Metoda simpla de mutare a sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou, de capacitate mai mica – Concurs –

Intr-un articol mai vechi, v-am prezentam care sunt optiunile de instalare a sistemului de operare dupa schimbarea unui HDD cu un SSD. Astazi mi-am facut timp si am pregatit un tutorial in care va explic cat de simplu si usor a fost sa-mi fac mutarea sistemului de operare (partitia de sistem cu Windows 7 64bit), de pe HDD pe un SSD de 2.5″, fara sa mai stau sa reinstalez Windows-ul. 

Concurs - Metoda simpla de mutare a sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou si de capacitate mai micaIn plus, impreuna cu cei de la EaseUS am pregatit si un concurs in care punem la bataie 5 licente de  EaseUS Todo Backup Home. Mai jos in articol gasit detaliile despre ce trebuie sa faceti pentru a castiga una din cele 5 licente.

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca SSD-ul are capacitate mai mica de stocare fata de HDD, situatie des intalnita si in care nu am putut opta pentru a clona tot disk-ul. Acest lucru m-a facut sa caut o solutie simpla, pentru mutarea/migrarea/clonarea doar pentru partitia/partitile de sistem (cu sistemul de operare instalat), partiti care incap pe noua memori de stocare SSD.

Sunt convins ca sunt nenumarate metodele de clonare a disk-urilor sau a partitiilor, gratuite sau nu, insa eu va voi prezenta metoda testata de mine cu succes pe mai multe sisteme.

Dar sa trecem la treaba. Operatia a fost foarte simpla, iar pentru acest lucru am avut nevoie de:
– Calculatorul sau laptop-ul. Eu am folosit un Lapto Dell Latitude E6320;
– Noua memorie SSD de 2.5″;
– un rack extern SSD/HDD de 2.5″;
– o surubelnita cruce de dimensiune mica pentru demontare/montare HDD;
– si aplicatia gratuita EaseUS Todo

In momentul de fata achizitia unui rack extern nu mai este asa o problema. La eMAG gasesti un astel de rack incepand de la 20 de lei. In plus il poti folosi pentru HDD-ul inlocuti si astfel vei avea o memorie de stocare mobila generoasa.

Pasul 1. Pregatire
– Instalam SSD-ul in rack-ul extern si-l conectam la portul USB;
– Descarcam si instalam aplicatia gratuit EaseUS Todo;
– Verificam ca noul disk SSD sa nu fie formatat.

Pasul 2. Migrarea Partitiei de Sistem
– Deschidem aplicatia EaseUS Todo;
– Din meniu selectam Clone System;Concurs - Metoda simpla de mutare a sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou si de capacitate mai mica– Urmeaza sa selectam disk-ul Target, adica SDD-ul unde dorim sa migram/mutam partitia Sistem (cu Windows 7 in cazul meu);
– Foarte important, inante de a continua este sa selectam cele doua bife de la Advanced options, alfel nu va merge;
– Dupa care finalizam si astepta sa termine copierea. Dupa finalizare oprim calculatorul sau laptop-ul ( dupa caz).Concurs - Metoda simpla de mutare a sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou si de capacitate mai mica2

Timpul in care se face migrare este influentat in special de spatiul utilizat de partitia sistem si de viteza de scriere/citire a memorilor de stocare implicate in operatiune de migrare.

Pot fi si situatii cand migrarea/copierea poate esua, in cazul in care exista erori pe disk.

Pasul 3. Inlocuirea HDD
– Dupa oprirea calculatorul sau laptop-ului, asigirati-va ca acesta este scos din priza (la laptop trebuie scoasa si bateria);
– Se desface calculatorul sau laptop-ul (dupa caz), se demoneteaza vechi-ul HDD si se monteaza noua memorie SSD.

Operatiunea de migrare se termina cu pornirea calculatorul, insa trebuie sa aveti grija daca in bios este setat corect sa booteze de pe noul SSD..

_______________________________________________________

Revenind la concurs, cum spuneam avem 5 licente EaseUS Todo Backup Home, iar pentru a putea castiga una dintre licente trebuie sa:
– dati like la pagina de Facebook vastIT;
– un un share la articol;
– lasati un comentariu mai jos in articol (NU pe Facebook), prin care sa-mi spuneti de ce credeti ca aveti nevoie de o astfel de aplicatie.

Concursul este valabil pana pe data de 30 septembrie la ora 23:59, iar castigatorii vor fi extrasi cu ajutorul random.org.


UPDATE: Castigatorii concursului.
Avand in vedere ca interesul pentru acest concurs a foarte unul foarte “mare” ( 🙂 ), sunt nevoit sa renunt la extragere si sa-i declar castigatori pe cei doi care au comentat la articol:
– Marin Theodora
– Serban Elena

Voi trimite castigatorilor prin e-mail codul de activare al aplicatiei.

19 Replies to “Metoda simpla de mutare a sistemului de operare Windows de pe HDD pe un SSD nou, de capacitate mai mica – Concurs –”

 1. Florin

  la mine a mers ok, sa finalizat si am oprit laptopul. dupa instalarea SSD ,ACESTA NU MERGE NICICUM.afiseseaza erore disc si eroroare scriere. stie cineva ce pot face? mentionez ca SSD a fost nou

  Reply
 2. catalin mihai

  Salut
  Se poate clona so pe un card microsd?
  Am o tableta mai veche cu win 8.1 pe care vreau sa pun win 10, dar nu am spatiu suficient.
  Am vazut destule tutoriale despre clonare pe sdd sau hdd, dar carduri microsd/sd nu gasesc…

  Reply
  1. VastIT

   Daca tie nu ti-a reusit din diverse motive, nu inseamna neaparat ca programul este inutil. In plus trebuie sa argumentezi de ce nu poate fi folosit. Eu l-am folosit de zeci de ori in diverse situatii, atat pentru sisteme laptop cat si desktop.

