Astazi am in teste la “IT Review” o tableta Samsung TAB 3 de 10,1 inch cu 3G, model GT P5200, “MADE in Vietnam”, dupa cum scrie pe capacul din spate. Mi-am “frecat” palmele si am zis ca-i rost de o testare.
La prima “atingere” Galaxy Tab3-ul de la Samsung NU este forte confortabil de manevrat desi nu este foarte grea ( 517g) pentru o tableta de 10.1 inch, cel putin in comparatie cu Utok 1010Q care are 570g si Toshiba Encore WT8 A 102 care este o tableta de 8 inch si care are 445g.
Pachetul contine:
– tableta cu pricina
– incarcatorul plus un cablu USB
– manualul si garantia
Dar sa vedem si specificatiile adunate de prin teste si de pe site-ul samsung (cel din urma nu este foarte specific):
Procesor – Intel Atom Z2560, Dual Core, 1.6 GHz
Display – TFT Technology 10.1 inch, rezolutie 1280×800, Capacitive Multi-Touch, 16M Colours Depth
Video – Dual Core PowerVR SGX544MP2
Memorie stocare – intern 16 GB & MicroSD (up to 64GB)
Memorie RAM – 1 GB DDR 3
Camera (frontala) – 1.3 MP
Camera (spate) – 3 MP
Greutate – 510 g
Conectivitate – Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, Infrared, GPS cu A-GPS support si GLONASS,
– 2G EDGE / GPRS (850 / 900 / 1,800 / 1,900MHZ)
– 3G HSPA+ (850 / 900 / 1,900 / 2,100)
Porturi – iesire Audio 3.5mm pentru casti stereo, Micro USB, Micro SD
Baterie – 6800 mAh, Litiu Polimer, pana la 9 h de utilizare normala
Sistem Operare – Android 4.2.2 Jelly Bean
Altele – Accerlometer, compass, conector
review Samsung Galaxy Tab 3 10.1 3G GT P5200
Ca design este destul de aratoasa. Colturile rotunjite si rama de aluminiu o face sa para o tableta cu “stil”. Apropo, tot pe rama gasim tot “arsenalul” cu care vine echipata: 2 difuzoare stereo, conector micro USB si cel pentru SIM-ul 3G, mufa audio pentru casti, portul IR, butoanele de volum si cel de on/off. Pe spate gasim camera principala iar pe fata camera secundara, un light sensor plus butoanele clasice samsung de home, cel de meniu si cel de back, cele din urma sunt destul de sensibile si de multe ori le-am apasat accidental.
Observam ca NU avem casti si nici cablu OTG. Din punctul meu de vedere castile sunt obligatorii pentru o tableta cu 3G.
Dar hai sa incepem “joaca” si sa vedem ce poate in teste:
Am inceput cu un mic “stres test” inventat de mine. Mai exact conectare la net, instalare simultana a unor aplicatii-jocuri plus pornit jocul FIFI2014. Se pare ca l-am cam chinuit pentru ca jocul s-a incarcat extrem de greu, iar pana atunci navigarea prin aplicatia play stor a fost destul de anevoioasa, cu laguri la greu. Acest test l-a cam picat. Dupa care am continuat cu testul video din retea, tot de mine “brevetat”. Un fisier video .mkv (filmul 2012) cu subtitrare, il folosesc pe toate tabletele. Cu playerul default se vede destul de bine si nu sta foarte mult sa faca buffering, dar NU avem sunet. Destul de ciudat pentru un Samsung GALAXY TAB3!!! Asa ca am incercat cu BSPlayer-ul si “Hocus Pocus” avem sunet si subtitrare. Aici a trecut testul :).
Sunetul este unul de calitate, chiar daca am testat si cu un volumul mai puternic.
Pe partea de internet prin 3G am testat navigarea pe pagina stirileprotv.ro si sport.ro, folosind varianta de desktop la browser, pagini care au destula informatie media, asta pentru a face o testare pentru viteza de incarcare a paginii. Viteza de incarcare a fost una buna asa ca si acum a trecut testul :).
In schimb calitatea video la filmele HD de pe youtube prin browser nu este una OK in comparatie cu Toshiba Encore WT8 A 102 si Utok 1010Q. Chiar a si “crapat” aplicatia de cateva ori.
Chiar daca viteza prin 3G era una buna, chiar apropiata de cea wifi (vezi in galeria foto speedtest-ul), o data tableta conectata prin wifi s-a schimbat situatia si calitatea video a imaginii creste.
Am renutat la browser si am folosit aplicatia youtube pentru android iar situatia se schimba. Indiferent de situatie calitatea video prin aplicatie este una buna.
Am facut asa cum spuneam si un test de viteza a internetului folosind aplicatia de android a celor de la speedtest.net. Am facut 3 teste:
– unul prin 3G Vodafone
– unul prin wifi care venea de la un laptop cu un router virtual conectat tot printr-ul 3G vodafone
– si un wifi conectat la o conexiune brodband
Nu avem diferente mari la download intre 3G-ul inclus si wifi-ul prin bronband.
Benchmark: Sa vedem ce poate si in benchmark-uri.
