Review Samsung Galaxy S8 Plus – un telefon SUPERB dar SCUMP

Astazi va prezint review-ul promis la Samsung Galaxy S8 Plus, un telefon superb din toate punctele de vedere. Telefonul l-am primit in teste de la Samsung impreuna cu un Dex Station pentru care am pregatit un articol separat. In toata aceasta perioada am folosit S8 Plus-ul ca telefon principal.

Review Samsung Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMPDupa cum probabil stiti, Galaxy S8 a avut parte si de o lansare in Romania in luna martie a acestui an, eveniment la care am asistat si eu. Dar sa nu mai pierdem vremea cu detalii neimportante.

Samsung Galaxy S8 Plus vine intr-o cutie neagra de calitate, cutie care nu mai dispune de un capac magnetic cum gasim la Galaxy S7, insa inauntru gasim urmatoarele:
– un telefon S8 Plus
– un incarcator de 2 mAh cu un cablu usb de tip C
– o pereche de casti AKG
– un adaptor de la microUSB la USB type-C
– dispozitivul pentru deschiderea slotului microSD/SIM;
– adaptor USB-microUSB (ceva asemanator cu adaptor OTG), adaptor pe care l-am vazut si la S7.
– documentatia;

Hands ON & Design
La data la care a fost lansat, Galaxy S8 Plus era cel mai spectaculos telefon cu Android de pe piata, insa in acest moment mai sunt doi predendenti la acest titlu: Note8 si iPhone8 si iPhone X, telefoane care abia au fost lansate.

Pe partea din fata gasim ecranul de 6.2 inch, cu Infinity Display si design fara margini (cu un raport de 18:9), acoperit de Corning Gorilla Glass 5 ce formeaza o suprafata neteda, fara limite, fara butoane. Intradevar, experienta de vizionare este foarte buna, practic te bucuri de mai multa informatie afisata pe ecran, iar filmele si aplicatiile de gen Facebook sau browserul sunt cele mai avantajate. Vorba unui coleg: “-Acesta este telefonul cu ecranul care se scurge?”.

Pe marginea superioara a ecranului, margine care de altfel este foarte subtire, gasim camera frontala, senzorul de proximitate si de iris, speaker-ul si un led martor.

Atat fata telefonului cat si spatele este acoperit de Corning Gorilla Glass 5, lucru care il face foarte aspectos si rezistent in acelasi tip, insa este foarte alunecos si practic un magnet de urme. Pe toata perioada testarii l-am folosit fara husa si mi-a fost foarte dificil sa-l tin in mana fara teama de al scapa. Este obligatoriu sa folosesti o husa pentru acest telefon daca vrei sa-l protejezi. Daca tot vorbim de spate trebuie sa mentionam faptul ca tot acolo mai gasim camera principala, senzorul de amprenta destul de incomod de folosit, un alt senzor de caldura si o lampa blitz.

Pe laterale gasim clasicele butoane de on/off, cele de volum si noul buton Bixby, iar pe marginea superioara gasim slotul unde putem introduce nanoSIM-ul si cel pentru microSD plus un microfon. Zona cea mai accesorizata este marginea inferioara, unde gasim un alt microfon, un difuzor, conectorul usb de tip C si conectorul audio Jack de 3,5 mmm. 

Vorbim de un telefon destul de mare, de 6.2 inch, iar folosirea cu o singura mana a acestuia nu este pentru oricine. Avand in vedere ca nu este un Note, deci este mai ingust, poti scrie mesaje cu usurinta folosind tastatura, insa ca sa ajungi cu o singuram mana la butoanele de volum sau la bara de notificari este dificil. Sunt cateva trucuri pe care le poti folosi pentru camera frontala care sa-ti usereze viata dar o sa vi le explica ceva mai jos in articol.

SpecificatiiReview Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMP cpuzVorbim de un telefon care vine intr-o carcasa cu certificare IP68 rezistenta la apa si praf, cu Android 7.0 si este echipat cu un procesor Octa Core de 10 nm si 64 bit. Varianta testa de mine este Exynos (2.3GHz Quad + 1.7GHz Quad), iar pe piata existand si varianta Qualcom (2.35GHz Quad + 1.9GHz Quad). In rest, ca specificatii pe S8 Plus gasim asa:
– un ecran de 6.2 inch  Quad HD+ (2960×1440 si 529ppi)
– procesorul video este Mali-G71, iar in China si SUA vine cu Adreno 540
– o memorie RAM (LPDDR4) de 4GB si 64GB de stocare din care utilizabili sunt cam 40GB.
– camera frontala de 8 megapixeli cu autofocus si f/1.7
– camera principala de 12 megapixeli f/1.7, 26mm
– o baterie de 3500 mAh
– Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou

Software si utilizare
Putem spune ca nu avem o schimare majora de interfata fata de S7 (poate modul de accesare a aplicatiilor instalate si a butonului home), iar aplicatiile instalate sunt cam aceleasi pe care Samsung obisnuieste sa le adauge. Poate singura aplicatie care face diferenta este Bixby, noul asistent virtual de la Samsung, asistent care beneficiaza de un buton dedicat.

S8 Plus este foarte rapid, in afara de cateva erori ale unor aplicatii, inclusiv la facebook eu nu am intampinat nici o problema. 

