Review (video) camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS

V-am mai spus despre faptul ca pe noua masina mi-am propus sa instalez o camera auto (buget de ~ 300 de lei) si nu reuseam din lipsa timpului, ciudat nu?! O prima tentativa avuta a fost cu o camera NAVITEL R600, la care am fost nevoit sa renunt, am explicat aici de ce. Asa ca am continuat cautarile si intr-un final m-am oprit  la camera Prestigio RoadRunner 585 GPS.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS

Dupa ce am studiat ce oferte sunt prin magazine si dupa ce am citit/vizionat cateva review-uri despre RoadRunner 585 GPS am ramas uimit de ce stie sa faca o astfel de camera pentru pretul pe care il are (329 de la de la cel.ro), asa ca am zis ca merita sa incerc.

Nu cred ca mai este cazul sa va spun ca o astfel de camera auto este o necesitate. De ce? Este simplu, in primul rand te poate ajuta in situatii neplacute, in cazul unui accident sau incident in trafic, vei avea o inregistrare cu imprejurarile in care s-a produs evenimentul, astfel vei avea o dovada care sa ateste cele intamplate.

Dar eu sunt mai optimist si spun ca o astfel de camera o mai puteti utiliza si pentru a memora evenimente mai placute, inedite sau hazlii din trafic.

Ce gasim in cutie:
– camera plus sistemul de prindere
– conectorul de alimentare pentru bricheta auto cu 2 mufe USB, la 5V si 2,1A si cu DC in de 12-24V
– cablul de alimentare suficient de lung pentru a-l putea ascunde
– un levier de plastic dur care foloseste la detasarea camerei de sistemul de prindere
– manualul de utilizare

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS

Specificatii Prestigio RoadRunner 585 GPS

– Ecran: 2.0 inci, cu rezolutie 960 x 240pixels
– Senzor imagine: OmniVision 4689 4.0PM1/3
– Unghi vizualizare 160 de grade
– Rezolutie video:2304×1296 (30fps), 2560×1080 (30fps), 1920x1080p (45 fps), 1920x1080p (30 fps) HDR, 1920x1080p (30 fps), 1280x720p(60 fps), 1280x720p(30 fps)
– Rezolutie foto: 16 MP Video codec H.264
– Format imagine: JPEG
– Memorie: Pana la 64 GB (micro SD class 6 sau 10)
– Microfon: Incorporat
– Detectarea miscarii, G-sensor
– Sursa alimentare: Baterie reincarcabila 320mAh, incarcator auto
– Interfata: 2 X MicroUSB doar pentru alimentare
– Dimensiune: 59 x 71 x 31 mm (Lx W x D)
– Greutate: 79g

Ce mai trebuie sa stiti, este faptul ca memoria microSD trebuie sa fie de minim 8GB de clasa 6 sau 10 conform manualului. Eu folosesc o memorie de 16GB de clasa 10, insa in teste a functionat si cu o memorie de clasa 4, de 8GB. De curiozitate am testat si cu o memorie microSD de 4GB de clasa 4, insa nu a functionat.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS card micorsd

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS card micorsd

Dar sa trecem la design, unul de dimensiuni reduse, ceea ce este bine pentru ca nu-ti va atrage atentia in trafic. Si ecranul este mic, de 2 inci, insa suficient pentru a putea aranja cadrul de filmare si de a naviga cu usurinta prin setari.

RoadRunner 585 GPS este dintr-un plastic negru destul de bine finisat. Dar pana sa vorbim despre ce gasim la exterior, un lucru care merita mentionat este sistem de fixare al camerei, sistem care se poate detasa de aceasta, iar fixarea se face asa de bine incat este nevoie de “levierul” din cutie pentru a putea efectua detasarea. Sincer nu-mi dau seama de ce mai era nevoie de aceasta detasare.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS sistem fixare

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS sistem fixare

Ramanem in zona sistemului de prindere cu ventuza, sistem pe care gasim unul dintre cei doi conectori micro USB pentru alimentarea camerei (nu functioneaza si pentru transfer de date) si care permite rotirea camerei la 180 de grade, insa acest sistem are o mica problema. Nu-mi dau seama daca este o greseala de proiectare sau pur si simplu eu am nimerit un rebut, dar acesta are un mic joc, joc care face ca dispozitivul sa trepideze la socuri (denivelari, gropi din carosabil), iar asta se vede si pe inregistrare.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS sarmulita

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS sarmulita

Acest lucru l-am rezolvat usor adaugand o sarmulita subtire care a ridigizat sistemul iar trepidatiile au disparut. Am ales o sarmultita verde doar din dorinta de a ilusta cat mai bine acest lucru pentru voi.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS butoane

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS butoane

Pe partea din fata gasim doar senzorul si o grila pentru ventilatie sau pentru difuzor. Pe spate este ecranul de 2 inci, doua leduri martor pentru alimentare si pentru inregistrare si cele patru butoane pentru control si pentru a naviga prin meniu, butoane care sunt foarte usor de accesat. Pe una din laterale se afla una din cele doua mufe microUSB pentru alimentare (nu functioneaza si pentru transfer de date), iar pe cealalta laterala este butonul de power si portul pentru cardu microSD. In partea de jos mai gasim o zona cu orificii pentru ventilare sau pentru difuzor.

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS microUSB1

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS microUSB1

Am reusit sa fac cateva teste folosind varianta soft cu care a venit, iar intre timp i-am facut un update de firmware, inclusiv la harti pentru camerele radar fixe din Europa (pe mine nu m-au averizat inca). Dupa update am observat o imbunatatire la avertizarea pentru apriderea a luminii de intalnire si la senzorul care detecteaza miscarea din fata a masinii si te avertizeaza sonor. Acest lucru ajuta atunci cand esti oprit in intersectie la semafor si nu observi la timp ca s-a facut verde, iar in loc sa te claxoneze cei din spate, primesti o averitzare sonora de la camera. 