   Reply
 3. Dumitru

  Salut !
  cum fac daca eu vreau doua partitii pe SSD(am un ssd de 240gb), una cu sistemul de operarare si una libera ?
  multumesc

  Reply
  1. ValiS Post author

   Dupa transferul sistemului de pe HDD pe SSD poti folosi un program de partitionare. Astfel poti transforma o parte din spatiul liber ramas pe SSD intr-o partitie noua. Atentie sa lasi suficient spatiu liber si pentru partitia cu sitemul de operare.

   Reply
 4. Laurentiu

  As putea muta un sistem de operare windows 7 pe un hdd extern conectat prin usb , dupa care sa bootez de pe hdd extern si sa clonez sistemul de operare pe un alt hdd? Hardul pe care am sistemul de operare imi face probleme, iar pe acest sistem de operare am instalat un program pentru un device la care am pierdut cd-ul.Mentionez ca nu am caddy ide/sata pentru a monta in locul cd-romului al doilea hdd.
  Va multumesc

  Reply
  1. ValiS Post author

   Salut,
   Poti muta (clona) sistemul de operare pe orice hdd/ssd conecta la un PC/laptop prin SATA sau USB.
   Personal nu am testat instalarea si butarea Windows-ului direct de pe USB.
   Cel pe care il clonezi pe hdd-ul extern nu va putea boota direct de pe USB.
   Va trebui sa-l introduci in portul SATA in locul hdd-ului cu probleme.
   Nu trebuie sa-ti faci griji. O data clonat sistemului se va pastra si programul respectiv.

   Nu ai nevoie de Caddy pentru a conecta un HDD/SSD in locul un CD-ROM. Pur si simplu deconectezi CD-ROM-ul si conectezi HDD-ul sau SSD-ul in locul acestuia.

   Vali

   Reply
 5. Florin Banu

  Daca eu am programe instalate in partitia D dar windows-ul este in C, dupa clonare sistem mai pot rula acele apicatii care sunt instalete in D? Cu optiunea clonare disk nu reusesc sa clonez un hdd de 500gb pe un ssd 240gb cu toate ca fisierele nu depasesc in totalitate spatiul ssd-ului.

  Reply
  1. VastIT

   Salut Florin, poti rula acele programe instalate pe D:\ cu conditia sa pastrezi vechiul hdd in sistem, iar dupa migrarea sistemului pe SSD pastrezi aceeasi litera D:\ pentru patitia respectiva (de pe HDD-ul vechi) unde ai aplicatiile instalate.

   Daca vrei ca dupa migrare sa utilizezi doar ssd-ul si sa scoti hdd-ul din sistem, poti partitiona ssd-ul astfel incat sa poti muta aplicatiile de pe hdd pe ssh in noua partitie D:\ (de pe SSD).

   Reply
 6. Stiubei Petru

  Aceasta operatie este utila in urmatoarele situatii :
  1. Lipsa unui CD-Rom,
  2. Lipsa unui CD sistem de instalare ( defectare … ),
  3. Timp limitat pentru operatie,
  4. Multiplicarea sistemului de operare intro sala de Pc.

  Reply
 7. Alin CM

  Salut am si eu o intrebare, daca iau HDD de pe un pc mai vechi si ii fac clonare pe un SSD (pe M2) de pe un pc nou (cu o configuratie total diferita), mai functioneaza windows-ul sau e problema de drivere? sau functioneaza si actualizez driverele dupa?
  Sau o instalare pe curat este mai sigura si mai ok?

  Reply
  1. ValiS Post author

   Salut. Iti recomand o instalare fresh. Este posibil sa-ti porneasa windowd-ul dupa clonare dar stabilitatea sigur va avea de suferit.

   Reply
   1. Alin CM

    stabilitatea nu revine daca reuseste sa porneasca si isi face update la drivere?
    Dar mai sigu este cum ai zis o instalare pe curat e mai ok.
    Multumesc pentru raspuns.

    Reply
    1. ValiS Post author

     Chiar daca vei reusi sa-l pornesti si sa pui noile drivere, vor raman foarte multe informatii inutile in sistem de la driverele si aplicatiile vechi si-ti vor ingreuna sistemul.
     Deci, instaleaza pe curat ca este mai bine.

     Reply
 8. Daniel

  Pasul 1. Pregatire
  ……….
  – Verificam ca noul disk SSD sa nu fie formatat.

  De ce sa nu fie formatat?
  Eu i-am dat format cand l-am conectat la pc.
  E vreo problema?

  Reply
 9. Marin Theodora

  In mod sigur o astfel de aplicatie imi va fi utila pentru ca asa cum ii este si numele ma va ajuta sa fac usor anumite imbunatatiri sau schimbari in laptop-ul meu

  Reply
 10. Serban Elena

  Am nevoie de o astfel de aplicatie pentru ca este utila si citind articolul usor de instalat.
  FB- Elena Racovita

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.