Chiar daca nu este primul review, modelul 700D 3G este prima tableta din gama Utok cu care am luat contact.
Lansata acum ceva luni, pe la inceputul anului, cum spuneam si intr-un review anterior (vezi review Utok 1010Q), o data cu 5 tablete (6 cu tot cu 700D 3G ), 4 dintre ele sunt de 7 inch (700D Lite, 700D 3G, 700Q Lite si 700Q Ultra), iar 2 sunt de 10 inch (1000Q Lite și 1010Q).
review Utok 700D 3G
Dar sa revenim si cum tqbleta a venit in “tipla” avem si “package contain”.
Package contain:
– tableta cu pricina
– incarcator
– cablu USB
– cablu OTG
– Manual si Certificatul de garantie
– si o memorie microSD de 16GB (promotie)
Pe site cei de la UTOC anunta o extra garantia de 5 ani, iar in “pachet” sunt si alte surprize dupa cum vedem:
“FILME & TV – ACCES O LUNĂ DE ZILE, BONUS
Experimentează lectura digitală! Tableta UTOK 700 D 3G îți oferă 100 de cărți în format electronic pe care le poți citi prin aplicația Elefant eBooks Reader, preinstalată în memoria dispozitivului. “
Detalii tehnice:
Procesor 1.3 GHz Dual Core MTK8312
Chipset video Dual Core Mali-400
Display 7 inch TFT 1024×600, multitouch in 5 puncte
Memorie stocare 8 GB (si doar 5.5 GB disponibil)
Memorie RAM – 1 GB DDR 3
Slot memorie – MicroSD
Camera Web frontala – 0,3 MP
Camera Web spate – 2MP
Conectivitate Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Port-uri Micro USB, Micro SD, Mini SIM, intrare pentru casti 3,5 mm
Tip baterie Litiu Polimer, 3000 mAh, autonomie pana la 6 h
Altele G-Senzor, Radio FM, GPS
Greutate – 320 g
Sistem de operare Android 4.2.2 Jelly Bean
Hands on::
La prima atingere observam ca cei de la Utok au inghesuit “lucrurile” astfel incat a iesit o tableta mai ingusta chiar daca nu au “muscat” din ecran. Chiar este un pic mai lung. Probabil au vrut sa aduca a phablet sau un telefon mai mare, asta ca tot avem si functie de telefon inclusa si chiar functioneaza.
Pe spate gasim un capac de plastic, lucios. Asta ii scade din puctaj pentru ca lasa urme plus ca plasticul nu ofera rezistenta suficienta pentru a proteja ecranul la “flexari”. Tot pe spate gasim 1 difuzoar (deci nu avem sunet stereo in difuzoare) si camera de 2 MP incadrata intr-o rama nichelata care arata foarte bine.
Pe partea frontala gasim camera de 0,3 MP si difuzorul, iar pe ecran regasim o folie de protectie. Chiar daca avem functie de telefon si pare sa aiba senzororul de proximitate (in specificatii nu avem informatia asta), nu functioneaza cum trebuie. Un alt minus adunat la lista.
Pe una din laterale sunt “inghesuite” o parte din “bunatati”:
– 1 buton de ON/OFF si blocare ecran si cele de volum,.. NU avem buton de Back (ESC)
Pe cealalta parte gasim portul pentru Micro SD, mini SIM ascunse sum un capac,
Intrarea de casti este singurica pe una din lateralele mici, iar in partea opusa portul pentru micro USB.
Descriere, impresii:
Dupa primele teste pare sa fie o tableta reusita, usor de “manuit” (fiind mai ingusta), cu o luminozitate buna si un unghi de vizualizare ok. Deci pentru inceput, inainte de “marea testarea”, s-a comporta foarte bine. Multitouch-ul isi face treaba foarte bine fara sa intampinam probleme sau lag-uri. La fel si in Play Store. Am inceput sa instalaz ceva aplicatii pentru testare in fara a intampina probleme. Chiar daca instalam aplicatii pe banda rulanta, fara sa astept intre instalari, nu am avut problemele. Aceasta “operatiune” nu am reusito pe alte tablete fara lag-uri.
Teste:
La mai toate review-urile de pana acum am inceput cu “inventia mea’ pentru testul video de retea. Testul consta in accesarea unui film fullHD cu subtitrare din retea. Folosesc un fisier .mkv cu filmul 2012 in format 1080p. Practic nu doar procesarea video este verificata aici ci si conexiunea wifi. Din pacate testul l-a picat chiar daca la inceput parea sa mearga la anumite scene cu procesare video mai intensa a inceput sa “tusasca”.
