Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in WordEu zic totusi sa ne relaxam, luam o pauza de cafea, tragem un pui de somn si pana la urma gasim noi o solutie ­čÖé .

Problema la care avem solutia in acest tutorial se refera la MS Office. Mai exact la Word si  problemele de font atunci cand folosim diacritice si Spelling Checker pentru a corecta textele in limba Romana (prin Proofing Tools). Problema apare pe sistemele cu Windows XP.

Nu v-ati prins inca? Pei hai sa vedem. Sa spunem ca avem nevoie de un text in RO, cu diacritice (╚Ť╚Ö─â├«├ó) si NU avem tastatura RO, adica cu diacritice la vedere. Solutia pe care majoritatea dintre noi o folosim, pentru a castiga timp, este sa scriem textul fara diacritice, dupa care ne folosim de miraculosul Spelling Checker pentru “transformare” ­čÖé . Toate bune si frumoase pana la transformare cand vom constata ca avem diacritice, dar au font diferit ­čÖü !

Cu aceasta problema ne confruntam si atunci cand primim un document de altundeva (probabil unde s-a folosit Windows Vista sau un SO mai nou) si observam ca avem diacritice cu font diferite fata de text.

Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

Problema apare atunci cand vom folosi unul din urmatoarele fonturi: Arial, Times New Roman, Trebuchet MS si Verdana, fonturi care au probleme de interpretare a literelor latine in special cele diacritice. Exact,..unele din cele mai utilizate/cunoscute fonturi (mai sus mentionate)!! Nu este cazul sa va mirati, baietii de la Microsoft au facut altele si ma si.

Bineinteles ca vina nu este a lor ­čÖé !!! Conform explicatiei de pe site-ul Microsoft (vezi aici), de vina sunt caracterele “buclucase” si lipsa informarii oficiale a standardului romanesc dupa intrarea in UE.


“De fapt, aceast─â incompatibilitate a fost generat─â de lipsa – p├ón─â ├«n 1999 – a unui standard rom├ónesc referitor la redarea pe ecran sau ├«n tipografii a caracterelor bucluca╚Öe.”


Bine dar fontul Cambria Math de ce functioneaza? o sa va intrebati dupa ce veti parcurgeti explicatiile de mai jos.

Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in WordA, era sa uit sa va spun inca o ciud─â╚Ťenie descoperita. Daca avem tastatura setata pe RO si scriem direct cu diacritice, vom constata ca fontul este corect!!! Insa daca acelasi cuvant il scrim in acelasi fisier, cu acelasi font, fara diacritice si folosim Spelling Checker-pentru a corecta,…surprize, surprize… fontul se schimba.

In imaginea de mai jos avem 3 exemple:
1. scrise direct cu diacritice folosind tastatura, fontul Verdana
2. scrise fara diacritice, acelasi font Verdana
3. scirse fara diacritice si aplicat corectia folosind Spelling Checker. Observati ca “╚Ť“-ul este diferit. Practic este alt font (Cambria Math).

Ca sa intelegem mai bine despre ce este vorba haide sa vedem cum se manifesta problema:
– avem selectat fontul Verdana, scriem fara diacritice “mo╚Ťata“, adica “motata” fara “╚Ť“, iar Spelling Checker-ul se activeaza si subliniaza cuvantul

Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

– pentru corectie selectam click dreapta si alegem prima varianta “mo╚Ťata“.
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

– dupa corectie vom observa un “╚Ť” diferit fata de restul literelor din cuvant, mai exact cu font diferit, Cambria Math
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

– restul fiind evident Verdana
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word– si daca nu te-ai convins am pus la 1. cuvantul dupa ce am aplicat corectia folosind Spelling Checker si la 2. cuvantul tastat direct cu diacritice
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

Chiar daca m-am lungit cu vorba, am tinut neaparat sa detaliez un pic pentru a intelege exact cum se manifesta problema. Asta pentru ca de multe ori doar constatam, gasim un patch si problema se rezolva, dar practic nu intelegem exact ce se intampla sau cum se manifesta mai exact.

REZOLVARE
Dar sa revenim si la rezolvare pana la urma ­čÖé . Problema a fost remediata o data cu Windows Vista, iar pentru XP cei de la Microsoft au facut un patch cu denumirea European Union Expansion Font Update care poate fi descarcat de pe site-ul microsoft.

Instalarea patch-ului necesita restart, dupa care vom observa diferenta. Fontul este Verdana in ambele cazuri, dar chiar si dupa “rezolvare” vom observa ca este o diferenta unde la 1., dupa aplicarea corectiei, se foloseste “virgula” iar la 2. se foloseste “sedil─â“, chestie pe care o poti ignora daca folosesti pentru tot textul Spelling Checker pentru corectare ortografica.
Probleme de Font, diacritice si Spelling Checker in WordProbleme de Font, diacritice si Spelling Checker in Word

Daca nu vrei sa treci prin procedura de instalare poti dezarhiva patch-ul (poti folosi 7zip) si copia cele 17 fisierele .ttf in folderul FONTS din Windows (C:WindowsFonts). De exemplu poti face un fisier .bat si sa copiezi pentru mai multe PC-uri din retea, dintr-o singura lovitura. Si in acest caz pentru a avea efect este nevoie de restart.

Info despre problema puteti gasi atat pe microsoft.com si pe wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.