Comenzi AliExpres prin DHL si obtinerea de cod EORI

Ati auzit de codul EORI? Comand frecvent de pe AliExpress, insa acum este prima oara cand apelez la un free shipping prin DHL. Ceea ce a urmat ma face sa NU mai apelez la aceasta metoda de livrare, daca coletul vine din China (nu din UE), deci daca trebuie vamuit si ai nevoie de cod-ul EORI

Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI ss

Da, de ceva vreme, vamuirea unui colet/produs se face doar pe baza unui cod EORI, cod pe care trebuie sa-l prezinte la vama atat persoanele juridice cat si cele fizice.

Mi-am comandat de pe AliExpress un cititor de coduri auto Car Diagnostic Tool OBD2 AD610 care sa ma ajute sa depistez problemele de la masina, astfel sa pot rezolva mai usor si mai rapid o posibila defectiune la motor sau la airbag. 

Dupa ce am ales modelul am inceput sa filtrez dupa pret si dupa cei care aveau free shipping pentru Romania. Asa am ajuns la un furnizor care livra prin DHL. Bun, am zis, imi ajung si mie mai repede si mai usor produsele. Gresit!!!

Problema apare in momentul in care trebuie sa faci rost de acest cod EORI, iar in ziua de astazi, cand lumea foloseste tehnologia pentru a usura modul de interactiune si isi actualizeaza permanent resursele pentru a fi la curent si in ton cu mersul lucrurilor, se pare ca institutiile din Romania stau pe loc sau dau inapoi.

Vineri am primit un sms de la DHL, sms prin care solicitau cateva informatii pentru vamuire, informatii care mi s-au parut decente si usor de funizat. Adica CNP si descrierea bunurilor. Mi-am spus: iata ce usor si simplu este sa comand cu transport prin DHL.

Bucuria nu a durat foarte mult. La cateva minute am primit un e-mail, tot de la DHL, cu un mesaj standard pe care DHL il trimite tuturor celor care primesc colete din afara UE si la care trebuie facuta vama.

In e-mail iti este solicitat sa alegi una din cele doua variante de continuare pentru vamuire:

Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI 1

UPDATE: In plus, cei de la DHL mi-au solicitat si extrasul bancar care sa ateste tranzactia si achizitia bunului.

Daca alegi sa se ocupe ei de codul EORI, trebuie sa platesti un comision de minim 99,96 de lei cu tva, daca valoarea coletului depaseste 25 de lei.

Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI 2

Daca cumperi de pe aliexpress, cauti free shipping, iar produsul costa pana intr-o suta de dolari, eu unul nu vreau sa mai platesc inca 25 de dolari la DHL, doar pentru un rahat de cod. Mai ales ca mai sunt cateva lucruri necesare pentru vamuire pe langa codul EORI: dovada achizitiei/platii, copie CI, o declaratie si un formular de imputernicire.

Asa ca aleg varianta de a-mi face singur rost de codul EORI, pentru ca in mesajul celor de la DHL este un link cu informatii privind obtinerea codului EURI (http://www.customs.ro/e-customs/eori), iar din discutia telefonica cu un operator DHL aflasem despre posibilitatea de a completa un formular online pentru obtinerea acestui cod.

De aici au inceput problemele pentru ca am gasit un site invechit, neintuitiv, unde informatiile importante sunt practic ascunse si care iti mananca timp si nervi pentru a ajunge la un rezultat. Pe acea pagina exista un meniu “>> Sistem Informatic” unde gasesti un link catre formularul/cerere online (Cerere atribuire numar EORI IMPORTANT), unul cu manualul de utilizare si pentru ca formularul este facut in java, inca un link de unde poti descarca clientul Java SE 6 U25.

Pentru ca am avut probleme in a accesa formularul, am incercat fara succes sa aflu telefonic informatii de la unul din birourile vamale, numere de telefon care sunt afisate pe site. Asa ca am ales sa aflu informatii tot de la DHL, si am ramas masca cand operatorul DHL mi-a recomandat sa folosesc un calculator cu sistem de operare mai vechi cu Windows XP, cu Internet Explorer 6 sau 7 si cu Java SE 6 U25. Dupa cateva minute de cautat pe google am avut si confirmarea ca nu sunt singurul care o patise si care stiau de varianta cu XP.

