Dacia Spring – Mi-am montat scut pentru motor dar trebuie să-l înlocuiesc (Video)

Continui articolele din seria experientelor trăite ca nou posesor de Dacia Spring electrică, cu o nouă întâmplare pe care trebuie neapărat să o împărtășesc, întâmplare pe care am avut-o o dată cu achiziția și montarea a unui scut pentru motor.

Dacia Spring – Mi-am montat scut pentru motor dar trebuie să-l înlocuiesc-ss

Dacia Spring – Mi-am montat scut pentru motor dar trebuie să-l înlocuiesc

Încă din start vreau să menționez faptul că sunt pro scut motor, chiar și pentru electrice, în special pentru Spring. Consider că este necesar ca zona motorului să fie protejată. De ce? Pentru că trăim într-o țară unde drumurile sunt așa cum sunt. În plus, zona geografică nu ne avantajează (expunere la frig, ploaie, zăpadă, gheată, materiale pentru dezgheț, noroi…)

Achiziția scutarului motor am făcut-o de la scutmotor.co (articolul NU este sponsorizat de ei), un furnizor care se ocupă și de partea de producție a scutului, și de la care am mai achiziționat în trecut și am fost mulțumit, știind că fac treabă de calitate și au prețuri decente. Chiar dacă experiența ce urmează să o descoperiți în video nu este cea mai grozavă, eu am să continui să comand de la ei dacă voi avea nevoie. Vă recomand ca înainte de achiziția unui scut pentru motor, pentru orice model de mașină, să verificați și oferta lor.

Înainte de toate vreau sa menționez faptul ca problemele enumerate mai jos nu se aplică dacă aveți prima varianta apărută de Dacia Spring pentru ride sharing.

Ca o concluzie la cea ce veți viziona în video-ul de mai jos, scutul după montare arată acceptabil având în vedere condițiile date.

Instalare a fost foarte anevoioasă, o dată datorită condițiilor de montare sub mașină, fără rampă sau elevator și a problemelor de proiectare a scutului:
– am lucrat singur, iar  mașina a fost ridicată doar pe cric, fiindu-mi foarte greu. Recomand cu tărie ori să mergeți la un service să-l montați ori să mai apelați la cineva care să vă ajute.
– problemele de compatibilitate depistate de mine la scut se datorează faptului că acesta a fost proiectat pe o mașină de ride sharing, versiune care se pare că are multe lucruri diferite sau în minus față de versiunea pentru clienți.
– clemele de prindere pentru parte din față a scutului nu se pot monta la distanța necesară pentru a utiliza găurile existente la scut, datorită a două elemente dreptunghiular, elemente noi apărute la modelul pentru clienți
– șuruburile de prindere pentru partea față sunt scurte având în vedere faptul că acum scutul este mai depărtat de clemele de prindere datorită elementului dreptunghiular menționate anterior. Așa că am folosit alte suruburi pe care le aveam disponibile prin casă

SCUT Dacia Spring

SCUT Dacia Spring

– cele două decupaje din față trebuie să fie mai mari pentru că la fel ca și la prima problemă menționată, a apărut două elemente nou din plastic care împiedică încadrarea scutului și poziționarea acestuia cât mai în față, în spoliere.
– platbanda cu gaură filetată pentru prinderea șuruburilor din spate este scurtă, iar din acest motiv este dificil de ghidat și de fixat pe poziția găurii din caroseria mașinii pentru a putea înfiletă șurubul.

SCUT Dacia Spring

SCUT Dacia Spring

– în partea din față, pe laterale, scutul trebuie să fie un pic mai lung pentru a intra în spoliere și a împiedica mizeria să intre în compartimentul motor.

În timp ce încercam să instalez scutul, după ce am depistat prima problemă, m-am oprit și am sunat la cei de la care am achiziționat scutul pentru a le explica problema în speranța că-mi oferă și o rezolvare. Persoana cu care am vorbit mi-a spus că depistaseră o parte dintre probleme și mi-a confirmat faptul că acestea au fost generate de faptul că scutul în cauză a fost conceput după un model pentru ride sharing. A fost foarte deschis să remediez problema și m-a rugat să-i comunic dacă mai depistez și alte probleme, lucru pe care l-am făcut a doua zi.

După montarea scutului, a doua zi am reluat discuția cu persoana respectiva pentru ai da un feedback complet totodată recomandându-i faptul să oprească vânzare modelului respectiv de scut până vor remedia problema, lucru pe care deja îl făcuse.
Mi s-a părut foarte cooperant și dispus să rezolve problema, asigurându-mă că în câteva zile va face rost de un model de Spring pentru client și va remedia toate problemele, reproiectând scutul, după care va înlocuii scutul tuturor care au apucat să-l comande în versiunea aceasta și doresc acest lucru.

Legat de acest subiect (cu înlocuirea scutului) am să vă țin la curent după ce va apărea noul model și cum va decurge înlocuirea și instalarea noului scut.

Acum, că am reușit să-l montez totuși, după toată nebunia, nu-mi rămâne decât să trec la plusurile și “minusurile” unui astfel de scut, așa cum le vad eu.
Am auzit persoane care sunt contra montării unui astfel de scut, iar două dintre cele mai importante motive menționate de aceștia sunt:
– faptul că o dată cu montarea scutului mașina mai pune câteva kilograme în plus, lucru care ar cauza o creștere a consumului și practic scădere autonomiei pe care o oferă bateria,
– iar un alt motiv ar fi acela cu răcirea pe timp de vară a motorului, pentru că aerul care ar intra să-l răcească este blocat de scut.
În ambele situații cred că îngrijorările nu sunt justificate pentru că:
– montarea scutului creste aerodinamica pentru că scade suprafața de contact cu aerul (fizică simplă de clasa a 7-a), lucru care în mod normal crește autonomia bateriei pentru că va folosi mai puțina energie pentru a ajunge la aceeași viteză într-un interval de timp asemănător, iar acest lucru se traduce în creșterea autonomiei.

Și dacă aș lua în calcul faptul că cea ce se câștigă datorită aerodinamicii îmbunătățite se pierde o dată cu creșterea în greutate prin montarea scutului, chiar și așa tot este un câștig pentru că vor exista alte plusuri care vin din protejarea fizică a zonei motorului de intemperii (apa, zăpadă, noroi…) și de alte elemente contondente care ar putea ajunge acolo și ar putea lovi și crea stricăciuni.

– iar referitor la partea cu încălzirea/răcirea motorului pe timp de vară trebuie mai de grabă direcționată ca îngrijorare către baterie, baterie care nu este afectată de montarea scutului

Cum spuneam, scutul l-am achiziționat de la scutmotor.co de unde am luat scutul și pentru Crossland (link review crossland aici) și am plătit 320 lei plus 20 lei transportul.

Și cam atât. Aștept părerile voastre mai jos în comentarii sau pe youtube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.