Zilele acestea am primit de la Tenda Romania router-ul 4G680 N300 (300Mbps) cu port/slot pentru SIM 4G incorporat. Caut de ceva timp un astfel de router de buget care sa aiba slot pentru SIM inclus si care sa functioneze in reteaua celor de la DIGI (RCS-RDS).
Cum spuneam, de ceva timp caut o solutie mobila pentru internet, de care v-am mai povestit aici, iar pana acum am folosit varianta de router Tenda 4G630 (vezi review aici) la care trebuia sa adaug un modem 4G folosind portul USB. Acest setup nu a dat randamentul scontat intr-o prima faza, pentru ca foloseam un modem mai vechi de la Vodafone caruia i-am aplicat o decodare de retea. Dupa care am folosit un telefon mai vechi cu 4G la care am facut hotspot pe portul USB, solutie pe care o folosesc in prezent.
Revenind la Tenda 4G680, un astfel de router poate primi ambele conexiuni de internet: cel prin cablu de la DIGl de exemplu, ca o conexiune principala si cel de date mobile de la Vodafone ca solutie de backup. Astfel va exista o reduntanda din punct de vedere al conexiunii la internet.
Dar sa ne intoarcem la Tenda 4G680, router pe care l-am testat si care imi va inlocui solutia actuala.
In cutie gasim urmatoarele:
– routerul
– un alimentator la 12v si 1A
– un cablu de retea
– un cablu de telefon, pentru a conecta si un un telefon standard de birou
– manualul de utilizare
Pana sa incep testarea sa vedem si cateva specificatii:
retele suportate:
– FDD-LTE: Band1/Band3/Band5/Band7/Band8/Band20/Band28
– TDD-LTE:Band38/Band40/Band41
– WCDMA:Band1/Band8
– GSM:Band2/Band3/Band5/Band8
viteze de transfer:
– FDD-LTE DL/UL 150Mbps/50Mbps
– DC-HSPA+ DL/UL 43.2 Mbps/5.76 Mbps
standard WIFI: IEEE 802.11n、IEEE 802.11g、IEEE 802.11b
securitate: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2,WEP
functii software: Auto-APN, DHCP, Firewall, VOLTE, CSFB Voice, Date traffic management, FOTA, Standard TR069
porturi:
– 3 porturi LAN 10/100
– 1 port WAN 10/100
– 1 port telefonic
dimensiuni si greutate: 142mm, 98mm, 20mm(L,W,H), 530g
Tenda 4G680 are un design simplist, intr-o carcasa de dimensiuni reduse, dintr-un plastic alb lucios. Sincer nu arata rau deloc, mai ales cu cele 2 antene care sunt mai mari decat routerul in sine, antene care sunt detasabile.
Pe laterala mare din fata, gasim ledurile martor pentru toate porturile si conexiunile routerului, iar pe laterala opusa sunt cele 3 porturi LAN, portul WAN, portul de telefonie si cel de alimentare.
In rest mai gasim pe una din laterala mica portul SIM de dimensiuni standard (SIM mare), butonul de reset si cel de WSP. Mai merita mentionat faptul ca pe spate gasim o zona ventilata impreuna cu sistemul de prindere pe perete.
Am uitat sa mentionez ca pe spate mai gasim 4 picioruse din plastic care fac routerul sa alunece foarte usor pe orice suprafata l-ai pune.
Insalarea si configurarea
Si Tenda 4G680, ca restul echipamentelor testate de mine, are o metoda simpla pentru instalare si configurare.
– am alimentat routerul
– m-am conectat cu laptopul la reteaua lui, wifi
– am intrat in interfata de administrare folosind un browser (chrome/firefox/edge…), adresa IP 192.168.1.1 (http://192.168.1.1/). Se foloseste userul admin si parola admin.
Mentionez faptul ca in cazul acestui router parola nu ramane salvata vizibil in browser asa cum am intalnit la multe modele de la Tenda. Deci un plus la securitate pentru 4G680 .
– am introdus un SIM de la DIGI si m-am folosit de functia quick setup pentru a configura automat conexiunea de date 4G, iar dupa ce a terminat, aplicand si un restart automat, am avut internet.
Lucru foarte interesant este faptul ca routerul este capabil sa citeasca/primeasca automat de pe sim datele de configurare a conexiunii (apn, user, parola…). Acest lucru chiar functioneaza, cel putin in cazul SIM-ului de la DIGI. Cand am testat SIM-ul de la Vodafone au fost ceva probleme pentru ca datele primite nu au fost tocmai corecte, asa ca a trebuit sa le adaug de mana.
Dupa cum vedeti si din video, meniul este bogat in setari si aplicatii pe care le gasim in mod normal pe un router. In prima sectiune din meniu gasiti cele mai importante statistici si un link de unde puteti accesa un manual de utilizare.
Cum spuneam, conexiunea la internet se poate face atat prin SIM-ul de date, cat si pe portul WAN de unde se poate seta chiar si o conexiune PPPoe pentru Digi.
La setarile de LAN se poate schimba adresa IP din LAN a router-ului, activarea serviciului DHCP cat protocolul UPNP sau DNS Proxy.
Setarile Wifi sunt intuitive si pot fi facute cu usurinta. In video puteti observa ca exista posibilitatea de a limita numarul de clienti care se vor conecta la reteaua WIFI. In plus functia Access Policy iti perminte aplicarea de restrictii in reteaua WIFI in functie de adresa MAC.
Alte lucruri interesante pe care le poti face cu ajutorul meniului:
– port forwarding, virtual server
– asociarea de IP-uri in functie de adresa MAC cu reguli de acces
– DMZ in cazul in care vrei ca un device din LAN sa fie conectat la internet direct, fara filtre si restrictii
– posibilitatea de a limita navigarea pentru anumite pagini web sau pentru anumite cuvinte cheie
– trimiterea sau primirea de mesaje de tip SMS
Acestea sunt doar o parte din functiile disponibile pe acest router. In video puteti observa toate setarile pe care le puteti face din meniu.
Mai jos gasit 2 teste de viteza efectuate atat in reteaua Vodafone cat si in reteaua DIGI.
SPEEDTEST – Vodafone
SPEEDTEST – DIGI
Ce imi place:
– deign simplu si compact, se poate instala atat pe perete cat si pe mobila
– modem 4G inclus, deci este echipat cu slot pentru SIM de date
– meniul suficient de bogat
– pretul
Ce nu-mi place:
– porturile LAN si WAN nu sunt GB
– nu are functie de repeter
Concluzii:
Cei de la Tenda au reusit sa ofere o solutie simpla si utila pentru cei care au nevoie de o conexiune alternativa sau de backup la internetul fix, intr-un device de buget care nu arata ieftin deloc. Tenda 4G680 va fi disponibil in Romania in trimestrul al 2-lea din 2019 iar pretul recomandat va fi de 569 de lei.