UPDATE: Au reusit sa prind la telefon abia miercuri, dupa ce s-au intors din mini vacanta de Sf. Maria. Spre surprinderea mea, mi-a raspuns o doamna foarte draguta (de la Direcţia Regionala Vamala Bucuresti) care m-a ajutat/indrumat astfel incat sa pot obtine codul EORI repede, in doar 20 de minute de la trimiterea documentelor.

Dupa ce completezi Formularul online (vezi mai jos cum), trebuie sa-l printezi, sa-l semnezi dupa care il trimiti prin e-mail (scanat sau poza), impreuna cu o copie a actului de identitate inregistrat pe formular la punctul 11.

UPDATE 2: In ziua in care am trimis codul EORI la DHL (ultimul lucru solicitat de pe lista DHL), am primit un email cu o noua solicitare in care trebuia sa trimit:
– extrasul de cont (un scan cu extrasul de pe contul de internet banking este suficient)
– declatie pe propria raspundere (pe care l-am trimise deja intr-un mesaj anterior 🙂 )
– traducerea facturii (poti scrie cu pixul direct pe facutra traducerea produsului langa textul in engleza)

Am trimis documententele solicitate plus mentionea ca o parte dintre ele au fost deja trimise intr-un mesaj anterior.

Am crezut ca s-a terminat, insa au revenit cu un alt mesaj in care am primit  o instiintarea de plata a taxelor vamale (74 lei reprezentat TVA-ul). Plata se poate face doar prin banca, iar ca dovada trebuie sa trimiti un scan cu OP-ul de la banca, semnat si stampilat (oare statul Roman a uitat ca de ceva vreme NU mai este nevoie de stampila!!!)! Oare de ce sunt mentionate bancile la care se accepta plata electronica daca se solicita stampila!

Deci esti obligat sa faci un drum pana la banca! Aici trebuie sa cititi cu atentie ce trebuie completat pe OP, pentru ca sunt lucruri specifice.

Asa ca m-am dus la banca, am facut plata, am scanat si trimis OP-ul cu pricina catre DHL, in aceasi zi pe la pranz.

Am asteptat 5 zile (de vineri pana marti) fara sa primesc nici un raspuns de la DHL. Marti am sunat in callcenter-ul DHL sa aflu ce se intampla, iar operaturul ma informat ca documentele au fost procesate si aporbate in ziua respectiva, si ca in urmatoarea zi (miercuri), urmeaza sa primesc coletul. Revin imediat ce il primesc.

Update 3: Din pacate au trecut 8 zile de la plata taxelor vamale si NU am primit coletul, iar ce urmeaza sa va povestesc este de neinchipuit.

Pentru ca miercuri nu a sosit coletul, joi dimineata am revenit cu un telefon in callcenter-ul DHL. Am aflat ca de fapt in ziua de marti a fost procesata si aprobata de catre vama trimiterea respectiva, dar nu si de magazia DHL. Cu scuzele de rigoare, operatorul DHL a incearcat sa ma linisteasca, asigurandu-ma de fatul ca astazi (adica vineri) coletul va fi livrat si mi-a recomandat sa mai sun dimineata pentru a primi confirmarea ca se va livra.

Astazi dimineata am sunat iar la DHL, exact cum mi-a fost recomandat, insa operatorul telefonic mi-a spus ca am sunat prea devreme (era pe la 9 dimineata), pentru ca doar dupa ora 12:30 poate vedea daca coletul a plecat din magazie sau nu.

Deja iritat, ii spun ca degeaba sun dupa ora 12:30 ca sa aflu ca NU s-a livrat si ca doresc sa-mi confirme ca cei de la magazia DHL au fost sau vor fi sesizati sa scoata coletul si sa-l livreze. Din pacate operaturul mi-a spus ca nu poate garanta acest lucru si ca singurul mod de comunicare cu cei de la magazia DHL este prin e-mail, dar nu era convis ca va fi de ajutor.

Mi-a dat ca alternativa sa ma duc si sa ridic eu singurel coletul, la care i-am replicat: “Imi platiti voi transportul?”….PAUZA!!

A ramas ca astept, insa nu am mai avut rabdare, asa ca am plecat spre Vama DHL din Otopenti sa-mi ridic coletul. Pe drum am sunat in callcenter-ul DHL preventiv, sa-i anunta ca voi ridica personal coletul.

Dupa cateva minute bune de asteptare pe HOLD, operatorul plaseaza BOMBA. “Ne pare rau dar coletul a fost facut RETUR!!!!” Ce?!

Dupa cateva cuvinte de duh spuse in gand, cuvinte pe care nu le pot reda aici, am intrebat siderat: “Ce s-a intamplat? De ce a fost returnat?” …iar motivul inca nu l-am aflat pentru ca nici el nu a putut afla. Asa ca am inaintat o sesizare/reclamatie telefonic. La cateva ore am primit un e-mail cu pareri de rau si scuze si ma anunta ca “Vom verifica situatia mentionata cu departamentul de import”.

Asa ca astept vesti de la DHL… fiind inceput de weekend probabil de luni incolo …
Imediat ce am noutati revin.

Update 4: Intr-un final mi-am luat gandul ca voi primi produsul inapoi, asa ca am deschis o disputa pe aliexpress, cu optiunea de “Refund”. Vanzatorul nu a fost de acord asa ca au intervenit cei de la aliexpress, iar dupa ce le-am trimis cateva dovezi (comunicarea cu cei de la DHL plus dovada returului cu semnatura de receptionare a returului de catre vanzator, plata taxei vamale…), disputa s-a terminta in favoarea mea si astfel am primit banii inapoi (insa nu si plata taxelor vamale).

Tot procesul a durat cam o luna si jumatate, de la inceperea disputei si pana la intrarea banilor in cont.

Concluzia este ca nu se stie niciodata ce se poate intampla cu o comanda facuta din China, indiferente de metoda de livrare. Astfel, in cazul unui incident asemanator trebuie sa aduni dovezi, iar comunicarea sa fie facuta in scris (prin mail) cu date si informatii concrete care te pot ajuta in cazul unei dispute. Daca esti un cumparator onest si ai informatii utile, cei de la aliexpress de pot proteja si nu vei pierde banii.


Dar pentru ca romanul este descurcaret si pentru ca nu aveam de unde face rost de un XP, si nici chef sa instalez o masina virtuala doar pentru asa ceva, am incercat si am reusit sa deschid formularul de pe Windows 7 Pro si Java SE 8 U144 si cu Internet Explorer 11.

 

Nu am facut nimic special, doar am adaugat link-ul aplicatiei la excludere in setarile java pentru a functiona, iar dupa aplicarea excluderii trebuie repornit Internet Explorer.

– Deschidem setarile java (C:\Program Files\Java\jre1.8.0_144\bin\javacpl.exe).

Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI

– Iar in tabul de Security, la Exception Site List alegem Edit Site List.Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI 01

– Eu am adaugat amble link-uri ca exceptie:
http://siiv-public.customs.ro:9001/forms/frmservlet?config=siiv_public
http://siiv-public.customs.roComenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI 05

, iar dupa fiecare introducere am confirmat.
Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI 04

– La final ai dat OK pentru a finaliza setarile
Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI

– Intr-un final formularul a pornit dupa ce am trecut de cateva avertizari de securitate.
Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI f1– Am reusit sa completez formularul doar cu ajutorul manualului, altfel nu aveam nici o sansa.
!!ATENTIE!! in prima parte a formularului trebuie aleasa Regionala Vamala arondata in functie de adresa de domiciliu…deci NU cea a punctului Vamal in care se face vama la colet.

Dupa completarea formularului se face o verificare folosind butonul de verificare, iar daca sunt erori acestea vor fi listate daca selectam butonul de inregistrare cerere.Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI

Intr-un final a trebuit sa ma folosesc de un PC cu Windows XP pentru ca functia de print din formular nu a mers, iar raspunsul primit de la vama Otopeni (prin e-mail) legat de problema cu printarea formularului a fost:
Buna ziua, Ne pare rau. Nu putem da curs solicitarii dvs.

Conform manualului de utilizare, trebuie sa astept un e-mail prin care aflu despre atribuirea numarului EORI. Insa informatia este incompleta pentru ca dupa cum spuneam mai sus, aceasta cerere trebuie printata si semnata, dupa care trebuie trimis prin email impreuna cu o  copia scanata a actului de identitate intregistrat in formular la puntul 11. Inca astept…cei de la DHL spun ca dureaza cam 3 zile.
Comenzi alliexpres prin DHL si obtinerea de cod EORI

44 Replies to “Comenzi AliExpres prin DHL si obtinerea de cod EORI”

 1. Gore din Chitila

  eu am completat cererea pentru codul EORI de pe telefonul cu Android , in biroul de la Vama ,Crangasi , in 20- 30 de minute am fost gata, cu ajutorul domnilor GENTLEMANI de acolo . Adevarati oameni .Am depus-o si urmeaza sa o primesc pe e-mail. Au spus si dansii ca mergea mai repede de pe un PC, dar au omis sa spuna ceva de JAVA si XP . Cred ca mai repede ar merge de pe un sistem cu Linux si Google Chrome.

  Reply
 2. Adi Some

  Nu mai exista formularul online. M-am chinuit cu java si explorer, dar dupa ce a intrat pe link-ul respectiv, nu mai apare “Acordare numar EORI”
  Aveti cumva alt link valabil.

  Reply
  1. VastIT

   Salut, practic optiune de print trebuie sa genereze un fisier PDF cu cererea, fisier pe care trebuie sa-l printezi. Asa cum am scris si in articol eu nu am reusit sa apelez funtia de print de pe un calculator cu windows 7. Asa ca am folosit un alt calculator cu windows XP. Am scris detaliat cum se face in articol.

   Reply
   1. Bogdan-Alexandru Andrei

    Eu am reusit pe Windows 10 + Internet Explorer sa completez cererea (conform tutorialului de mai sus) si sa generez pdf-ul prin optiunea de listare. Cand apasati pe listare, verificati daca apare un pop-up in Internet Explorer care cere permisiunea de download pentru pdf. Dupa ce acceptati acolo, ar trebui sa se genereze si pdf-ul.

    Reply
 3. Andrei

  Excelent tutorial!!!
  Nu mi-a fost clar ce regionala vamala trebuie sa aleg (locuiesc in Ilfov) si am ales RODRVBU. Am sunat dupa ce am facut cererea si mi s-a spus ca am selectat bine. Din ce am inteles telefonic, daca locuiesc in Bucuresti sau Ilfov trebuie ales RODRVBU.

  Reply
 4. OTILIA MIRON

  Salut,

  La ce adresa de e-mail se trimite cererea EORI daca sunt din Bucuresti, sectorul 1? Am sunat la Directia Vamala toata ziua fara succes.
  Multumesc.

  Reply
 5. Ciuciu Catalin

  Cam cat dureaza de la trimiterea tuturor actelor necesare (EORI, factura etc.) pana cand cei de la DHL trimit mail cu contul unde trebuie platite taxele (pentru optiunea cand tu faci rost de codul EORI)?

  Reply
  1. Fekete Attila

   Salutari!
   Multumesc mult pt. acest topic ma ajutat foarte mult!
   Am cumparat de pe Gearbest o tableta grafica transport prin DHL.
   Pe baza informatiilor de aici si cu ajutorul doamnelor de la DHL si vama Cluj am reusit sa rezolv toate actele, plati etc… si in 5 zile de la primul email de la DHL am primit coletul in mana. Cel mai mult timp mi-a luat renumitul formular pt EORI. Tot am insistat cu Mozilla pana am citit mai atent ca este nevoie de internet explorer.

   Reply
 6. Catalin Ciuciu

  Buna ziua, abia am primit mesajul de la DHL in care imi cereau cnp-ul si descrierea coletului, cand pot obtine codul EORI?

  Reply
  1. ValiS Post author

   Salut. Depinde de cat de repede reusesti sa completezi si sa trimiti cererea corect si de cat de repede primesti raspus.

   Reply
 7. Emil

  Niste ratati…imi vine sa le fac reclamatie la UE (am inteles ca acolo ajung aceste formulare), insa cred ca cei de acolo nu stiu cum e procedura aici (cu versiuni invechite de java si asa mai departe…). Suntem de rasul lumii! Am reusit in sfarsit (dupa vreo 5 incercari) sa accesez minunatul formular care are un format antic si la sfarsit mi a aparut un mesaj ca mai trebuie sa completez niste campuri si nu am stiut cum sa dau inapoi si am apasat pe X…si m a scos, iar acum nu mai pot relua, intrucat apare ca exista deja o cerere cu acel CUI (am facut cerere pt firma).

  Reply
   1. VastIT

    Daca te referi la completarea formularului prin aplciatie si trimterea acestuia, a mers pana la urma.

    Reply
 8. vlad

  Daca aleg ca DHL sa se ocupe de toate lucrurile iar eu doar sa platesc, mai trebuie sa le trimit ceva? In afara de CNP?

