Unboxing si scurt review Range Extender TP-Link RE210

Unboxing si scurt review Range Extender TP-Link RE210Astazi am sa va povestesc un pic despre TP-Link RE210, un range extender de la TP-Link. Deci, sunt in cautarea unui range extender pe care sa-l folosesc la o solutie atipica.

Am spus sa nu incep cu ceva foarte scump, dar nici foarte ieftin, asa ca l-am ales pe RE210. Decizia a fost rapida. M-am uitat la specificatii, un pic la cateva review-uri si gata.

In cutie il gasim pe RE210 alaturi de un cablu de retea si manualul de utilizare. Pentru ca am vrut ceva simplu si usor de instalat/utilizat, am ales acest tip de extender, fara alimentare separata.

Unboxing si scurt review Range Extender TP-Link RE210

Ca design nu este mare lucru de spus. Este o cutie de plastic alba, cu 2 antene mobile, cu 4 leduri martor si 4 butoane (led, reset, power, RE). In plus gasim portul RJ45 si priza atasata pe una din laturi. Doua dintre laterale prezinta orificii de ventilare, lucru obligatoriu avand in vedere ca in aceeasi cutie avem sistemul de alimentare…care se cam incinge de obicei. 

Revenind la specificatii, spuneam ca suna bine:
– retea 802.11 AC,
– port RJ45 GB,
– foloseste ambele benzi, de  2.4 si 5 GHz
– rata transfer 750Mbps

Despre instalare si setup numai de bine. Cred ca in 30 de secunde l-am facut functional cu un router D-Link. Dupa ce l-am bagat in priza, m-am conectat cu telefonul la reteaua lui si am accesat interfata de configurare prin browser folosind ip-ul din manual (192.168.0.245). Am trecut rapid printr-un wizard de 3 sau 4 pasi si gata.

In plus, RE210 stie DHCP, filtrare dupa MAC, functie de AP si cel mai interesant lucru este High Speed setup, un tool pentru a creste puterea wifi folosind ambele benzi (2,4Ghz si 5Ghz).

Ca sa intelegeti la ce incerc sa-l folosesc trebuie sa va povestesc (pe scurt) despre solutie. Trebuie sa transfer semnal live video-audio dintr-o incapere in alta, fara fir, in acelasi timp sa se si inregistreze. Practic in una dintre incaperi am o camera video wireless, la care atasez doua microfoane omnidirectionale (printr-un jack stereo), iar in cealalta incapere un ecran (monitor sau televizor) la care sa se vada si auda ce reda camera, in plus trebuie sa poti controla camera de la distanta, adica sa poti da REC/STOP tot prin wifi. Daca nu v-ati prins va spun eu…folosesc o tableta cu android si MHL (Samsung Tab S2 T815) ca punct de legatura intre camera si ecran.

Sa trecem la range extender si nevoia acestuia. Pentru solutia sus mentionata am tot cautat si testat cateva camere video cu wifi si am ramas la un Panasonic HC-VX980 de care sunt foarte multumit (poate reusesc sa-i fac un scurt review), insa trebuie sa-i extind puterea semnalului radio, in cazul in care distanta intre cele 2 incaperi este mai mare.

Solutia trebuie sa treaca testul la o distanta totala de 15m (5m intre camera si extender si 10m intre extender si tableta), distanta care presupune si ceva obstacole de genul peretii, usi, etc.

Chiar daca specificatiile il recomanda, va pot spune ca TP-Link RE210 nu se potriveste pentru solutia mea. Am testat si de la distante relativ mici (pana in 5m) cat si la distante mai mari (10-15m), fara un rezultat satifacator. Chiar daca semnalul pe care il afisaza tableta este unul mai mult decat acceptabil (2 din 3 liniute), am freez-uri frecvente pe imagine si intreruperi de sunet, lucru inacceptabil pentru solutia respectiva.

Am mers mai departe si am incercat cu tableta la 1 metru de RE210 si camera la 5m, cu acelasi rezultat. Practic solutia merge mai bine fara extender.

Nu contest faptul ca TP-Link RE210 poate fi o solutie buna pentru utilizare normala, pentru a face legatura intre un router cu un range ceva mai slab sau care se afla la o distanta ceva mai mare de alte device-uri care au nevoie de internet (browsing, youtube…). Da, l-am testat si pentru astfel de situatii si a functionat fara probleme, am incercat chiar si cu play la filme fullHD prin reteaua locala.

Una peste alta TP-Link RE210 poate fi o solutie buna in cazul in care vrei ceva simplu si usor de configurat, pentru a extinde reteaua wifi de acasa. Insa daca vrei ceva mai complicat (vezi mai sus pentru ce imi trebuie mie), trebuia sa cauti ceva mai serios. L-am cumparat de la eMAG cu 170 de lei, insa intre timp l-au scumpit, iar acum este 200 de lei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.