Kaon AR-4010N AP este noul meu router dual band GB de la DIGI (video)

Acum ceva vreme v-am povestit despre faptul ca mi-am schimbat tipul de abonament la internet pe care il am de la DIGI (RCS-RDS), iar o data cu el va spuneam ca voi primi in custodie un router GB, dual band AC1200 (867+300Mbps). Kaon AR-4010N AP este modelul in cauza, router pentru care am asteptat cam o luna si jumatate. Acesta poate fi comandat in regim chirie la 4.8 lei/luna sau plata integrala de 238 lei.

Kaon AR-4010N AP este noul meu router dual band GB de la DIGI (video)1

Kaon AR-4010N AP


UPDATE: Intre timp cei de la DIGI (rcs-rds) si-au facut update la pagina web (digiromania.ro), iar informatii despre echipamentele folosite pentru servicile de televiziune si de internet nu mai sunt disponibile, cel putin mementan.


Asa ca m-am hotarat sa vi-l prezint si voua printr-un unboxing si o prezentare de meniu, ambele le gasiti si in video-ul de pe canal.

Va suna cunoscut brand-ul Kaon? Daca nu, aflati ca este acelasi brand pe care il gasim si la decodoare HD pe care cei de la RCS-RDS le folosesc de ceva timp pentru serviciul de TV prin cablu si satelit.

Ambalajul in care vine router-ul este unul asemanartor cu cel pe care il gasim si la decodoarele pentru serviciul de televiziune. Asa deci, in cutie am gasit urmatoarele:

– decodorul Kaon AR-4010N AP

– un alimentator de 12V si 1,5A

– un cablul de retea pe care l-am folosit sa conectez routerul in mediaconvertorul de FO

– un manual de utilizare

Routerul este pe negru, dintr-un plastic de calitate, insa nu pot spune ca are un design care straluceste. Totusi este unul practic pentru exista si posibilitatea de montare pe perete.

Partea frontala a ruterului are o suprafata mata pe care gasim logo-ul DIGI si una lucioasa unde sunt expuse ledurile martor pentru: power, conexiunea internet, portul WAN, cele 4 porturi LAN, reteaua 5G si reteaua 2,4 si WPS.

Daca rasturnam routerul vom constata faptul ca in afara de sistemul de prindere pe perete, cele 4 picioruse de cauciuc si sticker-ul unde gasim MAC-ul si parola default la reteaua WIFI nu mai gasim nimic. Putem remarca totusi faptul ca spatele are destule orificii cea ce ii ofera posibilitatea de ventilare.

Partea ce mai interesanta este laterala din spatele routerului, unde gasim urmatoarele:

– butonul ON/OFF

– butonul RESET

– Butonul WPS

– Un port USB 2.0 pe care il putem folosi sa conectam o memorie de stocare externa, memorie pe care o putem accesa din reteaua locala (din internet inca nu am testat daca poate fi accesat). Portul are 5V la 500mA si poate alimenta un HDD extern de 2,5 inch

– portul WAN GB

– 4 porturi LAN GB, insa doar 3 pot fi utilizate (cele de la 1 la 3). Portul 4 este rezervat de DIGI pentru un posibil serviciu de IPTV.

In rest sigurele lucruri care mai merita mentrionate sunt cele doua antene externe dual band, antene care nu sunt detasabile si care sunt cam mici in comparatie cu dimensiunile router-ului.

Dar sa vedem inca cateva lucruri despre specificatii:

– dualband wifi: 5Ghz pentru 802.11ac (maxim 867 Mbps) si 2,4Ghz pentru 802.11n/g/b (maxim 300 Mbps)

– versiunea firmware este v2.01.30

– WPS (Wi-Fi Protected Setup) Push Button

– suport petru IPv6

– dimensiuni 220mm x 160mm x 38mm

Mai multe specificatii gasiti pe site-ul producatorului. Este posibil ca routerul sa poate ceva mai mult si ca cei de la RDS sa fi solicitat un firmware costum care il limiteaza.

Conectrea la meniu este relativ simpla:

– Introduci router-ul in priiza

– te conectezi cu laptopul sau telefonul la una din cele 2 retele principale sau cele 6 retele secundare, da, inca 6 retele secundare (parola default wifi se gaseste pe spatele routerului)

– dupa conectarea la reteaua wifi accesezi interfata web folosind un browser la adresa http://192.168.0.254:8899

– folosesti “user” atat pentru numele de utilizator cat si pentru parola intru a intra in meniul routerului

– pentru acces la serviciul la internet trebuie introdus cablul care vine de la DIGI in portul WAN al routerului si introdus userul si parola in meniu la tipul de conexiune PPPoE.