Antutu Benchmark: a scos 18063 puncte, undeva intre Galaxy Note 2 si Galaxy S3, iar testul a mers relativ cursiv. Avem si 2 teste comparative (vezi galeria foto).
Quadrant Standard Benchmark: a crapat asa ca nu l-am mai testat.
3DMark: 5658 puncte. Imaginile din teste arata bine cu mici freez-uri aproape insesizabile Singura problema care s-a ivit a fost la “physics test” unde chiar daca nu s-a blocat nu aveam imaginea de fundal (detalii in galeria foto).
CPU-Z: fara surprize regasim informatii complete despre hardware si confirma specificatiile producatorului.
Gaming:
Gata cu testele sa incepem sa ne jucam. Chiar asa, am testat Injustice, Iron Man 3, Fifa 14, Rally Race Drift, Race the Traffic. In general s-a comportat bine in jocuri.
Cum era de asteptat Injustice se incarca extrem de greu, am asteptat chiar si 2-3 minute de cand am pornit jocul si pana am putut juca efectiv. Dar o data intrat in joc s-a comportat destul de bine, iar calitatea imaginii este satisfacatoare
In schimb la restul jocurilor s-a incarcat mult mai repede, in special la Fifa14 care a pornit cel mai repede. In afara de mici freez-uri de imagine in Rally Race Drift in rest a fost OK. Ar mai fi ceva de adaugat tot la Rally Race Drift, care parea sa aiba o problema atunci cand alegi “TILT AUTO” pentru comenzi. Cu setarile default pare sa nu fie optimizat foarte bine pentru ca este destul de greu de manevrat, trebuie umblat la setarile de sensibilitate ca sa mearga cat de cat ok. La Iron Man 3 nu am intalnit o astfel de problema.
Baterie:
Bateria este cat de cat ok dar la o utilizare intensa si cu 3G-ul pornit, nu cred ca tine mai mult de 3-4 ore. Apropo, la incarcare aveti grija sa opriti 3G-ul altfel se poate dubla timpul de incarcare.
Altele:
Am incercat chiar si o mini tastatura de la o tableta de 7 inch conectata prin micro usb si a functionat din prima.
Am incercat si un cablu OTG, unul personal pentru ca tableta nu vine cu asa ceva, cum spuneam mai sus. Am conectat un mouse a4tech si a mers fara probleme. A urmat si o tastatura, tot a4tech cu acelasi rezultat. Pentru ca am vrut sa le vad impreuna am incercat cu un hub usb (vezi aici un exemplu), la care am conectat mouse-ul si tastatura si a functionat. Am plusat si am adaugat in hub si un usb stick de memorie si a mers dupa cateva secunte pana sa le redetecteze pe toate 3.
La incercarea de a conecta un HDD extern de 2.5, cu alimentare direct din USB, (ceva de genul asta), foarte curios nu a functionat, iar mesajul de eroare de pe tableta explica nevoia unei surse alternative de tensiune (“Dispozitiv USB de mare putere conectat “). Mai curios este faptul ca pe alte tablete low cost (Utok 1010Q) merge fara probleme. In schimb, asa cum spuneam mai sus, cu un usb stick de memorie a functionat fara probleme.
Plusuri:
– ecranul mare, cu o luminozitate, culori, unghiul de vizualizare foarte bune. Astea cu toate ca este un TFT si nu un Super AMOLED.
– ambele camere video/foto daca au lumina suficienta scot poze-filme la o calitate buna.
– 3G cu functie de telefon
– sunet de calitate
– IR-ul te ajuta sa foloseste pe tip de telecomanda
– usoara
Minusuri:
– butoanele care se acceseaza prea usor si accidental
– bateria putea fi un pic mai buna avand in vedere ca Tab 2 10.1 avea o baterie de 7000 mAh
– nu are blitz, si conector HDMI
– chair daca este usoara este greu de manevrat si alunecoasa
– daor 1G de RAM
– nu poti conecta prin cablu cablu OTG un hdd fara alimentare
Concluzie:
Daca te utiti pe “hartie” este o tableta bine echiptata si accesorizata insa ma asteptam sa se miste un pic mai bine avand in vedere ca este un Intel dual core la 1,6 Mhz. Eu zic ca merita sa-i mai adauge in plus inca 1GB de RAM si ar fi ajutato mai mult in situatiile critice. Totusi, ca sa nu fiu carcotasi, Tab 3 se descurca destul de bine, iar daca nu o stresezi foarte tare, incercand “multitasking-ul”, isi face treaba chiar si in jocurile cu pretentii.
Legat de pret este cam maricel…de, platim brand-ul. Tableta o mai putem gasim la: flanco si emag doar varianta resigilata, la altex, la marketonline sau la evomag. Sincer sa fiu eu nu as da atatia bani pe ea. Mai bine as cumpara un Utok 1010Q cu un 3G extern, Utok-ul care s-a comportat in teste asemanator, chiar mai bine in unele situatii, dar este la jumatate de pret.
review Samsung Galaxy Tab 3 10.1 3G GT P5200
Galarie FOTO :
– prezentare generala:
benchmark:
games:
alte teste: