Netograf – testeaza-ti calitatea conexinii de internet

P:Vezi oferta Black Friday la Altex pentru indragostitialtex

Netograf - testeaza-ti calitatea conexinii de internetDe cateva zile Ancom a lansat pe piata Netograf, un tool nou unde consumatorii isi pot testa si monitoriza calitatea conexiunii de internet.

Nu este primul tool pe care cei de la Ancom l-au lansat, avand pana acum alte doua astfel de aplicatii pe care consumatorii le pot utiliza: Veritel.ro unde poti compara toate ofertele furnizorilor de telefonie si internet din Romania si Portabilitate.ro platforma prin care putem afla asocierea dintre un numar de telefon si un operator de telefonie (practic daca un numar de telefon este portat sau nu in alta retea).

Ca si cele doua aplicatii mentionate mai sus Netograf este un tool 100% gratuit si foarte intereseant, care ofera destule informatii relevante. Practic pentru testare trebuie sa introducem furnizorul, tipul ofertei si tipul conexiunii, iar in schimb dupa test primim ca informatie: viteza de transfer a datelor (download si upload), intarzierea de transfer a pachetelor de date, variatia intarzierii de transfer a pachetelor de date si rata pierderii de pachetelor de date.

P: Vezi promotiile saptamani la eMAGValentine’s Day la eMAG - 2015

Deci avem un speedtest a la Ancom care apropo, NU functioneaza pe sisteme de operare mai vechi precum Windows XP sau browsere mai vechi, dar interfata este responsive (adica merge si pe dispozitivele mobile) cea ce este de laudat avand in vedere ca o astfel de proprietate este obligatorie in conditiile in care se doreste inclusiv testarea/masurarea serviciilor de internet mobil (merge si pe Android).


Dacă browserul detectat este Internet Explorer 7 sau mai vechi, sau Mozilla Firefox 2 sau mai vechi, se va afișa un semn de exclamare și un mesaj prin care se recomandă folosirea unui browser mai performant sau upgrade-ul browserului existent, pentru ca rezultatele testului să fie cât mai relevante. Același mesaj îl veți primi la detectarea sistemului de operare Windows XP.


Aplicatia este la inceput, practic este in perioada de teste si de cumulare de informatii, iar in momentul de fata contine doar principalii operatori de pe piata, urmand a fi actualizata pe parcurs.


Aplicația, care are în acest moment în baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piață, va fi actualizată permanent, fiecare operator autorizat având obligația de a introduce propriile informaţii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată.


Cu aceasta aplicatie cei de la Ancom impusca doi iepuri de-o data. Practic ofera posibilitate utilizatorului final sa verifice daca serviciul de internet corespunde cu cea ce platesc prin contractul semnat precum si evolutia in timp a furnizorului respectiv.


Internetul are un impact semnificativ asupra vieții economice, sociale și culturale contemporane, prin urmare protejarea intereselor utilizatorilor finali pe o piață tot mai concurențială și mai complexă sub impactul evoluției rapide a tehnologiilor utilizate pentru furnizarea serviciilor de acces la internet a devenit prioritară pentru autorități.
………
În baza aceleași decizii, ANCOM a creat și pune la dispoziția celor interesați Netograf.ro, o aplicație online unde utilizatorii pot evalua performanța realizată de furnizori, precum și evoluția acesteia în timp, respectiv îmbunătățirea sau degradarea calității serviciului oferit.


Un alt lucru interesant este faptul ca cei de la Ancom o data cu aceasta aplicatie o sa aiba centralizat statistici legate de serviciile furnizoriilor de internte pe baza testelor efectuate. O data cu popularea bazei de date se va activa si modulul de studii, care in momentul de fata nu este activ. Bineinteles ca statisticile si studiile vor fi relevante doar dupa un numar suficient de mare de teste pentru majoritatea furnizorilor si a ofertelor pe care aceste le au. Din acest motiv va recomand sa le dam o mana de ajutor si sa folosim aplicatia, cel putin acum la  inceput si daca este cazul putem sa le dam si un feedback (vezi sectiunea contact).


Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanță în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicației un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicație, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică.


Dar mai multe informatii gasiti pe site-ul netograf.ro la sectiunea despre. Tot acolo exista si un manual de utilizare, iar comunicatul oficial Ancom il puteti gasiti aici .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.