Review Tenda Nova MW3, un router wireless de tip Mesh

Acum aproximativ o luna va anuntam despre lansarea lui Nova MW3, un nou produs de tip Mesh de la Tenda, iar astazi va prezint review-ul acestuia.

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-in pachet

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-in pachet

Dar inainte de toate sa vedem ce inseamna o retea  wireless de tip mesh. Practic este un sistem alcatuit din doua sau mai multe dispozitive wireless conectate intre ele care se comporta ca unul si care impreuna iti ofera acces la o retea cu acelasi SSID (nume de retea), pentru o acoperire mai buna intr-o anumita zona. Un fel de repeat-ere ceva mai destepte.

O astfel de solutie s-ar plia atat pe utilizarea home cat si pe small business, indiferent daca vorbim despre un apartament, o casa ceva mai mare sau chiar un spatiu de birou.

Revenind la sistemul Tenda Nova MW3, acesta este compus din doua unitati ce ofera o acoperire de aproximativ 200mp.

In pachet, pe langa cele 2 unitati gasim 2 alimentatoare de 9V la 1A, un cablu de retea de un metru si manualul de utilizare.

Nova MW3 are un design simplu si placut care este gandit sa fie potrivit pentru orice situatie de expunere: atat pentru situatia in care dorim sa-l montam pe perete, cat si atunci cand dorim sa-l asezam undeva pe birou sau pe un raft. Practic vorbim despre doua cuburi micute dintr-un plastic alb mat ce au una din fete cu un design diferit.

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-design

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-design

Pe fata cubului, in afara de logoul Nova gasim un led martor care ne indica starea unitatii, pe laterala opusa gasim doua porturi de retea de tip RJ45: unul LAN si al 2-lea poate indeplini ambele functii de WAN si LAN, conectorul pentru alimentare si orificiul de unde putem acccesa butonul de resetare. Cele doua orificii pentru prinderea pe perete le gasim pe spatele cubului.

Din punct de vedere tehnic cele doua cuburi pot fi utilizate astfel:
– conectate la un router sau switch prin cablu si astfel sa imbunatatesti calitatea semnalului de internet, insa este limitata la 100 Mbps;
– conectat la un alt sistem de tip Mash de la Tenda. De exemplu Nova MW6;
– conectat direct la serviciul de internet si astfel sa se comporte ca un router.

Si in cazul acestui produs Tenda putem vorbi de o instalare si de o configurare foarte simpla. Cum am procedat eu pentru configurare:
– le-am alimentat pe ambele
– pe unul din cuburi l-am conectat la un router folosind portul WAN/LAN cu un cablu de retea, fara a fi nevoie sa fac setari la router (daca ai setat serviciul dhcp si nu ai filtru dupa MAC address)
– am instalat pe telefon aplicatia tenda, scanand codul QR de pe cutie (sau din manual), aplicatie care te ajuta sa te conectezi la reteaua Nova MW3, insa poti alege sa te conectezi si inainte de a instala aplicatia folosind datele de pe spatele cubului.

Dupa cei trei pasi de mai sus, doar am modificat numele si parola retelei si m-am conectat la internet si la reteaua locala, iar conectarea cubului doi s-a facut automat fara sa mai trebuiasca setat nimic.

Chiar daca vorbim despre doua dispozitive, la fel ca si in cazul in care folosesti un repeater, numele (SSID-ul) celor doua retele WIFI (de 2.4GHz sau cea de 5 GHzl) sunt aceleasi, prioritizand accesul prin reteaua 5GHz. 

