(Video)Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming

In ultima vreme am tot testat produse de la Tenda, iar astazi am pe birou modelul AC5 (AC1200 Smart Dual-Band), un router ceva mai nou cu tehnologie Beamforming, router care sper sa-mi sporeasca securitatea in retea si totodata calitatea semnalului si viteza de transfer.

Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming-ssSe pare ca nu ma pot opri. Cred ca este al 5-lea router pe care il testez in ultimele 6 luni, totusi era nevoie de un upgrade la F3-ul pe care il folesesc de cateva luni. Nu ca ar fi avut o problema, insa aveam nevoie de ceva mai multa securitate, posibilitatea de a avea o retea WIFI de guest pentru a separa reteaua din casa de cei care vin in vizita si vor internet de la reteaua mea WIFI.

Tenda AC5 este un router care se adreseaza in special utilizatorilor ceva mai pretentiosi dar care au un buget redus pentru achizitie. 

Tenda AC5 este pe cale sa-si faca aparitia si pe piata din Romania, router, care dupa cum spuneam, este echipat cu unele dintre cele mai noi tehnologii: Dual-Band (2,4GHz si 5GHz), MU-MIMO, Beamforming,

In cutie:
Modelul AC5 vine ambalat in acelasi tip de cutie care le-am gasit si la celelalte routere pe care le-am testat, cutie pe care sunt imprimate mai toate specificatiile si in care gasim, in plus fata de router, doar specificatiile si un alimentator de 9V 1A.Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming1

Design:
Despre Tenda AC5 pot spune ca are un design interesant, dintr-un plastic nu prea stralucit insa asta nu prea conteaza pentru mine. Are 4 antene mari, care nu pot fi detasate dar care pot fi orientate cu usurinta, aproape in orice pozitie.

Pe partea de jos a router-ului gasim suporti pentru montare pe perete sau pe tavan. Pe laterala din fata gasim led-urile de:Sys, Wifi, WAN, LAN si T care sincer nu stiu pentru ce este. In spate, tot pe laterala, gasim conectorul de alimentare, 3 porturi LAN, un port WAN, butonul de on/off WIFI plus butonul de reset si WPS.Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming2

Specificatiile complete le gasiti aici, insa va spun cateva lucruri care mie mi-au atras atentia:
– faptul ca in specificatii portul WAN este cu 10/100Mbps, iar in meniu exista poasibilitatea de setarea a portului pe 1000Mbps, insa nu sunt convins ca este asa.
Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming– Dual Band (2.4 GHz +5 GHz), cu tehnologie MU-MIMO si Beamforming+ ce permite ca semnalul sa fie directionat catre echipamentul sau echipamentele care sunt conectate la router.Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming1– 4 antene 5dBi dual-band omni-directionale,
– procesor de 1 GHz
– Remote management de pe telefon folosind Tenda WiFi App. Chiar daca nu ai un IP FIX poti administra de la distata (de pe telefon) router-ul respectiv, prin serviciul oferit de Tenda.
– Guest network care poate fi limitata din punct de vedere al vitezei de transfer si al timpului de utilizare (4 sau 8 ore).
– si alte functii: Repeter, AP, Parent Control, VPN, Bandwidth Control…

In plus mai avem posibilitatea de a fi ECO Friendly prin activarea functiilor:
– Sleeping mode care permite setarea unui interval de timp in care reteaua wifi sa fie oprita, de exemplu noaptea
– LED Control care deasemenea permite setarea unui interval de timp in care acestea sa fie active

Instalare in 3 pasi:
– l-am bagat in priza
– conectat la reteaua wifi fara parola
– accesat interfata de configurare folosind un browser, la adresa IP 192.168.0.1

Imediat ce accesezi interfata de configurare, apare un wizard simplu si intuitiv. Modelul pe care il testez NU are meniu in limba romana, insa nu cred ca acest aspect poate fi considerat un minus. Chiar daca avem parte de un meniu bogat, acesta este usor de utilizat si configurat, existand si cateva informatii pentru fiecare setare.

Asa cum vedeti in video-ul de mai jos, initial l-am testat fara sa am setata o conexiune la internet.

Teste viteza:
Mentionez faptul ca abonamentul de internet pe care il detin este Digi Net Fiberlink 100, asa ca din testele de viteza nu pot confirma sau infirma daca portul WAN este 10/100/1000. Pentru a fi sigur, am conectat laptopul prin cablu in portul WAN pentru a vedea ce viteza este specificata la Speed Connection.

Astfel va pot confirma faptul ca portul WAN este doar de 10/100. Va puteti da seama din imaginea de mai jos care sunt testele facute pe reteaua de 2.4 Ghz si care pe reteaua de 5Ghz, teste pe care le-am facut in timp ce avem conectate si alte dispozitive in retea (3 telefoane, 3 calculatoare si 2 televizoare SMART).

Si pentru ca tot suntem la teste de viteza, singurul mare minus al acestui router este fapul ca porturile LAN si cel de WAN nu stiu de 1000Mbps si practic poti atinge vitezele de transfer promise doar in reteaua locala folosind reteaua WIFI.  

Prezentare si mini Review Router Tenda AC5 AC1200 Smart Dual-Band, Beamforming-speedCe imi place:
– poti seta cate o retea guest, pe ambele benzi (2.4 GHz +5 GHz)
– este dual band si dispune de tehnologii noi
– aplicatie Android pentru administrare care poate fi utilizata de oriunde din lume, cu conditia sa-ti faci un cont la tenda.

Ce nu-mi place:
– porturile LAN si cel de WAN sunt doar 10/100
– sunt doar 3 porturi LAN
– parola de acces la interfata web NU este ascunsa

Concluzii:
Daca vrei un router de generatie mai noua, cu tehnologii noi, insa la un pret ceva mai mic, Tenda AC5 poate fi una din solutiile pe care le cauti. Pretul la aliexpress este de 30 USD, in Romania inca nu este listat (urmeaza sa apara).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.