Calculator mai mic decat un bob de orez!

Calculator mai mic decat un bob de orezCredeai ca nu-i posibil sa existe un calculator mai mic decat un bob de orez? Uite ca-i posibil. La doar un milimetru cub, Michigan Micro Mote (M ^ 3) este considerat a fi cel mai mic calculator autonom din lume.

Cum ar fi daca la un moment dat iti cumperi un calculator si-l agati pe un inel langa cheile de la casa sau masina? Credeti ca este foarte departe? Nu cu mult timp in urma visam la un Mini PC Multimedia, de dimensiunile unui stick USB, cu QuadCore si 2 GB RAM, iar acum este ceva obisnuit.

P: vezi ofetele de la eMAG?eMAG lanseaza Wink si Star-Light, doua branduri proprii 8r

Vinovatii pentru aceasta reusita sunt studentii, impreuna cu facultatea University of Michigan’s, prin departamentul de informatica.Pe masura ce Internet of Things (IoT) devine din ce in ce mai mare, echipa Michigan incearca sa schimbe situatia prin M ^ 3.
Nu va ingramaditi sa spuneti ca este mic si nu prea face cine stie ce, asta pentru ca in ciuda dimensiunii sale mici, M ^ 3 are capacitatea de a face fotografii, citeste temperaturile si detecteaza presiune. Totul suna spectaculos, iar lumea asteapta sa se puna in aplicare prin nenumarate aplicatii, din diverse industrii, in special cele medicale.

Calculator mai mic decat un bob de orez!

Pentru ca este foarte mic se asteapta ca poate fi utilizat in situatii similare cu cele intalnite in filmele SF, prin injectarea in corpul uman pentru a masura diverse “aspecte”, cum ar fi  temperatura sau efectuarea unui EKG. Nici cei din industria petroliera nu spun nu unei astfel de solutii, incercand sa depisteze pungi de petrol din puturile care urmeaza a fi dezafectate.
Unul din lucruile cele mai challenging, cu care s-au confruntat cei de la University of Michigan, a fost sa micsoreze sursa de alimentare, bateria, asfel incat sa poate si inclusa printre altele in acel centimetru cub.


What people don’t realize is a very large part of the volume of a computer for instance in a cell phone is actually consumed by the battery……So by bringing down the power, we can bring down the battery size, and we can bring down the whole system down in size.


 La fel de challenging a fost sa gaseasca o modalitate de comunicare cu Micro Mote, fara tastatura si mouse 🙂 . Comenzile sunt transmise prin iluminare intermitenta (efect stroboscop), la o frecvență ridicată, iar odată ce informatiile  sunt procesate, se transmit catre un calculator central, prin intermediul frecvențelor radio conventionale.
M ^ 3 este gata sa intre in productie, iar facultatea si personalul sunt deja nerabdatori sa incerce si mai mult, astfel sa confectioneze computere si mai mici, smart dust.

Eu nu asa sunt asa sceptic. Nu se stie niciodata ce ne rezerva viitorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.