Sa trecem si la lucrurile pe care le gasim in meniu si ce putem face cu ele. Meniul este unul simplut si usor de folosit, chiar daca este in engleza si nu exista un help inclus. Meniul include un wizard pe care il putem parcurge pentru a putea configura foarte usor router-ul.

Sunt 5 mari categorii:

Internet unde putem seta conexiune WAN, cea LAN unde puteti activa si serviciul DHCP si setarile IPv6.

WLAN 5 Ghz si .WLAN 2,4 Ghz sunt doua categorii in oglinda, unde gasim aceleasi setari. Lucrurile interesant pe care le gasim aici, pe langa cele standard, sunt:

– Multi SSID unde putem alege sa folosim cate 3 retele Guest suplimentare pentru fiecare banda de frecventa si unde putem face limitari de banda pe fiecare retea in parte.

– setarile de securitate pot fi facute separat pentru ficare retea

– posibilitatea de filtra dispozitivele care sa se coencteze la retea dupa adresa MAC

– proritizarea prin setarile WMM in functie de tipul de trafic: AC-BE (best-effort), AC-BK (background), AC-VO (voce) si AC-VI (video).

 

Avem si posibilitatea de a face setari de tip Firewall: filtrare in functie de IP, Port Forwarding pentru a accesa din internet device-uri din reteaua locala. De exemplu o camera web sau sa accesezi remote prin VNC sau Remote Destop un PC. Se mai poate face o filtrare dupa MAC sau filtrarea anumitor adrese URL.

Mai exista si o sectiune de Management unde putem configura: Dynamic DNSParental Control care ofera posibilitatea de a seta accesul la intenet in functie de timp a unur dispozitive, posibilitatea de a schimba parola de acces a utilizatorului pentru intefata web, plus posibilitatea de a activa sau dezactiva portul USB.

Am facut si cateva teste de viteza, insa avand in vedere tipul de abonament pe care il al (Acces 300), nu ma putut testa viteza maxima pe care o poate routerul. Conform contractului, vitezele maxime pe care le pot atinge sunt de maxim 300Mbps pentru download si maximn 150Mbps pentru upload.

Insa iata ce viteza de transfer am reusit sa obtin folosind un Note8 pe care l-am conecta la ambele retele,  repetand testarea in diferite zone ale apartamentului.

Kaon AR-4010N AP este noul meu router dual band GB de la DIGI-speed test

Kaon AR-4010N AP este noul meu router dual band GB de la DIGI-speed test

Plus

– porturi GB pentru LAN si WAN

– retele guest cu posibilitatea de limitare de banda si setari de securitate pe fiecare in SSID (retea wireless)

– meniu intuitiv si usor de utilizat

Minus

– nu gasim o metoda de a proteja prin parola accesul al portul USB;

– aproape pentru fiecare modificare din meniu, dupa salvarea setarilor routerul are nevoie de restart;

– sigur soft putea mult mai mult, iar cei de la RDS l-au limita asa cum au procedat si cu decodoarele TV;

– pentru retelele guest mi-ar fi placut sa pot aloca o alta clasa de IP-uri si astfel sa pot separa retelele intre ele.

Concluzie

Routerul Kaon AR-4010N AP oferit de Digi poate fi o solutie buna atat pentru utilizare personala cat si pentru o afacere mica dintr-un apartament, mai ales daca il primesti gratuit. 🙂

31 Replies to “Kaon AR-4010N AP este noul meu router dual band GB de la DIGI (video)”

 1. marian

  buna ziua. am si eu router Kaon si nu il pot accesa in vederea configurari. imi deschide fereastra cu admin si password le introduc dar nu se conecteaza

  Reply
 2. Felician

  As dori sa fiu ajutat si sa imi spuneti care dintre ruterele KAON AR4010 vs HTP H298A din oferta Digi este cel mai Ok, avand in vedere ca suprafata locuintei este de circa 94 metri patrati. Precizez ca routerul HTP H298A nu are antena externa. Multumesc mult!