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-retele2.4Ghz-5Ghz

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-retele2.4Ghz-5Ghz

Cateva specificatii ale lui Tenda Nova MW3:

Interfete: 2 porturi de retea 10/100 Mbps (WAN si LAN) pentru fiecare cub, iar portul WAN poate fi utilizat si ca port LAN. De exemplu pe cubul doi poti conecta la retea doua PC-uri
Antene: 2*3dBi interne dual band
Buton: 1 pentru reset
Dimensiuni: 90 x 90 x 90mm
Wireless Standards: IEEE 802.11ac/a/n 5GHz, IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz
Wireless Frequency: 2.4G: 2400MHz-2483MHz, 5G: 5150MHz-5250MHz or 5725MHz-5825MHz
Rate de transfer: 5GHz: Up to 867Mbps, 2.4GHz: Up to 300Mbps
Securitate: Mixed WPA/WPA2-PSK(default)
Conexiune la Internet de tip: PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Bridge Mode
Functii de baza:  SSID Broadcast, Beamforming
DHCP Server, DHCP Client List
Virtual Server, Port Forwarding
UPnP, QoS, DNS, VPN (IPsec/PPTP/L2TP pass through)
Support Smart QoS
Firewall (Forbid UDP/TCP/ICMP flood attack)
Support manually setting DNS server
Parental Control, Guest Network
Firmware upgrade online, Reset to factory setting
Acces la setari: folosind aplicatia de mobil disponibila pe Android 4.0+ sau iOS 8+.

Legat de testele de viteza si puterea semnalului va pot spune ca am fost impresionat. Am testat sistemul Nova MW3 in doua locatii diferite, in apartament si la curte.

In apartament a fost simplu. Am instalat cele doua cuburi in cele mai indepartate zone si am inceput sa fac teste de viteza peste tot, incusiv in baie, bucatarie si pe balcon. Va pot spune ca in toate cazurile am obtinut viteze de peste 90Mps la download. Dupa cum vedeti in imaginea de mai jos la un moment dat viteza scade un pic pentru ca am inceput sa impart internetul cu al meu pusti care a pornit un meci de DOTA2. 🙂

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test viteza apartament1

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test viteza apartament

La casa, am instalat un cub la parter in partea dreapta a casei iar cel de-al doilea cub, la etaj in partea opusa (in partea stanga a casei) si am inceput sa testez. Am fost in toate colturile casei iar viteza si semnalul au fost constante in toate cazurile. Acest lucru nu m-a impresionat dupa experienta din apartament, drept pentru care am continuat testele si afara in curte, iar rezultatele au fost la fel de bune. Cel mai indepartat loc din curte este la ¨~20 m de cuburi.

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test in curte

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test in curte

Asa cum puteti observa in imaginea de mai jos cu testele de viteza, la curte folosesc un internet mobil de la Digi. Din pacate la mine pe strada inca nu a ajuns internetul prin cablu. 🙁

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test viteza curte

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test viteza curte

Nu m-am oprit cu testele si am iesit din curte pentru a verifica puterea semnalului. Dupa cum vedeti si din imaginile de mai jos am ajus pana la 67m unde am avut o viteza de download decenta tinand cont de distata.

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test 55m si 67m

Review Tenda Nova MW3 router wireless Mesh-test 55m si 67m

Minusuri:
– porturile WAN si LAN sunt doar 10/100
– nu se poate cumpara baza separata, momentan. Sunt zvonuri care spun ca acest lucrul se va schimba.
– nu poti alege intre reteaua de 2.4GHz si 5GHz

Plusuri:
– Viteza de transfer in reteaua locala buna si stabila
– semnal puternic
– mici si compacte cu design placut
– rapid si usor de configurat

Concluzii:
Sistemul Nova MW3 este o solutie potrivita pentru cei ce isi doresc ceva simplu, rapid si usor de configurat, cu un semnal stabil si puternic, atat ca o solutie noua sau pentru a imbunatatii reteaua WIFI existenta.

Pentru cei ce-si doresc o viteza la internet mai mare de 100Mbps, sunt zvonuri ca cei de la Tenda ne pregatesc o surpriza, insa pana atunci Nova MW3 poate fi conectat la fratiorul mai mare Nova MW6 care este Gigabit. Pretul unui Tenda Nova MW3 este de 349 lei la eMAG insa eu l-am vazut si la pretul de 320 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.