Dacă vă vine să credeți, până anul trecut nu am reușit să vizitez Grecia. Mânat de recomandările făcute de prietenii care au fost acolo și care povesteau despre plajele curate, cu peisaje foarte frumoase și cu ape limpezi populate de pești colorați, ideală pentru snorkeling. Am tot încercat în anii trecuți, ca vacanța de vară să ne-o petrecem acolo. De fiecare dată însă a intervenit câte ceva și trebuia să amân, însă vara trecuta mi-a ieșit.

Cum filmează camera Xiaomi Mi 4K subacvatic (snorkeling)
Cum transportul era rezolvat de către un Opel Crossland X (achiziție făcută în 2018) nu a rămas decât să mă pregatesc de snorkeling, așa că am început să-mi caut ustensile:
– o mască de Snorkeling plus un suport de fixare cameră, achiziționate de la Decathlon, pentru că acolo le-am găsit mai ieftine.
– o cameră video de acțiune Xiaomi Mi 4K, achiziționată de a ITGalaxy pentru că aveau cel mai bun preț față de concurență, 499 de lei
– o memorie ADATA Premier MicroSDXC UHS-I U1 Cls 10 64GB pe care am dat 35 de lei
– și un suport carcasa Waterproof pentru camera Mi 4K pe care eu am plătit 77 de lei, dar acum este 149 de lei la eMAG!
– ulterior am achiziționat și un Handheld Tripods achiziționat de la aliexpress. care a costat 7 usd.

Cum filmează camera Xiaomi Mi 4K subacvatic (snorkeling)
La fel ca majoritatea produselor Xiaomi și camera Mi 4K stă foarte bine când vine vorba de design. Mi-a plăcut de la început faptul că aveam o cameră într-o carcasă compactă cu un design simplu la care s-au folosite materiale premium.
Nu am să intru foarte mult în detalii legate de specificații (le găsiți aici pe toate):
– filmează maxim 4K (3840×2160) la 25fps (în specificație scrie 30fps!) dar fără stabilizare
– însa filmează și 2K (2560×1440) cu 2 variante de fps, 25 și 50, tot fără stabilizare
– singura rezoluție la care are activa stabilizarea electronica este rezoluția fullHD (1920×1080) cu 25fps, chiar dacă poate fi setată la 50fps și la 100fps.
– Xiaomi Mi 4K dispune și de opțiunea de WIFI pentru conectare cu telefonul prin aplicația MI Home, aplicație foarte utilă după ce reușești să efectuezi conexiunea. Am avut ceva probleme chiar și după prima conectare, cu greu am reușit să restabilesc conexiunea între cele 2 device-uri. Însă o dată stabilită conexiunea poți efectua orice setare direct de pe telefon, poți folosi telefonul pe post de telecomanda (start/stop rec) și chiar poți accesa înregistrările de pe camera (vizionare sau download). Poate singurul minus este acela că bateria se consumă ceva mai repede.
Îmi place faptul că Mi 4K are un ecran touch de 2.4 inch care reacționează foarte bine atunci când vrei să navighezi prin meniu camerei. Și pentru că am ajuns la meniu, pot spune ca Xiaomi Mi 4K are unul bogat în opțiuni, pe care le poți vedea în video.
Pe față găsim senzorul cu un unghi de vizualizare de 145 grade, ledul martor și logo Mijia
Calitatea înregistrării este bună însă mi-ar fi plăcut să existe stabilizare și pentru înregistrările făcute în 4K (stabilizarea este doar pentru filmarea in fullHD cu 25 fps). Sunetul este acceptabil însă va avea de suferit imediat ce vrei să faci snorkeling și vei monta carcasa Waterproof sau dacă bate un vânt puternic, însă în condițiile date este acceptabil.
Conform specificațiilor de pe site-ul Xiaomi, bateria de 1450 mAh oferă suficient curent pentru a putea umple memoria cu 120 de minute de înregistrări video. Însă eu am lăsat camera să înregistreze în 4K până s-a stins, iar timpul de înregistrare a fost de 95 de minute..Însă pentru că nu am fost sigur dacă bateria era încărcată 100%, chiar dacă indicatorul de pe ecran arăta faptul că bateria este full, am mai făcut un test după o încărcare full. După formatarea memoriei am apasat pe rec si am asteptat pana sa oprit camera, iar rezultatul a fost mult mai bun, de 133 de minute de înregistrări video.
Dacă totuși vrei să înregistrezi mai mult de atât și crezi că bateria te va lasă, partea bună este că vei putea folosi o baterie externă fără probleme în timpul utilizării.
Apropo, dacă se efectuează o filmare 4k mai mare, camera împarte înregistrarea în mai multe fișiere de câte 3,85GB, adica câte 8 minute și 42 de secunde.
Mai jos găsiți date despre spațiul de stocare utilizat pentru înregistrare:
– 1 ora de filmare 4K (3840×2160) cu 25fps ocupă ~ 25GB, deci pe o memorie microSD de 64GB poți filma ~ 3 ore
– 1 ora de filmare FullHD (1920×1080) cu 25fps ocupa ~ 15GB, deci pe o memorie microSD de 64GB poți filma ~ 4 ore
Nu am sa insist cu explicații, doar am să vă spun că sunt mulțumit de achiziția făcuta și am să va las câteva mostre de înregistrare pentru a va convinge singuri de calitatea înregistrărilor.
Ce nu-mi place:
– stabilizare doar pentru înregistrare fullHD cu 25 de fps
– calitatea înregistrării în condiții de lumina scăzută
– sunetul are de suferit în condiții de vânt puternic
– se conectează greu la aplicația de pe telefon prin WIFI
Ce-mi place:
– mică, ușoară
– ecranu tactil
– meniu bogat
– filmează bine dacă sunt condiții bune de lumină
– prețul bun
Concluzii:
Xiaomi Mi 4K este o alternativă bună pentru cei care vor să-și înregistreze experientele, iar bugetul nu permite achiziția unui GO PRO.