. Macar ar putea ca pentru efortul depus sa scoata o versiune GRATIS pentru utilizare HOME, asta ca “recompensa” pentru “voluntariatul” pe care il facem zi de zi.
Dar sa vedem si o cota de piata pentru Sisteme de Operare:
(sursa http://www.netmarketshare.com)
Mai multe info gasesti pe site-ul Microsoft sau pe Wikipedia. Tot pe Wikipedia gasesti si un Timeline Windows.
Promo Windows 95 – sound by Rolling Stons