S-a intamplat sa ti se opreasca brusc calculatorul sau laptopul, iar la repornire sa faca restart la nesfarsit?
Am intalnit suficiente situatii de acest fel, asa ca-i cazul sa va spun si voua despre 🙂 .
Una din cele mai frecvente situatii o intalnim atunci cand echipamentul se incinge foarte tare, iar in acest caz inamicul numarul unu este praful. Da, exact, ati auzit bine, praful.
P: Vezi promotiile saptamani la eMAG
Dataorita efectului electrostatic, acesta se depune pe echipamentele electrice si in special pe cele de racire, formand o pelicula densa care impiedica circulatia aerului, iar caldura disipata de CPU (procesor) sau GPU (de la placa video, mai ales cand este cu racire activa) nu mai poate fi eliminata din sistem.
PC-ul sau Laptopul se incinge – praful, inamicul numarul unu
Parte buna, daca o putem numii asa, este ca exista sisteme de protectie care la temperaturi foarte ridicate opresc sistemul inainte ca echipamentele/componentele sa se prajeasca la propriu 🙂 .
Ultima “experienta” am avut-o cu un laptop Lenovo X200 (vezi link aici), pe care l-am achizitionat refurbished de la www.citgrup.ro, de care sunt destul de multumit.
P:Vezi promotiile de la CITGRUP
Acum vine si parte mai nasoala. Pentru a ajunge la sistemul de racire am fost nevoit sa-l demontez de tot si nu glumesc (vezi mai jos in galeria foto).
Pentru a evita astfel de probleme, adicatelea s-ajungi sa nu mai poti porni PC-ul sau Laptopul, trebuie sa fi atent, iar daca laptopul incepe sa se incinga mai tare decat pana acum, este un semn clar ca ceva se intampla, iar sistemul de racire trebuie verificat si curatat daca este cazul.
In unele cazuri, in special pentru laptopuri/notebook, se apeleaza la coolere speciale de notebook, de tip stand (vezi aici despre ce vorbesc), care se monteaza pe spatele acestuia si care ajuta la ventilarea aerului si astfel al racire.
RECOMANDARI:
– PC-ul sau laptopul este inca in garantie?… fuguta cu el la service. NU incerca sa-l cureti singur, chiar daca te pricepi, altfel vei pierde garantia.
– Daca garantia a expirat si nu ai mai facut asa ceva, NU incerca sa-l cureti singur. Apeleaza la un service specializat sau la un prieten care sti sigur ca se pricepe sau cu asta se ocupa. Altfel risti sa-l strici de tot. Iti trebuie destula experienta pentru a putea duce la bun sfarsit o astfel de procedura.
– Daca totusi te incumeti sa faci singur operatia de curatare, uite cateva sfaturi:
1. verifica daca exista tutoriale video pe youtube si documenteaza-te bine inainte,
2. NU umbla/demonta PC/Laptop cu el aflat sub tensiune (in priza). La laptop scoate si bateria inainte de a te apuca de treaba.
3. fa poze/noteaza la fiecare etapa, pentru a retine cum ai demontat parti din PC/laptop, astfel vei evita sa ai probleme la montare
4. in procesul de demontare/montare ai rabdare si NU forta piese sau parti din carcasa, sa nu le rupi/deformezi
5. Mare atentie la tipurile de suruburi, la numarul si la dimensiunea acestora. Este foarte important sa NU le incurcati. De exemplu daca folosesti un surub mai lung risti sa “intepi” alte componente si poate sa faci un scurt pe placa de baza.
6. folositi o pensula sau o carpa moale pentru curatarea/indepartarea de praf.
7. Daca demontezi cooler-ul de la procesor vei avea nevoie si de pasta termoconductoarea (vezi aici despre ce vorbesc). Aceasta este necesara pentru ca suprafata radiatorului sa fie cat mai bine “lipita” de partea metalica a CPU-ului si astfel transferul de caldura de la procesor la radiator sa fie cat mai bun. Atentie sa nu pui foarte multa pasta.
8. Nu folositi apa pentru curatare (chiar daca anumite persoane mai fac asta), utilizati alcool, de preferat cel izopropilic, il gasiti la magazinele specializate de electronica (vezi magazinele de pe strada Maica Domnului – Bucuresti), in cel mai rau caz spirt medicinal.
9. Daca folosesti un aspirator ai mare grije sa nu aspiri si componente/piese pe care le-i demontat si care pot fi usor aspirate.
10. Asigurativa ca nu v-au ramas piese/componente dupa remontare. In acest caz NU porni echipamentul si incearca sa verifici ce ai gresit (verifica pozele/notitele pe care sper ca le-ai facut).
Cam asta este despre calculatoare/laptopuri, racirea si praful.
FOTO:
deci am curatat, am pus pasta si tot se incinge rau de tot + am mai pus un cooler dar degeaba ce pot sa ii fac?
Salut Marius. Depinde foarte mult de situatie. Ai PC sau Laptop?
Se incinge tot PC-ul/Laptop-ul sau doar CPU-ul?
Sunt cel putin 3 surse generatoare de caldura:
– Procesorul
– Placa video
– Sursa de alimentare
Identifica ce anume se incinge si genereaza caldura dupa care mergi mai departe.
Vali