In zilele noastre informatia a devenit din ce in ce mai valoroasa, iar riscul de a o pierde este destul de mare daca nu ne luam masuri de precautie, mai ales daca vorbim despre informatii stocate electronic: de la poze si video clipuri personale, documente sau acte scanate, proiecte din aplicatii de la job sau de la facultate la care am lucrat zile in sir, toate acestea salvate intr-un singur loc, pe un laptop sau un calculator personal! Sigur nu este o idee buna.
Daca te regasesti in cele de mai sus sigur trebuie sa te grabesti si sa iti faci rost urgent de o soluite de backup pentru informatiile tale pretioase.
Si cum majoritate dintre noi suntem mobili, deci cream continut in miscare, si solutia de backup trebuie sa fie usor disponibila si accesibil, indiferent unde ne aflam .
ADATA s-a gandit sa ne ofere cateva exemple de solutii de backup cu plusurile si minusurile fiecareia. Cea mai buna este, desigur, o combinatie de copii de siguranta pentru a te asigura ca datele valoroase raman utilizabile chiar si in cazurile atat de dese de atacuri ransomware.
1. Flash drive sau USB Stick
Unitatile de tip flash drive sunt mici, usor de transportat si de utilizat, iar informatia de tip backup este usor de utilizat si accesibil aproape in orice moment. Cu un simplu drag and drop, fara software suplimentar, copierea de rezerva pe o unitate USB de pe un PC, laptop sau chiar un telefon este usoara si la indemna oricui. Iata cateva exemple:
– Memorie USB 3.0 ADATA UV131, 32GB
– Memorie USB 3.0 ADATA UV150, 64GB
– Memorie USB 3.0 ADATA S102 Pro, 256GB
2. Hard disk-uri externe
Hard disk-urile externe ne sunt alaturi de mai mult timp. Cu totii am folosit sau inca folosim un astfel de produs. Capacitatile ajung la cativa TB foarte usor si avand o dimensiune compacta, este destul de usor sa iei cu tine un HDD extern, oriunde ai merge. Dispozitivele mici de 2,5 imch nu necesita alimentare suplimentara, ceea ce face posibil backup-ul dispozitivelor mobile chiar si in miscare. Tot ce trebuie sa faci este sa conectezi unitatea si sa faci backup-ul. Nu sunt necesare aplicatii special, deoarece exista un software de backup integrat in Windows si MacOS. Datorita capacitatilor mari, HDD-urile externe pot fi utilizate si pentru a reda filme de pe un televizor sau pentru a transfera date. Iata cateva exemple:
– HDD extern ADATA HD710M, 2TB, 2.5″, USB 3.0
– HDD extern ADATA DashDrive Durable HD650, 1TB, 2.5″, USB 3.0 –
3. SSD-uri externe
Actiunea de mutare a unor cantitati mai mari de date pe HDD-urile externe poate fi prea lenta pentru standardele de astazi (aproximativ 150MB/s maxim), insa acest lucru poate fi usor evitat folosind SSD-uri externe rapide. Capacitatile sunt suficient de bune pentru a stoca continutul intregului PC sau Mac, iar cu USB 3.1, SSD-urile externe pot ajunge pana la 450MB/s, realizand un backup de trei ori mai rapid decat un HDD extern. Un alt avantaj important este si faptul ca SSD-urile sunt chiar mai compacte, avand dimensiuni intre un USB si un HDD extern. Durabilitatea este un mare avantaj al SSD-urilor in general, iar dispozitivele externe nu fac exceptie de la aceasta regula, functionand fara nici o miscare interna in aproape orice conditii. SSD-urile externe sunt compatibile cu toate calculatoarele si nu este nevoie de software suplimentar. Cu capacitati de pana la 2TB, SSD-urile reprezinta o solutie excelenta pentru backup-uri rapide si fiabile. Iata un exemplu:
– SSD extern ADATA SV620H, 512 GB USB 3.1
4. Cloud
Cloud-ul este util pentru backup-uri mici, atunci cand te afli intr-o zona cu conexiune rapida la internet si poti fi online mereu. A fi offline inseamna ca nu poti avea acces la datele tale, lucru destul de incomod. In functie de tipul de date pentru care doresti sa faci un backup, este posibil ca solutia online sa nu fie cea mai eficienta. De exemplu, incarcarea a 20 GB de fotografii si videoclipuri din concediu poate dura pana la cateva zile, iar daca faci backup-ul pe conexiunea mobila, vei consuma cu usurinta intregul plan de date mobile disponibil. De asemenea, siguranta datelor depinde in mare masura de cat de puternica este parola pe care o alegi si de cat de sigur este furnizorul de servicii. Au existat cazuri multiple de hack-uri si pierderi de date ale utilizatorilor. In plus, majoritatea furnizorilor de cloud au nevoie de plati lunare, care sunt destul de mari in comparatie cu un dispozitiv pe care il poti cumpara. Un exemplu poate fi OneDrive sau GoogleDrive.
5. Un alt PC
Nu este nevoie sa cumperi servere scumpe pentru a face un backup. Utilizarea unui alt PC din aceeasi retea poate functiona ca o solutie rapida pentru a salva cele mai importante date. In functie de conexiunea la reteaua locala, copiile de rezerva se pot face in cateva minute. Aceasta solutie este, desigur, atat de fiabila pe cat sunt si componentele sau software-ul folosit pe celalalt calculator si nu este cu adevarat utilizabila pentru laptop-uri, care de obicei au o capacitate de stocare destul de redusa. De asemenea, utilizatorii trebuie sa acorde atentie pastrarii ambelor computere pornite pe aproape tot parcursul timpului.
6. Combinatie intre mai multe solutii
Combinand o unitate USB pentru backup rapid si usor si un HDD extern pentru o copie de rezerva fiabila si pe termen lung, se dovedeste a fi cea mai buna optiune pentru aproape toti utilizatorii. Iti recomandam sa faci o copie de rezerva tripla a datelor mai valoroase si sa le stochezi in locatii diferite. Poti avea intotdeauna mai multa siguranta decat ai nevoie, dar e mai putin probabil sa poti realiza exact aceleasi fotografii de la nunta ta sau dintr-o vacanta de neuitat. Exista o expresie foarte des intalnita: exista doar doua tipuri de oameni: cei care fac backup si cei care nu si-au pierdut inca datele.