Un disc din cuartz pe care se pot stoca 360TB

Un disc din cuartz pe care se poate stoca 360TBSuperman memory crystal este numele pe care cercetatorii de la Universitatea din Southampton l-au dat “discului” pe care l-au inventat, un disc de cristal/quartz cu o capacitate de stocare extrem de mare, 360TB, disc care este capabil sa reziste timp de miliarde de ani.

Numele a fost inspirat de cristalele utilizate in filmele cu Superman. Sa mai spuna cineva ca filmele nu sunt folosite ca surse de inspiratie. 🙂

Tehnologia folosita pentru imprimarea informatiei pe Superman memory este “5D digital data by femtosecond laser writing”, tehnologie care permite salvare informatiei pe o memorie de stocare cu proprietati cu adevarat spectaculoase: pe langa capacitatea foarte mare de stocare (360TB), stabilitate termica pana la 1.000 grade C si durata de viata practic nelimitata (la temperatura camerei), sau de 13,8 miliarde de ani la o temperatura 190 grade C.

Un disc din cuartz pe care se pot stoca 360TB

Deja au fost salvate cateva documente istorice, foarte importante: “…Universal Declaration of Human Rights (UDHR), Newton’s Opticks, Magna Carta and Kings James Bible…“. Cum functioneaza?:


The documents were recorded using ultrafast laser, producing extremely short and intense pulses of light. The file is written in three layers of nanostructured dots separated by five micrometres (one millionth of a metre).

The self-assembled nanostructures change the way light travels through glass, modifying polarisation of light that can then be read by combination of optical microscope and a polariser, similar to that found in Polaroid sunglasses.


sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.