SCAM pe Facebook “Greate Chrismas SALE”

Probabil majoritatea dintre utilizatorii de Facebook sunt conștienți de înșelătoriile online care apar ca postări pe rețeaua de socializare, iar una dintre aceste înșelătorii (SCAM) este și “Greate Chrismas SALE (90%OFF)”.

SCAM pe Facebook Greate Chrismas SALE-ss

SCAM pe Facebook Greate Chrismas SALE-ss

Nu este o înșelătorie noua însă de curând mi-a apărut și mie în timeline ca postare de la unul dintre prietenii din lista (în care apar tag-uiți mai multi prieteni), prieten care mi-a confirmat că nu el a postat.

Înșelătoria apare ca o imagine cu o listă de companii (lista poate să fie diferită de la postare la postare) care ar oferii reduceri mari, iar fiecare companie are câte un link asociat unde ar fi expuse ofertele. In nici un caz NU accesați acele link-uri.

scam pe facebook

scam pe facebook

Daca intrați pe un astfel de link și comandați ceva riscați sa nu primiți produsele comandata iar cel mai grav este faptul ca vă expuneți toate informațiile de plată (datele ale cardului de credit sau debit) și vă puteți trezi cu contul gol.

Recomandări:
1. Dacă primești o astfel de postare:
– să o ignori și să nu accesezi link-urile respectiveș
– să-l avertizezi pe cel care a postat despre acest lucru. Este posibil ca acesta să nu știe că are contul de Facebook expus și că trebuie să ia măsuri.

2. Dacă totuși ai accesat un astfel de link sau dacă tu ești cel care trimite o astfel de postare:
– schimbă-ți imediat parola de facebook
– verifica pe cont sesiunile de unde te-ai conectat sau ești conectat și deconectez tot ce este suspect sau ce nu recunoști
– o recomadare ar fi să activezi, măcar pentru scurt timp, metoda de autentificare în doi pași
– verifică cărei aplicații/joc ai dat acces pe cont-ul de facebook
– dacă ai alte conturi pe alte rețele/servicii cu care te conectezi folosind contul de Facebook, modifică modul de autentificare. Este posibil ca unul dintre aceste conturi să fie expus iar datele tale de autentificare să fi ajuns la cei care trimit astfel de mesaje SCAM.
– fă o verificare/scanare cu un software de tip antivirus/anti-malware pe toate dispozitivele pe care le folosește (telefon/laptop/pc/tableta).

Fiți cu băgare de seamă la mesajele si postările suspecte, mai ales dacă vin de la cunoscuți si au promisiuni foarte atractive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.