Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

Astăzi voi începe o noua serie de tutoriale pe blog despre Windows 10 și voi începe prin a vă prezenta cum puteți pregăti o memorie USB (boot-abilă) pentru instalare de Windows 10.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

Așa cum spuneam, am început o noua serie de tutoriale despre Windows 10, deci vor urma și altele pe aceasta temă: instalarea windows 10, cum se pot face anumite setări în Windows 10, așa că vă aștept în rubrica de comentarii să-mi spuneți ce tipuri de tutoriale doriți să mai fac.

Revenind la subiectul de astăzi, precizez faptul că în trecut am mai făcut un astfel de tutorial care se aplica atât pentru Windows 7, Windows 8 cât și pentru Windows 10, însă cei de la Microsoft au schimbat procedura așa că am fost nevoit să revin cu un articol proaspăt care să fie la zi.

Hai să vedem de ce avem nevoie pentru a pregăti o memorie USB cu ajutorul căreia putem instala Windows-ul pe un PC:
– o memorie USB de minim 8 GB pe care o găsești pe toate drumurile la un preț foarte bun (cea mai ieftină memorie la eMAG este de 16GB și costa doar 15 lei)
– un PC cu o conexiune la internet. Aici poți apela la un prieten sau la PC-ul de la birou, în cazul în care timpul iți permite.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-MediaCreationTool

Primul pas este să cauți pe google “download windows 10” iar primul link va fi cel de la Microsoft de unde trebuie să descarcați aplicația MediaCreationTool. Pentru descărcare alegeți butonul “Descarcați instrument acum” sau “Download tool now”.

Conectezi memoria USB disponibilă la unul dintre porturile calculatorului. Dacă memoria USB conțin date importante și trebuie păstrate, este bine ca acestea să fie salvate în altă parte înainte de începerea procesului. Memoria USB va fi ștearsă înainte de a fi convertită în tool de instalare de Windows 10.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-UAC

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-UAC

În următorul pas trebuie executată (cu 2 click) aplicația MediaCreationTool, aplicație care a fost descărcată inițial de pe site-ul Microsoft, urmat de selecția butonului “YES” pentru a confirma faptul că permiteți aplicației să facă modificări.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-termeni

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

În următoarea fereastră trebuie selectat butonul “Accept” pentru a confirma faptul că sunt acceptași termenii de licențiere Microsoft.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-what

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10

În acest pas trebuie selectată opțiunea a 2-a pentru ca aplicația să știe să salveze un mediu de instalare Windows, după care urmează selectarea butonului “Next“. Prima opțiune este folosită doar dacă se dorește actualizarea de Windows.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-language

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-language

În această fereastră există posibilitatea de a alege limba, ediția și tipul de arhitectură,iar pe memoria USB se va genera un kit de instalare Windows în funcție de aceste alegeri.

Pentru a putea activa și modifica una dintre cele 3 opțiuni disponibile (de limbă, ediție și tipul de arhitectură) trebuie debifată setarea recomandată “Use the ecommanded options for this PC“.

La “Language” exista posibilitatea de a alege chiar și limba română. Pentru acest exemplu voi selecta limba engleză, însă voi puteți alege limba pe care o doriți.
La “Edition” singura varianta disponibilă este Windows, iar la “Arhitecture” sunt disponibile variantele de 32bit, cea de 64bit sau poate fi ales ca pe USB să fie adăugate ambele tipuri de arhitecturi.

Eu va recomand să alegeți versiunea de 64bit pentru că cea de 32bit este limitată și nu poate folosi o memorie RAM mai mare de 4GB. Se continua cu selecția butonului “Next“.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-8GB

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-8GB

În continuare se va deschide o fereastră unde există posibilitatea de a alege în a genera kit-ul de instalare Windows 10 pe o memorie USB, aceasta fiind și metoda pe care o voi folosi astăzi, sau de salvare a unui fișier ISO cu kit-ul de instalare. Aceasta opțiune fiind utilă pentru a crea un DVD sau pentru a face mașină virtuală.

Deci trebuie selectata varianta de scriere pe memorie USB, unde există atenționarea ca memorie USB trebuie să fie de minim 8GB, și se va selecta “Next” pentru continuarea procesului.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-mapare

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-mapare

În următoarea fereastră va exista o confirmare privind detectarea și selecția memoriei USB care urmează a fi transformată. În cazul meu memoria USB este disponibilă pe litera “F“.

Tot în această fereastră există o atenționare despre faptul că toată informația de pe memoria USB va fi ștearsă, așa că trebuie efectuat un backup al acesteia dacă este necesar.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-progres

În continuare trebuie așteptat ca procesul să finalizeze scrierea USB-ului. Acest proces poate dura mai mult sa mai puțin, iar timpul de așteptare poate fi influențat de viteza la internet și de puterea de calcul de care PC-ul dispune.

Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10-finish

După ce procesul ajunge la final trebuie selectat butonul “Finish” iar memoria USB poate fi utilizată pentru instalarea de Windows 10. 

Dacă aveți întrebari sau sugestii legate de acest tutorial, sau dacă aveți idei despre altfel de tutoriale pe care doriți să le fac pe viitor, puteți lăsa un mesaj în zona de comentarii și voi răspunde cât de repede pot.

3 Replies to “Cum pregătim o memorie USB bootabilă pentru instalarea de Windows 10”

 1. Dan

  Salut, am facut si eu o memorie bootabila, nu am incercat pana acum sa instalez din lipsa de timp, am doua intrebari:
  1. pe ce mod functioneaza UEFI sau LEGACY?
  2. ce varianta de win10 se descarca, pro, home..? (cred ca varianta care o ai instalata in pc)

  Reply
   1. Dan

    ok, ms pt raspuns.. mai vroiam sa te intreb ceva in legatura cu key-ul, dar cred ca nu e bine aici :))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.