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS atentionare plecare masina de la stop

Review camera auto Prestigio RoadRunner 585 GPS atentionare plecare masina de la stop

Partea care m-a impresionat cel mai mult, in afara de faptul ca avem de a face cu o camera auto cu filmare SHD (2304×1296) la 30fps si cu WDR (Wide Dynamic Rang), este faptul ca avem un meniu foarte bogat cu multe functii si asta datorita modulului GPS inclus, cu multe lucruri imprumutate de la sistem auto de navigatie.

Cele mai importante functii standard pe care le regasesti pe majoritatea camerelor: schimbarea rezolutiei, bitrate-ului, interval se inregistrare in calupuri de cate 1, 3 si 5 minute, detectare de miscare si detectare de miscare din fata, white balance, functie camera foto, setare text watermark pe inregistrare (ora, data, viteza, coordonate gps, numar inmatriculare), g-senzor sau parking mod….

Dar sa enumeram si cateva dintre functiile suplimentare de care RoadRunner 585 GPS beneficiaza: avertizare pentru aprinderea farurilor cand se intuneca afara, posibilitatea de avertizare dupa un timp de condus nonstop (interval intre 1 ora si 4 ore), avertizare la depasirea vitezei maxime setate, functie de time-lapse (1s, 5s si 30s),

Pe partea de GPS singurul lucru pe care am reusit sa testez este avertizarea pentru depasirea vitezei maxime setate  De exemplu iti setezi viteza de 90km/h, iar atunci cand depasesti aceasta viteza camera incepe sa te avertizeze vizual dar mai ales sonor, destul de stresant si nu se opreste pana nu reduci viteza sub limita setata, 90 de km/h in acest caz.

Am ajuns si la inregistrare, cel mai important lucru practic. Dupa cum v-am mai spus sunt foarte multe optiuni pentru inregistrare: de la rezolutie, bitrate, white balance, WDR (Wide Dynamic Rang) sau chiar si HDR in cazul rezolutiei fulHD (la 30 de fps). Asa cum vedeti si din video-ul de pe canal, calitatea inregistrarii pe timp de zi este foarte buna indifierent de rezolutie, cu conditia ca bitrate-ul sa fie cat mai mare. Si pe timp de noapte calitatea este buna acolo unde in trafic este suficienta lumina. Insa sunt situatii cand lumina farurilor face ca numarul masinilor din fata sa nu se poate distinge cu setarile default de expunere. O data ce schimbi expunerea la -1 rezultatul este ceva mai bun.

Mai jos gasiti informatii despre spatiul de care are nevoie camera pentru a inregistra. Calculele din tabela de mai jos sunt facute pentru inregistrari care au bitrate-ul setat la maxim, adica la 28 Mbps. Ca sa aflati ce spatiu va ocupa daca setati bitrate-ul la minim (10Mbps) trebuie doar sa impartiti la 3 valorile din tabel (5 minute=369MB). Am testat si cu bitrate-ul la 16Mbps asa ca inregistrarile de 5 minute vor fi de 594MB, iar dupa cateva calcule mi-am dat seama ca voi avea cam 2 ore si 15 minute de inregistrare (pe microSD de 16GB). Si ca sa nu uit, fisierele sunt in format .mov.

rezolutie GB/minut GB/3 minute GB/5 minute
2304×1296 (30fps)            0.21                  0.64                  1.06
2560×1080 (30fps)            0.21                  0.64                  1.06
1920x1080p (45 fps)            0.22                  0.65                  1.08
1920x1080p (30 fps) HDR            0.22                  0.66                  1.10
1920x1080p (30 fps)            0.30                  0.89                  1.48
1280x720p(60 fps)            0.22                  0.66                  1.09
1280x720p(30 fps)            0.21                  0.63                  1.05

Ce imi place:
– Camera se roteste si poti schimba unghiul de filmare cu usurinta insa doar pana la 180 de grade, ar fi fost si mai bine daca rotirea sa facea la 360 de grade
– Calitatea inregistrarii  (mai ales pe timp de zi) si multitudinea de optiuni si rezolutii pentru aceasta functie.
– Multitudinea de functii pe care le ai la dispozitie
– Sistemul de fixare (ventuza) este foarte ingenios conceput si foarte eficient
– Incarcatorul are 2 porturi USB in cazul in care ai nevoie sa alimentezi un alt device

Ce nu-mi place:
– Sistemul de rotire a camerei, nu este suficient de rigid si trepideaza iar datorita acestui lucru si filmarea este la fel. Se rezolva cu o sarmulita. 🙂
– Nu poti accesa memoria microSD daca conectezi camera la un laptop/calculator folosind unul din porturile microUSB ale camerei.
– Avertizarea pentru aprinderea luminii de intalnire (faza scurta) , cate o data porneste foarte tarziu, la 15-20 de minute dupa ce am plecat iar afara este intuneric

Concluzii:
Eu unul sunt multumit de RoadRunner 585 GPS este o camera auto care isi face treaba foarte bine, are o multime de functii in cazul in care ai nevoie de ele si toate acestea la un pret foarte bun. Eu am prins o oferta si am achizitionat-o de la cel.ro la pretul de 329 de lei, insa acum este 396 de lei. O mai puteti gasi si la eMAG la pretul de 426 de lei sau la PCGarage la pretul de 392 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.