  Reply
  1. VastIT Post author

   Salut Vlad, DHL doar te va ajuta cu codul EORI. Practic il vor folosi codul lor EORI pentru tine, insa platesti un comision. In plus nu vei scapa de declaratie, dovada platii,
   traducere factura si formular de imputernicire vamala. Dupa toate acestea va DHL iti va plati taxele vamale pentru tine. Evident, le vei da banii pentru asta.

   Reply
 9. florea

  Buna ziua! Am facut o comanda pe aliexpress si este necesar sa obtin un cod eori. Imi puteti spune, va rog, am respectat pasii pt completarea cererii, dar la final m-am blocat, la documentele atasate. Copia CI se ataseaza prin aceasta cerere?

  Reply
  1. VastIT Post author

   Salut, Eu doar am completat in formular datele despre document, iar copia/scann a actului fost trimisa prin e-mail (la vama arondata) o data cu cererea rezultata din completarea formularului.

   Reply
 10. Ionut

  aaaaa am crezut ca trebuie atasat ceva cand trimiti cererea ca pe mine ma pune sa fac pe firma ca altcumva nu pot face vama cica! si atunci eu trebuie sa scriu acolo cu ce este valabil acest EORI cu carte de identitate sau certificat de inregistrare

  Reply
  1. VastIT Post author

   Eu am facut pe persoana fizica, iar codul EORI este CNP-ul. Pe firma nu stiu care este procedura, dar presupun ca este CUI-ul.

   Reply
   1. Ionut

    bun am terminat de complectat acea cerere am printat-o acuma ce fac cu ea??? trebuie sa o semnez si apoi sa o trimit mail unde???

    Reply
     1. Ionut

      aaa si dupa ce trimit actele necesare dupa aia am sa primesc pe mail codul EORI ca acuma dupa ce am terminat nu am primit nici macar un mai de confirmare ca si cum am complectat acea cerere!!!

     2. VastIT Post author

      Da, dupa ce trimiti cererea si scan dupa actul adugat in formular (CI-ul probabil), vei primi pe mailraspuns de aprogare si codul.

     3. Ionel

      Bună .am completat cererea mi a zis că e înregistrată .dar nu știu cum s o printez ce sa fac mai departe?

 11. Ionut

  sa ii ia naiba in aceiasi situatie sunt si eu trebuie sa fac rost de ceva cod eori si nu mai stiu ce DHL o firma de ……………………………!!!!!

  Reply
  1. VastIT Post author

   Salut Ionut, codul EORI nu este impus de catre cei de la DHL si il poti obtine usor daca citesti cu atentie cum am procedat eu.

   Reply
   1. Ionut

    acum ma chinuiesc sa complectez acea cerere dar acolo unde scrie Lista documentelor anexate ce documente trebuiesc anexate??

    Reply
     1. Baba dochia

      Cei de la DHL tergiverseaza intentionat livrarea coletului in cazul in care nu doresti sa folosesti serviciile lor si sa le platesti lor 100 RON pentru nimic. Codul EORI se obtine foarte usor si cei de la vama sunt foarte saritori. Eu am gresit cererea si cel de la IT a stat 30 min cu mine in telefon ca sa o gaseasca si sa o stearga.Eu am avut de primit mai multe pachete din China si pot sa spun ca a durat si 4 saptamani livrarea, din care 3 saptamani in Romania. Le trimiti ordine de plata electronice si documente si nu iti dau nici un raspuns. Acum folosesc TNT(Fedex) si am primit coletul in 5 zile din care 2 zile in vama si nu mi-au cerut nici EORI. In consecinta cei de la DHL niste hoti care incearca sa profite de nestiinta unora sau comoditatii de a nu obtine un document care dealtfel se obtine foarte usor. Problema cea mai mare este ca si daca ai EORI si nu esti de acord sa le platesti lor 100 RON tergiverseaza lucrurile.

     2. Marian

      @Baba dochia: Iti mai aduci aminte cumva numarul de telefon? E unul din astea Birou informatizare – pentru numar EORI 021 599 72 76; 021 599 72 78; 021 599 72 79? Sun intr-una si nu raspunde nimeni :|. Multumesc!

     3. ValiS Post author

      Ca si mine ai nimerit intr-o perioada proasta. Numerele de telefon sunt bune doar ca nu este nimeni acolo…lumea este plecata in mini vacanta de Paste. Incearca dupa data de 10 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.