Scurt Review Samsung Gear VR (video)

Scurt Review Samsung Gear VRVa spuneam acum ceva vreme, ca am primit pentru testare noul flagship Samsung, Galaxy S7. Impreuna cu S7, timp de 2 saptamani am putut testa si un Gear VR.  Legat de S7 gasiti un full review aici, asa ca acum va voi povesti despre experienta avuta cu Gear VR-ul.

Gear VR este un device facut de Samsung, impreuna cu cei de la Oculus. Aceeasi firma a colaborat si cu Facebook pentru Oculus Rift. 

Despre specificatiile lui Gear VR nu este mare lucru de spus. Are ceva senzori (Accelerometru, Gyroscope, Proximitate), un touchpad pentru control, un buton de back, butoane de volum, o rotita de focalizare (era bine daca avea reglaj independent pe fiecare lentila), un conector microUSB pentru conectarea telefonului si inca unul pentru a putea incarca telefonul in timp ce este conectat la Gear VR.

In rest, Gear VR-ul se lauda cu un unghi de vizualizare de 96 grade, o greutate de 318g si cu urmatoarele dimensiuni: (W x H x D mm) 201.9 x 116.4 x 92.6.

In cutie, pe langa perechea de ochelari (si capacul) gasim doar sistem-ul de curele folosit pentru prindere, in rest nimic. Nu gasim nici o simpla laveta de sters lentilele, laveta care este foarte utila avand in vedere ca orice urma de pe acestea, influenteaza calitatea vizionarii.

Despre calitatea materialelor din care Gear VR este confectionat, pot spune ca este OK, dintr-un plastic mat care nu lasa urme. In plus mai gasim buretele folosit de Samsung pentru rama, burete montat in zona care intra in contact cu fata.

Tot legat de specificatii, Gear VR este compatibil doar cu telefoanele mai noi din Seria Galaxy. Mai exact cu: Galaxy S7, S7 Edge, Note 5, Galaxy S6 Edge+, S6 si S6 Edge. Cele din urma avand necesitand un update de soft mai serios.

Dar sa trecem mai departe…eram foarte curios sa vad ce poate Gear VR-ul, mai ales ca toata lumea il lauda pe net.  Sincer, eu nu am fost foarte impresionat. Intradevar, VR-ul este la inceput, iar experienta este una foarte interesanta, insa calitate video nu este cea pe care o asteptam. Este posibil sa fiu eu mai pretentios la acest aspect 🙂 .

Scurt Review Samsung Gear VR

Cand introducem prima oara telefonul in Gear VR este solicitata instalarea aplicatiei Gear VR, aplicatie obligatorie pentru folosirea ochelarilor Samsung. Odata instalata, suntem introdusi intr-o camera virtuala unde gasim meniul principal (vezi mai multe in video).

Asa cum spuneam unui cititor de pe blog, Gear VR-ul se comporta ca o lupa si practic mareste ce se vede pe ecran, adica pixelii. Cu cat pixelii sunt mai mari, cu atat experianta video este mai slaba. Am descarcat cateva filme VR (360)-4K de pe Youtube (am folosit aplicatia 4K Video Downloader), dar se vede pixelat si un pic in ceata.

Dar acest lucru este de asteptat, pentru ca ecranul lui Galaxy S7 este quadHD (2560X1440), asa ca degeaba filmul este 4K (3840×2160). De ce?…pentru ca face downscale si tot la calitate quadHD se face redarea video pe ecran.

Si uite ca am gasit un motiv pentru care producatorii de telefoane pot pune ecrane care sa aiba rezolutie UHD (4k).

Tot legat de partea video, am mai observat si probleme de cromatica. La subtitrarea filmelor iti dai seama mai bine, pentru se vede dublata cu alta culoare (rosu, verde sau albastru). 

Am incercat si cateva jocuri. Experienta este un pic diferita la jocuri, pe alocuri aceasta este mai buna decat cea avuta la filme, depinde foarte mult de grafica/culorile care sunt folosite in joc.

Cand vine vorba de soft, Gear VR poate folosi doar aplicatiile pe care le gasim in Oculus Store, zona in care nu gasim foarte multe aplicatii/jocuri gratuite. Acest lucru este de inteles, avand in vedere ca VR-ul este totusi la inceput.

Dar cum romanul este inventiv, am gasit o modalitate prin care sa pot viziona continut VR din Play Store (VR Roller Coaster si VRBike). Practic asezi telefonul in Gear VR invers, fara sa-l conectezi in microUSB (vezi in video cum). Insa trebuie sa fi atent pentru ca telefonul nu este fixat bine si este posibil sa cada.

In concluzie pot spune ca Gear VR poate fi o solutie pentru pasionatii de gaming, insa nu straluceste atunci cand vine vorba de vizionari de filme. Un alt lucru care poate fi imbunatatit este la reglarea focalizarii. Pentru cei care poarta ochelari de aproape, o solutie pentru ca reglarea sa se faca independent pe fiecare lentila ar fi obligatorie. Eu de exemplu port ochelari si am o diferenta mica de dioptrii intre ochi, iar asta se simte.

Sigur este fun sa ai o experienta de utilizare cu Gear VR, dar eu sigur nu rezist foarte mult cu ei la ochii. Pretul unui astfel de device este de 399 de lei la eMAG.

2 Replies to “Scurt Review Samsung Gear VR (video)”

  1. Sorin

    Am tras niste clipuri cu rezolutie mai mare de 2048×2048 de exemplu 2560×2560 sau mai mari si nu se vad cu GearVR desi direct pe telefon se vad (S7) … deci rezolutia maxima care o vede este de 2048×2048 …. Exista cumva o metoda sa le vad si pe cele care nu se vad in GearVR pe cele cu rezolutie mai mare de 2048×2048 ?

    Reply
    1. VastIT Post author

      Salut Sorin, rezolutia display-ului la S7 este de 1440 x 2560 pixels, iar pentru videoclipuri cu rezolutie mai mare face down-scaling.
      Sa inteleg ca ai clipuri video care merg pe S7, dar nu si atunci cand te conectezi cu GearVR. In acest caz incearca sa faci un update la aplicatiile pentru VR.

      Vad ca pe internet sunt raportate probleme cu fisiere video cu dimensiuni mai mari, care nu tot fi rulate pe GearVR.
      Este si cazul tau? Ai fisiere mari? Ai incercat si cu un fisier video mai mic, pana in 100MB?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.