Unboxing si scurt review Zyxel NAS520

Unboxing si scurt review Zyxel NAS520 ss 1Astazi va prezint Zyxel NAS520, un NAS (Network Attached Storage) la care am facut un unboxing si un scurt review. L-am gasit la un pret bun de Black Friday, asa ca am profitat de ocazie.

NAS520 este in special o solutie de storage, dar vine cu nenumarate servicii si aplicatii care-l pot transforma fara probleme intr-un server. Este ideala daca doresti sa-ti faci o arhiva sigura cu poze, muzica si filme, arhiva pe care sa o poti accesa de oriunde cu ajutorul aplicatiei myZyxelCloud.  

Vezi oferta de NAS-uri la eMAG

a sosit intr-o cutie robusta, cutie pe care gasim foarte multe informatii. In cutie, este foarte bine protejat, cei de la au acordat o atentie deosebita acestui aspect. Ii inteleg, mai ales ca stim foarte bine cum sunt manevrate si transportate coletele de catre curieri. In ultima luna, eu am returnat doua televizoare care au fost lovite la transport.

Unboxing si scurt review Zyxel NAS520Dar sa revenim, in cutie gasim pe langa NAS, un alimentator la 12V si 5A, doua cabluri UTP, manual de utilizare si atat.

Pe exteriorul lui Zyxel NAS520 gasim:
– pe spate sunt doi conectori de retea RJ45, un buton de reset, doua porturi USB3 si conectorul de alimentare;Unboxing si scurt review Zyxel NAS520 2
– pe fata este un buton de Power si cel de Copy/Sync, trei leduri martor (power si hdd) si un capac care ascunde inca un port USB3 si un port pentru SDcard.

Specificatii

O alta specificatie foarte utila pe care o regasim este functia de hot-swap, functie care permite inlocuirea rapida de HDD sau SSD, fara sa fie nevoie de oprirea sau intreruperea acestora in timp ce sistemul ruleaza.Unboxing si scurt review Zyxel NAS520 3

Instalarea a fost simpla si destul de rapida. Am scos capacul care apropo, este cu prindere magnetica, fara clipsuri sau suruburi. Apoi am montat doua HDD-uri foarte rapid (tot fara suruburi), l-am pornit, am bagat cablul de retea direct intr-un laptop, am accesat adresa din instructiuni si gata, aveam acces la interfata.

Eu il folosesc ca solutie de backup pentru niste servere virtuale. Pe langa NAS, am achizitionat doua HDD-uri speciale pentru acesta, unele de la Seagate de 4TB. Pe NAS am configurat un RAID1 (asa ca am backup la backup 🙂 ) si l-am conectat ca NAS storage la un cluster.

La prima utilizare am avut o versiune mai veche de firmware pe NAS, si chiar daca exista un update, nu l-am aplicat imediat pentru ca am vrut sa fac o prezentarea a ambelor versiuni (vezi video mai jos).

Revenind la firmware, am remarcat ca cei de la Zyxel au pus cele mai importante functii si servicii pe device. Astfel il poti folosi ca: Media Server, iTunes Server, FTP, WebDAV, Print Server, Syslog Server sau te poti conecta direct la internet folosind protocolul PPPoE (folosit de catre RDS).
In completare, in sectiunea MyApps ai disponibile inca 14 aplicatii pe care le poti instala. Cele mai importante sunt: client de Dropbox si GoogleDrive, aplicatie pentru NAS, phpMyAdmin si chiar WordPress. Nu mai vorbim de existenta serviciului TELNET si SSH. Da, ne putem conecta la NAS folosind putty.

Poate singurul minus pe care l-am remarcat la Zyxel NAS520, unul din lucrurile mai importante, este lipsa aplicatiei de integra cu un AD (Active Directory). Pot trece cu usurinta peste acest aspect, pentru ca nu aveam nevoie de asa ceva de la el. Totusi este posibil sa adauge aceasta functie la urmatorul update.

Zyxel NAS520 este un device care se poate integra foarte bine, atat intr-un birou, cat si intr-un apartament. Cum spuneam, eu l-am achizitionat de Black Friday de la eMAG la pretul de 479 de lei, iar acum il gasiti la pretul de 684 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.