Cum se schimba un HDD cu un SSD Kingston pe un laptop Lenovo X200

Cum se schimba un HDD cu un SSD Kingston pe un laptop Lenovo X200Astazi m-am gandit ca ar fi util sa va impartasesc cat de usor se poate inlocui un HDD de 2.5 cu un SSD (am folosit un SSD ieftin Kingston de 120GB), la un laptop Lenovo X200. Iti trebuie doar putina indemanare si o surubelnita cruce.

Este evident ca metoda de instalare difera de la laptop la laptop, insa daca aveti un model Lenovo X200 sau unul asemanator, acest mini tutorial sper sa va ajute.

Ca o paranteza, laptopul Lenovo X200 l-am achizitionat refurbished acum ceva timp de la Citgrup. Este echipat cu un Core 2Duo P8400, 4GB DDR2 si un HDD Fujitsu de 150GB pe care ruleaza un Windows 7 Pro 32 bit. Se misca binisor, dar cate o data, mai ales cand uit ca este doar un Core 2DUO si fac prea mult multitasking, se supara si ma pune sa astept, asa ca un SSD va schimba situatia.

Da, recunosc, sunt fan refurbished si Citgrup. De ce?…am mai scris aici despre acest aspect, asa ca nu va mai plictisesc acum 🙂 .

Revenint la instalare, in primul rand trebuie sa aveti grija la cateva aspecte. Este foarte important/obligatoriu ca inainte de inlocuire sa fie oprit laptopul, de preferat scos cablul de alimentare din priza si de scos bateria.

Cum se schimba un HDD cu un SSD Kingston pe un laptop Lenovo X200

Un alt lucru important inainte de a inlocui un HDD, este acela ca trebuie sa sti ce vrei sa faci legat de instalarea SO-ului si de recuperare (sau nu) a anumitor date de pe vechiul HDD. Sunt 2 situatii, daca nu 3 la care ma gandesc:
1). Instalarea Sistemului de Operare pe curat, fara a fi nevoie de a recupera ceva de pe vechiul HDD. Aici situatia este simpla. Se instaleaza noul SDD, dupa care se instaleaza SO-ul dorit;

2). Instalarea Sistemului de Operare pe curat, cu recuperarea anumitor date de pe vechiul HDD. In acest caz, dupa instalarea noului sistem, trebuie sa conectezi vechiul HDD la laptop printr-un adaptor extern USB sau cablu eSATA si copiat datele dorite de pe de vechiul HDD pe SSD;

3). Migrarea sistemului de operare de pe vechiul HDD pe noul SSD cu tot cu recuperare de date. Mai exact, daca nu vrei sa o iei de la zero si sa te apuci sa reinstalezi Windows-ul, drivere si toate aplicatiile instalate, trebuie doar sa-l clonezi/copiezi dintr-o parte in alta. Nu o sa detaliez legat de aceasta situatie, doar va voi spune ca cea mai simpla situatie pe care o vad.

Mai exact sa folosesti o aplicatie specializata (sunt cateva aplicatii free), inante de schimbarea HDD-ului, aplicatie cu care sa clonezi disk-ul/partitiile pe noul SSD. Legat de acest punct voi reveni cu un mini tutorial intr-un alt articol.

Dar sa revenim la instalare noului SSD. Cum spuneam, singurul lucru pe care l-am folosit a fost o surubelnita cruce, surubelnita pe care am folosit-o pentru: a desface capacul lateral unde se afla montat suportul pentru unitatea de stocare si pentru demontarea si montarea HDD-lui, respectiv SSD-ului in suportul respectiv.

Dupa aceasta operatie am introdus suportul respectiv inapoi in laptop. Mare atentie la instalare suportului cu noul SSD in Laptop. NU fortati montarea acestui si verificati cu atentie sa nu introduceti SSD-ul invers. Riscati sa deteriorati conectorii SATA de date si/sau de alimentare.

Dupa ce ati terminat cu instalarea SSD-ului, in cazul in care ati scos bateria si cablul de alimentarea, acestea trebuie remontate/reconectate pentru a putea porni laptopul.

Inainte de pornire, in functe de situatie, trebuie sa aveti grija la setarile de BIOS, in special de verificat daca a fost detectat SSD-ul si de pe ce device vreti sa se faca bootarea.

Spor…

poti da sfoara in tara...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr

2 Replies to “Cum se schimba un HDD cu un SSD Kingston pe un laptop Lenovo X200”

 1. jony

  acest articol nu valoreaza nimic orcine stie sa insurubeze 3 suruburi ,de ce nu explici clar cum trebuie pregatit SSD ul formatat sau ce sai faci ca altfel nul vei putea folosii cu ce programe unde sal conectez ,pot cu un leptop sa rezolv o problema din asta sau trebuie folosit un calculator in care poti monta mai multe harduri ???

  NU NE MAI AMETII 111

  Reply
  1. VastIT Post author

   Salut jony,

   In primul rand este bine ca atunci cand faci comentarii pe site-uri/blog-uri, chiar daca este vorba de un feedback negativ, sa nu fi rautacios.
   In al 2-lea rand, in acest articol mi-am propus doar sa subliniez faptul ca o inlocuire de hdd cu ssd nu este foarte greu de efectuat, in conditiile in care esti atent si respecti cativa pasi. Ai fi surprins sa afli cati oameni au nevoie de indrumari, chiar si in astfel de situatii. In plus, daca citesti cu atentie, in articol este mentionat faptul ca poti conecta un hdd sau ssd folosind un adaptor extern USB, de exemplu.

   Legat de problema ta, probabil ca ai nevoie sa afli cum sa clonezi/instalezi SO-ul pe un nou SSD. Daca ai sau aveai nevoie de acesta informatie, puteai pur si simplu sa intrebi si incercam sa te ajut cu. Aplicatiile de la EaseUS le poti folosi pentru clonare…folosind un alt PC sau PC-ul cu pricina inainte de inlocuire.

   Te astep sa comentezi si pe viitor, dar intr-un mod constructiv si fara rautati.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.