Datorita modificarii butonului home (din hardware in software), modul de a face captura de ecran s-a schimbat prin folosirea tastelor on/off+volum down. 

Deblocarea ecranului cu ajutorul senzorului de amprenta nu o recomand pentru ca asa cum spuneam, acesta este destul de incomod de accesat. Ceva mai rapida este optiunea de deblocare folosind fata (face detection), insa si aici sunt probleme in momentul in care este putina lumina. Varianta cu deblocare cu ajutorul iris-ului nu am reusit sa o testez pentru ca pur si simplu nu am reusit sa-l inregistrez.Review Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMP spate

Ecranul este piesa de rezistenta oferita de cei de la Samsung, un ecran infinity care are culori si luminozitate foarte buna, chiar si in lumina soarelui. Mai jos vedeti o mostra facut cu telefonul meu Note3.

Pentru ca avem un ecran cu aspect 18:9 anumite aplicatii inca nu sunt optimizate pentru aceasta rezolutie, insa aplicatie va functiona cu margini negre. Insa sunt si aplicatii optimizate pentru un astfel de ecran. De exeplu aplicatia de Youtube area optiunea de a extinde imaginea pe tot ecranul fara sa simti diferenta.

Teste:
Asa cum era de asteptat S8 Plus nu a avut nici o probleme sa ruleze aplicatiile Benchmark si sa scoata printre cele mai bune punctaje:

Geekbench 4  
     – CPU test: 2034 S Core si 6348 in M Core
     – Compute test: 8203
Review Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMP Geekbench 4Antutu Benchmark fara emotii 171159 
Review Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMP antutu
3DMark aici nu avea rost sa-l pus sa ruleze altceva decat SingleShot l-a facut sa sughite un pic, fiind un test cu pretentii a scos 3126.Review Galaxy S8 Plus - un telefon SUPERB dar SCUMP 3DMark

Despre GPS, internet si gaming nu sunt foarte multe de spus, pentru ca in toate testele efectuate s-a descurcat fara probleme. De exemplu m-am jucat Modern Combat 5 in timp ce foloseam functia de Smart View si trmiteam imagine si sunet pe un SmartTV LG prin WIFI, iar S8 Plus s-a descurcat fara probleme.

Am testat si adaptorul OTG inclus, iar S8 Plus s-a descurcat inclusiv cu un mouse wireless sau cu un HDD extern de 2.5.

Despre camera numai de bine. Chiar daca nu vedem diferente semnificative fata de S7, pot spune ca S8 se descurca ceva mai bine in situatii de lumina scazuta. Gasiti si cateva mostre mai jos cand am filmat cateva cadre doar in lumina noptii.

Cum spuneam si mai sus, S8 este maricel si este dificil sa-l utilizezi cu o singura mana, insa cei de la Samsung s-au gandit la acest aspect si au venit cu floating camera button care il poti pozitiona oriunde pe ecran astfel incat sa poti face poze cu usurinta. Un alt ajutor este comanda vocala sau palma pentru ca poti face cu mana la camera, iar in 3 secunde poti face un selfie reusit. Mai jos o mostra de filmare cu meniul camerei.

Pentru ca nu m-am putut abtine si pentru ca toate specificatiile si detaliile tehnice le stiti deja, iata si cateva mostre de poze…

…si cateva filmari,

…chiar si un zoom test.

Bateria si incarcare full
Daca folosesti telefonul fara conexiunea de date mobile (3G/4G), o sa ai surpriza sa ajungi seara acasa si sa verifici ca bateria este la 80%, chiar daca ai pornita conexiunea wifi si cea de localizare gps. Asa ca am fost curios si am facut un test de baterie atipic. A folosit telefonul fare conexiunea de date pornita, sa vad cate zile pot utiliza telefonul cu o singura incarcare. Dupa prima zi de utilizare, seara inainte de culcare aveam 75%, in a 2-a zi la aceeasi ora 44%, iar in ziua 3 mai avem 20%.

Insa majoritatea timpului eu l-am folosit cu datele mobile pornite si cu utilizare de hotspot destul de mult, iar seara cand ajungem acasa mai gaseam intre 45% si 60%. Legat de viteza de incarcare iata cateva teste:
– fast charging de la incarcatorul original dureaza 1 ora si 37 de minute;– incarcare wireless fast charging 3 ore si 31 de minute;– de la PC/Laptop folosind cabluri original dureaza 6 ore si 40 minute; – de la un PC/Laptop folosind un cablu prelungitor USB (unul mai vechi) + cablul original USB, dureaza 11 ore si 13 minute

Iar atunci cand folosesti un incarcator sau un cablu care nu stie de fast charging telefonul sesizeaza si te anunta imediat.

Ce imi place…aici sunt prea multe de spus si asi pierde prea mult timp sa le enumar, asa ca am sa trec direct la lucrurile pe care nu le plac:
– este foarte alunecos si lasa urme…se poate rezolva cu o husa;
– pozitionarea difuzorului care poate fi acoperit foarte usor in timp ce te joci;
– pozitia senzorului de amprenta, este incomod de accesat.

Concluzia este ca Samsung a facut un super telefon, arata bine, se misca bine insa este destul de scump, 3200 de lei la eMAG, iar diferenta de pret intre un S7 Edge (2300 de lei) si un S8 Plus ma face sa-l aleg in acest moment pe S7 Edge. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.