Dar hai sa vedem ce rezultate avem in benchmark:
(aveti mai jos in galeria foto screenshoot-uri cu toate testele)
Antutu Benchmark: a scos 12449 puncte, asemanator cu S2-ul de la Samsung. Imaginile din teste arata bine si au rulat cursiv.
Quadrant Standard Benchmark: a scos 3989 puncte intre Asus Transformers Prime TF201 si Motorola Atrix 4G la fel ca Utok 1010Q.
3DMark: Aici s-a comportat bine avant in vedere preformantele tabletei. Avem un scor de 2389 puncte, iar imaginea din timpul testului a rulat cursiv cu mici freez-uri, aproape insesizabile.
Intensive Benchmark: Avem un punctaj de 28 si a rulat fara probleme.
CPU-Z: avem informatii complete despre hardware si confirma specificatiile producatorului. Singura mentiune este lagat de modificarea rezolutiei video o data cu trecerea din landscape (1024 x 552) in portrait (600 x 976)
GPS-TEST: aici am fost chiar impresionat. Imediat de m-am apropiat de fereastra a inceput sa detecteze satelitii. Iar pozitionarea pe Maps s-a facut instantaneu.
GAMES:
Robocop – Chiar daca se incarca cam greu jocul si am avut a avut o mica “scapare” (vezi img in galeria foto), dar merita sa astepti pentru ca se misca bine iar grafica este una buna.
Fast&Furious 6 The Game – se incarca un pic mai repede fata de Robocop si se misca la fel de bine iar grafica este la fel de buna.
Iron Man 3: a pornit si rulat fara probleme
CandyCrush – inevitabil am testat si CandyCrush si se incarca si se misca forte bine.
Audio – Am testat cateva fisiere iar sunetul este acceptabil in conditiile in care avem un singur difuzor.
internet/retea – Prin WIFI nu am avut probleme de conectare iar navigare pe internet a decurs OK, chiar am testat si un film HD de pe youtube si a trecut testul fara probleme la fel ca si transferul prin Bluetooth. Pacat ca nu a trecut testulul “brevetat” de mine, mentionat mai sus.
Bateria:
In specificatii avem pana la 6 ore. Pe mine m-a tinut in jur de 4-5 ore de rulare intensiva:
– internet wifi pornit
– luminozitate ecran la maxim
– rulat filme, jocuri, navigare internet si testele benchmark rulate de 2-3 ori
Probabil ca la o utilizare normala poate ajunge la 6 ore. Aici am facut si un test legat de stand by lasand bateria peste noapte incarcata 100%, cu toate setarile activate (3g, gps, wifi, bt,..etc), iar pana dimineata aveam bateria la 94%.
Diverse teste:
Am vrut sa vad ce se mai poate face cu tableta si am scos la rampa cablul OTG. Am incercat pe rand un mouse si o tastatura, ambele a4tech si au mers din prima fara probleme, chiar si scroll-ul. Pentru ca am vrut sa le vad impreuna am incercat cu un hub usb (vezi aici un exemplu), la care am conectat mouse-ul si tastatura si a functionat. Am avut la indemana o mini tastatura de la o alta tableta cu “mufa” microUSB (ceva de genul asta) si a mers fara probleme.
La incercarea de a conecta un HDD extern de 2.5, cu alimentare direct din USB, (ceva de genul asta), foarte curios nu a functionat, iar mesajul de eroare de pe tableta este unul cel putin curios “Damaged External USB storage” iar recomandarea suna ceva de genul “Try reformating it.”. Curios este faptul ca pesurioara mai mare, un Utok 1010Q merge fara probleme.
Plusuri:
– GPS foarte bun
– este destul de bine echipata cu 3G, Bluetooth, Radio FM, GPS,..etc
– ecranul cu unghi si luninozitate buna
– pret bun: 499 RON pe site la UTOK iar la emag este acelasi pret
– cablul OTG care merge si cu un hub usb
Minusuri:
– memorie de stocare interna mica
– Senzori de proximitate inexistent
– capac lucios
– un singur difuzor
Concluzie:
Se pare ca cei de la Utok au reusit sa faca inca o tableta ieftina, bine optimizata, cu o configuratie comuna tabletelor din aceasta gama. Androidul fiind destul de bine optimizat astfel incat functionrea acesteia sa fie buna chiar daca o folosim pentru navigarea pe internet; navigare GPS sau jocuri. Recomand sa folositi o husa cu prindere in toate cele 4 colturi. Eu am folosti una de la Eboda (vezi aici modelul) si asta pentru ca nu am gasit in stoc una originala Utok. Clar as fi ales modelul 7111N, care este din piele sintetica si care permit utilizarea tabletei cu o singura mana, dar si posibilitatea de a transorma ecranul in “cinematograful portabil perfect”.