  Reply
 3. ion adrian

  salutare. la abonament de 1000mb obtin pe wi fi viteze f mici si cu tel si cu laptop. banda de 5 GHZ functioneaza doar langa router, in rest la 2 m este inexistenta reteaua. am incercat sa elimin cat mai multi factori de limitare viteza insa tot viteza mica obtin
  e posibil sa fie defect?
  pana la ce distanta ar trebui sa functioneze 5 GHZ in linie dreapta fara obstacole.

  va multumesc

  Reply
 4. cornel georgescu

  buna ziua ma intereseaza si pe mine acest router dar am o problema stau la tara am internet pe stik de la digi dar vreau sa ma conectez cu routerul de pe laptop pe telefon tot digi si nu stiu cam ce distanta capteaza semnalul de wifi de la router 30 de metri din camera mea la bucatarie daca as muta leptopu in bucatarie nu am semnal deloc find o zona slaba de 3G de doar 2 lini maxim pe telefon iar 4G o singura linie dar dar stik am internet foarte bun in orice timp iarna vara ploaie vint si merge foarte bine fara intreruperi numai in camera unde stau eu la bucatarie deloc pe nici o retea 3G sau 4G

  Reply
 5. Alexandru

  Salut, am acelasi router din review, am testat cu un S8 viteza pe 5G, obtin cam 30mbps, am abonamentul de 500mbps. Viteza de conectare pe care o vad in setarile telefonului este de 54mbps. Vad ca in setarile routerului nu se poate selecta decat modul N+AC ca standard. In telefon nu stiu sa am vreun selector de standard wifi. Pe 2.4Ghz obtin viteze duble, si viteza de conectare de asemenea este 130mbps. Indiferent de distanta de router, langa el, sau il alta camera. Mi se mare o diferenta mult prea mare de la peste 1000mbps se declara pe ambalaj. Are cineva vreo idee? De asemenea stau intr un bloc plin de retele wi-fi. Pt 2.4 Ghz poti alege intre canalele 1-13 si pt 5Ghz intre 36-64. Mi se pare foarte mic spectrul si pe langa asta sunt si cele mai aglomerate canale. Se poate face ceva sa se extinda limita sau este o limitare a routerului. Pana acum am avut un router Linksys la care ma conectam pe Wifi N la 300mbps cu telefonul, am vrut un router AC pt viteze mai mari. Mai am un tv care are standardul AC dar nu vad din meniu la ce viteza este conectat, dar pe speedtest.net obtine aceleasi viteze slabe pe 5Ghz, 25 – 30 mbps down si tot cam atat upload. Bănuiesc ca cei de la Digi au limitat viteza de conectare, ciudat ca in review vad viteze de 200mbps…are cineva vreo idee? Multumesc

  Reply
  1. ValiS Post author

   Pot fi mai multe situatii:
   – routerul are o problema
   – este o problema de configurare si ai limitat viteza (parca cele guest/Multi SSID pot fi limitate)
   – unde stai sunt foarte multe retele WIFI pe 5Ghz si influenteaza reteaua ta.
   – S8-ul are o problema (cel mai probabil nu), incearca si cu un alt telefon care sa stie AC (5Ghz)
   Incearca sa faci o resetare a ruterului, asigura-te ca esti conectat la reteaua wifi de 5Ghz (pune o alta denumere fata de reteaua de 2,4Gh) si testeaza cu setarile default.
   Daca problema persista suna la DIGI.

   Reply
 6. Vali

  Salut. AM incercat sa filtrez accesul la router dupa adresa MAC, dar chiar daca selectez “allow list” nu functioneaza, in sensul ca daca activez filtrarea dupa MAC la retea 5Ghz, in acea retea nu se mai poate conecta niciun device, nici macar cel introdus ca fiind exceptia.
  Stiti ceva? Mai exista vreo setare care imi scapa?
  Multumesc anticipat!

  Reply
  1. VastIT

   La acest router ai posibilitatea de a filtra dupa adresa MAC pentru fiecare retea in parte. Deci sunt liste diferite de “MAC Filtering” pentru reteaua de 5Ghz si cea de 2.4Ghz.
   In plus, in setariule de Firewall ai o noua posibilitate de filtrare dupa MAC.
   Te sfatuiesc sa folosesti doar filtrarea din Firewall in paralel cu asignarea de IP-uri din DHCP in funcitie de adresa MAC (set Static DHCP).
   Trebuie sa fi atent ca adresa MAC sa fie scrisa corect.

   Reply
   1. Vali

    Deci filtrarea din Firewall are rolul de a permite sa se conecteze doar cele introduse in lista. Si este sufficient aceasta filtrare fara sa le introduc si la cele doua retele de 5Ghz si 2.4Ghz?
    Am incercat sa adaug de test MAC-ul telefonului si am ramas fara net si am crezut ca de fapt aceasta filtrare din Firewall are rolul de a bana acele MAC-uri sau adrese de IP sa nu se poata loga la router.
    Multumesc mult pentru raspunsuri!

    Reply
    1. ValiS Post author

     Da, este suficient.
     In functie de nevoie, poti bloca sau permite unui dispozitiv accesul dupa MAC.
     Vezi sa nu fi aless in loc de allow, deny.

