Cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 pini

Cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 piniAstazi am sa va povestesc cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 pini.

Va spuneam zilele trecute ca am facut rost de un al 2-lea decodor de satelit, unul HD de la DIGI. Este un Kaon NA1000 HD (vezi unboxing aici), decodor pe care il folosesc conectat la un televizor SD si care nu are un conector HDMI, doar EuroScart/Video Composit.

Asa cum va spuneam si atunci, cand v-am prezentat decodorul de la Digi, acesta are un conector pentru a-l putea folosi si pentru un televizor mai vechi. Mai exact un SCAR miniDIN de 9 pini, un conector neobisnuit pe la noi. Probabil au optat pentru un astfel de conector, pentru a face “economie” de spatiu, deoarece Kaon NA1000 este foarte mic.

Cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 piniAm cautat sa cumpar un astfel de cablu/connector (de la minDIN cu 9 pini la RCA) si din pacate NU am gasit. La un moment dat, gasisem ceva pe olx, dar era deja vandut. In fine, pentru ca nu l-am gasit am incercat sa improvizez.

Conectorul respectiv il mai puteti gasi si pe la unele sisteme audio 5.1, sisteme care au cabluri de conectare cu 6 mufe RCA. Chiar si unele placi video sau unele placi tvtuner dispun de un astfel de conector. Eu am putut face rost de un cablu de la un sistem audio 5.1, insa atentie!!!…conexiunile acestui cablu nu se potrivesc cu iesirile e la decodor, asa ca a trebuit sa-l modific.

Evident ca am gasit pe net o schema care din pacate a functionat doar pentru partea video, sunetul nu mergea. Asa ca am studiat un pic problema, am verificat toti pinii si uite asa ca am descoperit lipiturile corecte. Deci m-am apucat sa-mi fac singurel cablul. Culmea este ca mi-a iesit :)… asa ca am sa va explic si voua cum am facut.Cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 piniSchema corecta o gasiti in imaginea alaturata (foto sus), iar pentru a confectiona cablul am folosit:
– un cuter pentru taiat, pe care l-am folosit pentru taierea firului si pentru a demonta conectorul (are o mufa turnata). Am pastrat doar partea din spate a mufei turnate, parte de care ma voi folosi pentru a reface mufa.
– un pistol de lipit (vezi ceva asemanator aici) si niste cositor, pentru a dezlipi cablul taiat si pentru a lipi noul cablu folosind schema de mai sus.
– un pistol de lipit plastic (ceva de genul asta), pentru a astupa/izola noile lipituri si practic pentru a construi o noua mufa, avand in vedere ca cea veche a fost taiata,
– si un aparat de masurat pentru a verifica/identifica cablurile RCA

Cum mi-am confectionat un cablu SCAR miniDIN de 9 pini

Cum am facut:
– am taiat cablul de la baza conectorului,
– am scos izolatia de pe conector folosind un cuter…mare atentie sa nu va taiati,
– cu pistolul de lipit am deslipit cablurile vechi si am curatat pinii de vechile lipituri,
– am folosit aparatul de masura pentru a verifica si identifica cablul si mufele RCA,
– am pregatit cablul pentru lipire astfel incat sa folosesc toate cele 6 mufe RCA:
           – am ales sa folosesc 2 cabluri/mufe RCA pentru semnalul video,
           – si 4 mufe RCA pentru semnalul audio,
– am refacut lipiturile conform schemei de mai sus,
– foarte important…imediat dupa lipire, trebuie testat cablul, inante de a face izolatia,
– am turnat plastic peste lipituri, peste invelisul de metal si paractic am imbracat conectorul…refacand astfel mufa.

Cam asta a fost tot. Succes la surubarit :).

Related Post
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cel.ro