Kit Tenda PH3 AV1000 Gb Powerline foloseste reteaua electrica pentru extinderea unei retele Ethernet

Asa cum puteti observa si din titlu, am primit de la Tenda Romania un adaptor PH3 AV1000 Gb pe care il poti folosi sa conectezi doua echipamente din reteaua Ethernet folosind reteaua electrica din casa. Practic avem 2 echipamente Ethernet pe care le bagi in priza si conectezi prin portul de retea gigabit (RJ45) un router si un calculator sau un laptop sau chiar un televizor smart.

Review Kit Tenda PH3 AV1000 Gb

Review Kit Tenda PH3 AV1000 Gb

Sa vedem care sunt acele scenarii in care ai nevoie de un astfel de kit. In general astfel de dispozitive sunt utile atunci cand o solutie WIFI nu este o optiune sau deja ai renovat casa si ai uitat sa tragi un cablu de retea de la router pana la calculator sau la televizorul smart. Si in conditiile in care doresti sa vizionezi filmele 4K de pe Netflix sau pentru a te bucura de o experienta de gaming foarte buna (conform producatorului).

Un alt scenariu ar fi atunci cand tocmai ti-ai transformat bucataria in birou si vrei sa transferi fisiere mari in reteaua locala si nu vrei sa te apuce noaptea facand asta. Sau vrei sa conectezi rapid un dispozitiv din camera alaturata sau de la un alt etaj fara sa fi nevoit sa spargi peretii sau tavanul.

Ati prins ideea, nu?

In cutie am gasit cele doua dispozitive, doua cabluri de retea de 1 metru si manualul de utilizare. Conform cu cele vazute pe site-ul producatorului, Tenda PH3 AV1000 consuma maxim 3.2W si minim 0.36W (in stand by) si trebui sa functioneze pana la o distanta de maxim 300 de metri. 

Design:
Cele doua dispozitive sunt identice, sunt micute, dintr-un material alb lucios. Chiar nu arata rau. Pe partea din fata, pe langa logo-ul tenda gasim 3 leduri martor: cel de power, cel care indica imperecherea celor doua dispozitive (pentru transfer securizat) si cel de retea. Pe partea opusa gasim conectorul de alimentare la reteaua electrica (priza). Pe o laterala mica gasim portul de retea gigabit (RJ-45) si butonul de imperechere pentru a se realiza o conexiune securizata.

Instalarea este foarte simpla. Practic scoti dispozitivele din cutie, le bagi in priza si le conectezi cu ajutorul cablurilor de retea la aparatele dorite. De exemplu un router si un laptop sau un televizor.

Conform manualului de instalare, imperecherea este necesara daca doresti ca traficul efectuat intre cele doua dispozitive sa fie securizat. Pentru imperechere trebuie apasat butonul respectiv (PLC) timp de 1 secunda la primul dispozitiv, iar dupa ce ledul de imperechere (PLC) incepe sa clipeasca, se apasa butonul celui de-al doilea device, tot pentru o secunda.

Testare:
Inca de la inceput te avertizez ca pentru aceste echipamente sa functioneze optim, trebuie ca reteaua electrica de care aceste despozitive se vor folosi, sa fie fara probleme, sa aiba un cablu de calitate si daca se poate din cupru. Stiti ca majoritatea blocurilor vechi au o retea electrica la care s-a folosit cablu de aluminiu iar printr-o astfel de retea electrica pierderile de viteza pot fi semnificative in functie de calitatea conexiunilor din doze/prize si de distanta dintre cele doua adaptoare.

Am testat cele doua adaptoare si intr-un un astfel de bloc, unde reteaua electrica este din aluminiu cu o vechime considerabila. Vedeti mai jos diferentele testelor de viteza. Precizez ca viteza maxima la internet pe care o detin in aceasta locatie este de 300Mps pentru download si 150Mbps pentru upload.

Astfel, cu cele 2 dispozitive introduse in acelasi prelungitor, dupa cum veti observa si in filmul postat pe canal, vitezele au fost:

Kit Tenda AV1000 Gb PH3-speedtest apropiere

Kit Tenda AV1000 Gb PH3-speedtest apropiere

Iar dupa ce am mutat unul dintre adaptoare la cea mai indepartata priza din casa, cam pe la 15 metri, rezultatele au fost:

Kit Tenda AV1000 Gb PH3-speedtest departata

Kit Tenda AV1000 Gb PH3-speedtest departata

Este evident ca acesta scadere de viteza este infuentata in mod direct de calitatea retelei electrice si de interferentele care pot aparea in retea.

Am incerca intr-o alta locatie, unde videza la internet disponibila este pana la 700 Mbps, iar cablurile sunt de cupru si litate, insa circuitele sunt foarte multe si foarte lungi. Si aici rezultatele au fost asemanatoare.

Test pe direct, fara adaptoare:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 viteza fara adaptoare

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 viteza fara adaptoare

Testare folosind adaptoarele in acelasi prelungitor:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 acelasi prelungitor

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 acelasi prelungitor

Testare folosind adaptoarele la distanta de 1 metru, direct in prizele de pe perete:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 1 metru distata fara prelungitor

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 1 metru distata fara prelungitor

Testare folosind adaptoarele la distanta de 1 metru iar unul a fost introdus intr-un prelungitor:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 1 metru distata unul prin prelungitor

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 1 metru distata unul prin prelungitor

Testare folosind adaptoarele la distanta de 4 metru direct in prizele de pe perete:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 4 metru distata fara prelungitor

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 4 metru distata fara prelungitor

Testare folosind adaptoarele la distanta de 6 metri, direct in prizele de pe perete:

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 6 metru distata fara prelungitor

Kit-Tenda-AV1000-Gb-PH3-speedtest-test2 la 6 metru distata fara prelungitor

Ce imi place:
– instalarea extrem de usoara
– designe simplu si placut
– extinde reteaua ethernet foarte simplu fara a fi nevoit sa spargi pereti sau sa faci renovari
– consum redus de electricitate, intra in standby automat daca nu sunt utilizate.

Ce nu-mi place:
– viteza scande drastic o data cu departarea celor doua dispozitive, mai ales in cazul in care reteaua electrica este de calitate mai slaba

Concluzii:
Tenda PH3 AV1000 gigabit Powerline este o alternativa buna doar in situatia in care nu exista o alta solutie de conectare si este necesara conectarea a doua dispozitive despartite de un perete sau un tavan/planseu sau nu se doreste folosirea de fire de retea aparenta, iar distanta intre prizele utilizate (a circuitului electric intre cele doua prize) este mica (2-3m).

Sincer sunt foarte curios cum se comporta si atfel de aparate de acest gen, in aceleasi conditii de utilizare, asa ca am sa incerc sa fac rost si de alte modele. 

Pretul lui Tenda PH3 este de 186 de lei la eMAG si 168 de lei la PCGarage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.