     Reply
   2. Vali

    Am sunat la Digi si m-au lamurit, in sensul ca aceasta filtrare pe router-ul lor nu este permisa.
    In sensul ca router-ul are aceste setari, dar sunt blocate de ei, deci pentru o filtrare a MAC-urilor trebuie cumparat un alt router.
    DAR totusi daca doresc sa banez un IP sau MAC address il pot introduce in lista din Firewall, la MAC address de exemplu. Este cum am observat eu si anume ca acele MAC-uri introduse de mine, nu mai faceau traffic de date.

    Reply
    1. ValiS Post author

     Nu sunt convins ca functia este inactivata de DIGI, altfel era ascusa ca si alte meniuri.
     In cateva zile voi ajunge in locatia unde am router-ul si am sa testez.

     Reply
 7. Iannis

  Salut se merită sa iau in custodie acest model kaon ca router pus dupa un ont de la ei? Am fb 1000 si vreau sa aflu mai multe de la alti utilizatori cum se comportă. Multi se plang de viteze, de nefunctionalitate 5g… vad multe plangeri .

  Reply
  1. ValiS Post author

   Daca ai buget vrei performanta mai bune pe Wifi iti recomand sa cauti altceva. In plus pe acest model sunt unele functii limitate de RDS.
   Eu mai folosesc inca un router conectat prin cablu cu routerul Kaon, prin care imi conectez dispzitivele wireless la internet.

   Reply
 8. Ionut-Dorian

  Eu am fibra optica in casa cu router cu mufa PON. asta din cate vad eu nu are asa ceva. trebuie sa mai modific ceva la ei sau ce trebuie facut?

  Reply
  1. ValiS Post author

   Probabil ai un media-convertor in care iti intra fibra, media-convertor cu functie WIFI.
   Eu asa am. Pe langa routerul Kaon, mai am un device in care intre fibra, iar conexiunea cu routerul se face cu un cablu de retea (rj45).

   Reply
 9. Valentin

  Salut! Acel router “vechi” de la Digi, cel alb si mai mic, avea o optiune de disable WIFI pentru un anumit interval orar (practic il programai sa nu emita semnal wireless). La acest router nu am gasit aceasta optiune. Sti cumva daca se poate? Multumesc anticipat.

  Reply
  1. VastIT

   Multumesc pentru corectie Aurel.
   Gramatica nu este asa grea, insa nimeni nu-i perfect. Mai facem si greseli.

   Reply
 10. florin

  Buna. Am achizitionat un router Kaon AR-4010N AP de la digi. Problema e ca pe fir am ziteza de 700-800 de mg si pe wireless nu trece de 40 de mg routerul fiind la jumatate de metru de laptoc. Va multumesc.

  Reply
  1. VastIT

   Salut Florin. Viteza wireless este influentata de foarte multi factori:
   – cine mai este conectat la retea ta in timp ce faci testul si ce trafic iti conusuma
   – pe ce retea wifi esti conectat: cea de 2,4Ghz sau cea de 5Ghz
   – distanta intre router si dispozitivul cu care faci testarea
   – ce lucruri sunt intre router si echipamantul pe care il folosesti
   – daca ai setat pe router limitare de banda
   – de viteza maxima suportata dispozitivul cu care faci testul de viteza
   – si de interferentele care apar in zona intre retelele WIFI, verifica si schimba canalul pe care il gasesti liber

   Incepe si exclude din cele de mai sus si vezi ce rezolvi.

   Reply
   1. florin

    Setarile sunt facute de specialistii de la digi am intrat si eu am mai schimbat canallele nu trece de 50 de mg.Sunt singur pe wifi nu mai este conectet nimeni. Cum am mai scris intre router si laptoc e 50 de cm . Nue setat limita de viteza sunt date pe auto.Am sa incerc sa schimb widowsul poate poate merge mai bine. Iti multumesc pentru ajutor.

    Reply
    1. ValiS Post author

     Inainte sa reinstalezi Windows-ul verifica ce placa de retea are laptopul. Poate este o placa de retea mai veche care stie doar de standardul 802.11b care are maxim 50Mbps. Doar cu standardele 802.11n sau 802.11ac poti depasi aceasta viteza pe wifi.

     Reply
 11. Bela Kovacs

  Buna, stiti cumva daca exista posibilitatea de a dezactiva Wi-Fi-ul pe acest router? Neavand un buton fizic ma gandesc ca se poate face din interfata web insa nu am gasit nici o optiune de genul.

  Reply
  1. VastIT

   Salut Bela! Da, se poate. Daca te uiti la video-ul de pe canal, unde este prezentat si meniul routerului, ai sa observi bifa “Disable Wireless LAN Interface” din meniul “Basic Settings”.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.