MHL sau de ce nu mai gasim conector HDMI la tabletele de top?

mhl-de-ce-nu-mai-gasim-conector-hdmi-la-tablete3De ce nu mai gasim conector HDMI la tabletele de top? O intrebare la care incerc sa dau raspuns in acest articol. MHL va spune ceva?

MHL (Mobile High-Definition Link) este o tehnologie care permite dispozitivelor mobile sa transmita continut audio/video pe un televizor sau monitor, folosind un cablu-adaptor usb-HDMI. Pana in momentul de fata au aparut patru versiuni: MHL 1 , MHL 2, MHL 3 si SuperMHL. Dar nu am sa fiu foarte tehnic, pentru ca probabil nu va intereseaza.

Ca sa fiu mai exact, poti conecta un telefon mobil sau o tableta care stie de tehnologia MHL, la un televizor cu HDMI, prin portul microUSB, folosind un astfel de adaptor. O gura de oxigen pentru producatorii care scot astfel de gadgeturi mobile si care lupta din rasputeri sa introduca cat mai multa tehnologie in device-uri din ce in ce mai mici. Deci MHL insemna spatiu mai mult, eliminand port miniHDMI sau microHDMI dintr-un telefon sau dintr-o tableta, care au deja un port microUSB.

mhl-sau-de-ce-nu-mai-gasim-conector-hdmi-la-tabletele-de-top

Am testat si eu un astfel de adaptor, unul de la Samsung, cumparat de la eMAG pe care am platit 130 de lei. Am reusit sa conectez cu succes un telefon Note 3 si o tableta Galaxy Tab S2 SM-T815. Testarea o gasiti mai jos in video.

Adaptorul cu pricina are un conector microUSB tata pe care il conectezi la tableta/telefon si un conector miniHDMI, pe care il conectezi la televizor folosind un cablu HDMI. Sunt si adaptoare care nu au nevoie de un astfel de cablu, pentru ca au deja conector mama care intra direct in TV.

Suplimentar, pe astfel de adaptoare, mai exista un conector microUSB mama, conector care este folosit pentru alimentarea telefonului sau tabletei. Un lucru util daca ai nevoie sa incarci device-ul, avand in vedere ca portul microUSB este deja folosit.

Acest port (microUSB mama) mai este utilizat de anumite device-uri sa alimenteze interfata MHL pentru a putea transmite semnal video/audio. Nu este cazul si pentru cele doua device-uri Samsung pe care le-am testat.

Mai multe informatii despre MHL gasiti aici sau aici, unde gasiti si o lista cu dispozitivele compatibile. Probabil nu este actualizata, dar este un punct bun de plecare.

PS. A nu se confunda cu adaptorul OTG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.