Firefox Sync Bookmarks

Firefox Sync BookmarksDaca esti fan Firefox probabil ca sti de “Sync”, un serviciu gratuit de la Firefox foarte util pe care am omis sa-l utilizez,..pana acum. ­čÖé

Foarte curios!!!!……chiar daca stiam de acest lucru de ceva timp (l-am testat la un moment dat) pur si simplu l-am ignorat.

Initial cei de la Mozilla au scos primul release in decembrie 2007 sub denumirea de Mozilla Weave, urmand ca in august 2011 sa scoata si versiunea stabila. 

Firefox Sync a fost initial un add-on pentru Mozilla Firefox 3.x si SeaMonkey 2.0, pana ce a fost introdus ca built-in feature incepand cu Firefox 4.0 si SeaMonkey 2.1.

Si asta daca esti fan Firefox,… ­čÖé

Mai sunt destule alternative de sincronizare. Cei de la Wikipedia au chiar si o comparatie forte interesanta a acestora (vezi aici) . Google Chrome are inclus si el un astfel de tool. Bineinteles trebuie sa folosesti un cont de google (vezi aici mai multe info). 

Firefox Sync Bookmarks

Dar sa revenim la Firefox. O data cu mobilitatea si cu multitudinea de device-uri pe care ajungi sa lucrezi sau mai exact cu care ajungi sa navighezi pe internet (telefon, tableta, laptop, desktop), sa nu omitem si situatiile (pc acasa, pc servic,..etc),  este din ce in ce mai mare nevoia de a folosi aceleasi setari si care sa fie gestionate intr-un singur loc si cu acces de peste tot.

Legat de securitate cei de la Mozilla se lauda (pe blogul), cu o metoda de criptare fara sa se utilizeze parole ci doar chei de securitate unice folosite pt. criptarea si decriptarea informatiilor. Prin acest sistem de criptare nici chiar serverele Mozilla care gazduieste aceste date nu poate decripta continutul acestora.


“..Since its 2010 debut in Firefox 4, Firefox Sync had been powered by a distinctive encryption system which didnÔÇÖt use passwords: instead it created a unique secret key, which was used to encrypt and decrypt all your data. The only way to get at your data was to know this key. Even the Mozilla servers which held your data could not decrypt the contents.”


Hai sa ne gandim la urmatoarea situatie:
– esti un pasionat al navigarii pe internet,
– ai conturi online (social media, bloging), cu nenumarate parole
– un profil constumizat cu setari/salvari (bookmark, addon-uri, home page, history, conturi si parole,…etc)

Nu-i asa ca este mult mai comod daca ai avea toate aceste setari pe toate dispozitivele indiferent de situatie? Daca da Firefox Sync te ajuta si poti sincroniza:
– Tabs
– bookmark
– History
– Passwords (daca ai master password activ nu poti sincroniza si parolele,…,mai multe info aici)
– Add-ons
– Preferences

Tot ce trebuie sa faci:
– un cont (vezi info aici de pe pagina lor de prezentare),
– iti configurezi toate dispozitivele sa se sincronizeze cu acel cont

Setarile le poti face din meniul principal Tools/Options si selectam tab-ul Sync.
Firefox Sync Bookmarks

Gasesti informatii despre Firefox Sync pe site-ul celor de la Mozilla si pe Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.