Te intrebi de ce este important sa folosesti un hosting serios?

Dupa cum probabil ati observat, ieri am avut probleme, iar blog-ul a fost picat cateva ore bune. Totul s-a datorat unui share-hosting neadecvat pentru si probabil fara experienta mare in platforma WP, cumulat cu un suport dezinteresat care nu dorea sa ofere mai mult decat scria in fisa postului.

hosting


Problema s-a remediat foarte repede, dupa ce am luat contact cu Radu si Andrei de la simplenet.ro, iar pe aceasta cale le multumesc.


Nu am sa spun numele hostingului respectiv din motive personale, hosting care de altfel este unul cu renume in zona de IT&C si care prezinta garantie. In plus, o parte din vina este si a mea. De ce? Pentru ca am tot amanat si am ales sa ma complac in situatia respectiva, sa nu migrez la timp catre un hosting potrivit cu nevoile mele, pana cand buba a explodat.

Nu va ganditi ca a fost o problema grava, ar fi putut fii rezolvata foarte usor daca exista un minim de interes din partea celor de la suport. Insa lipsa de comunicare, dezinteresul si lipsa de acces a facut ca acest lucru sa dureze mai mult decat ar fi trebuit.

Ce s-a intamplat. Sambata noaptea, am vrut sa fac un update si sa remediez unele probleme pe care le depistasem la blog. Ca de fiecare data, inainte sa fac orice modificare sau update mai important, fac un backup full, atat la fisiere cat si la baza de date. Va spun din experienta ca este vital sa faceti backup periodic si sa le tineti in mai multe locatii: pe calculator, pe o unitate de stocare externa (un hdd extern sau un NAS) si in cloud (gdrive, dropbox…). 

Evindent, ceva nu a mers si am avut nevoie sa repun de mana totul din backup. Operatiune care ar fi durat doar cateva minute, asa ca m-am apucat de treaba. Am inceput cu fisierele de pe ftp, operatiune care a decurs fara probleme si destul de repede. Problema a aparut in momentul cand am vrut sa repun baza de date cu ajutorul aplicatiei phpmyadmin, sa import la fisierul sql pe care-l salvasem mai devreme, dupa ce am dat un drop (nu inainte de a face inca un backup 🙂 ).

Surpriza a venit repejor cand am observat limita de 50MB pentru fisierul care il poti folosi pentru import, stiind ca fisierul meu are undeva la 200MB. Nu m-am impacientat foarte tare gandindu-ma ca un mail la suport va rezolva problema. Asa ca am pus fisierul sql pe un ftp, am dat mail la suport si am plecat la somn, crezand ca pana dimineata se rezolva.

Din pacate nu s-a intamplat nimic pana dimineata, asa ca am sunat la suport. Dupa o perioada am primit un mail in care ma anuntau ca au incercat, dar baza este corupta are o problema (cu id-uri duplicat) si au primesc o eroare la tentativa de import. Am zis ca asta este, voi folosi un alt backup, unul mai vechi, insa am primit acelasi raspuns: baza corupta are o problema cu eroare la import. Si uite asa am mai testat inca 2-3 baze mai vechi fara succes. Asa ca i-am rugat sa-mi mareasca limita sa pot face eu importul, gandindu-ma ca daca am facut export din phpmyadmin o sa mearga si importul, insa nu au vrut, asa ca pe la pranz am clacat.

Am dat sfoara in tara in cautare de hosting, iar Tudor si Darius m-au incurajat sa merg pe mana celor de la simplenet.ro.

Zis si facut. Am intrat pe site-ul celor de la simplenet.ro si am trimis o solicitare de ajutor, duminica pe la ora 12:30. Am asteptat cam 5-10 minute si am plecat de acasa. M-am intors seara tarziu si am deschis laptopul si ce sa vezi. Primisem raspuns de la Andrei de la Simplenet la doar 15 minute de la solicitarea de ajutor. Daca mai asteptam 5 minute… 🙂

Mi s-a parut remarcabila viteza lor de reactie intr-o zi de duminica, asa ca am raspuns imediat cu scuzele de rigoare pentru intarziere. Vreau sa spun ca intr-o ora aveam site-ul migrat, iar asa zisa baza cu probleme la import era buna.

In plus, viteza de incarcare a blogului pe noul hosting este mult mai buna, iar in curand voi instala certificat ssl de la lets crypt (pentru ca platforma lor CP are acest tool implementat, nu ca altii 🙂 ). Sa nu mai vorbim suportul care il poate oferi cei de la simplenet.ro. Pe langa personalul care reactioneaza rapid cand ai nevoie, exista destule informatii la ei pe site care sa te ajute\indrume cu sfaturi utile, iar preturile sunt mai mult decat rezonabile.

Pana la urma ma bucur ca s-a intamplat asa pentru ca m-au obligat sa fac aceasta schimbare, iar acum ma intreb de ce nu am facut-o mai demult.

Aceasta intamplare mi-a intarit ideea ca nu trebuie sa te culci pe o ureche, ci sa faci lucrurile bine de la inceput sau daca vezi ca lucrurile nu functioneaza, sa cauti solutii pe care sa le aplici din timp, altfel risti sa se sparga bubu cand nu te astepti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.