Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) – router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2

AC18 (1900) este primul router Tenda dual band cu porturi GB pe care l-am testat, cel mai performat router din protofoliu acestora.

Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2

Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) – router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2

Si pentru ca vorbim despre cel mai performant router Tenda, acesta include cele mai noi tehnologii: dual band, (cu viteze de pana la 1900Mbps: 5G pana la 1300Mbps, 2.4GHz pana la 600Mbps), Beamforming+, acoperire mare (in specificatii se lauda cu o acoperire 500㎡, eu l-am testat iesind in curte la ~40m si aveam semnal full pe retea 2.4GHz), port USB cu multiple functii (FTP & Samba serve pentru filesharing, printer server si DNLA), guest network, AC18 are cam tot ce ii trebuie unui utilizator bine tehnologizat pentru acasa. 

Deci daca ai 1-2 televizoare smart pe care vezi continut Netflix 4K, un PC de Gaming si un laptop, un NAS pentru stocare filme si poze si 3-4 telefoane ale familiei conectate la internet, nu trebuie sa-ti faci griji pentru ca Tenda se lauda ca poti conecta pana la 50 de device-uri la router. Practic iti mai trebuie doar o conexiune buna la internet.

Si daca ne uitam atent la design gasim o asemanare cu AC6, doar ca acesta fata de AC18 este echipat cu 4 antene.

AC18 are un design SF, destul de agresiv, inspirat de la Bombardierul B2, dintr-un plastic negru mat, cu 3 antene mari nedetasabile de cate 3dBi. Routerul poate fi montat si pe perete fiind prevazut cu doua orificii dedicate aflate pe parte inferioara.

Ramanem tot in zona de design pentru a afla ce gasim la exterior:
– in fata sunt 8 leduri albastre (power, wav, lan, wps, reteaua 2,4Ghz, reteaua 5Ghz, pentru portul USB si cel de system) si portul USB, din punctul meu de vedere pozitionat neinspirat pentru ca in momentul in care conectezi un device la port ii strici tot design-ul;
– pe spate, pe langa cele 3 antene pe care nu le poti detasa (deci nu poti monta antene dedicate) gasim cele 5 porturi RJ45 GigaBit (10/100/1000Mbps 1 wan si 4 lan), conectorul de alimentare, butonul on/off, buton special de oprire a retelei WIFI, butonul WPS si cel pentru resetare.

Pentru racire, gasim fante de ventilatie pe 4 dintre laturile routerului (stanga-greapta-fata-spate), lucru care avantajeaza o buna ventilare naturala.

Dar sa trecem la unboxing si sa va spun ce am gasit In cutie:
– routerul
– un alimentator de 12V si 2,5A, 
– un cablul de retea de 1m
– manualul de utilizare.

Cand vine vorba de dotari, AC18 include aproape toate specificatiile unui router din anul 2018, fiind echipat cu:
– un procesor Broadcom dual-core ARM Cortex-A9,
– memorie RAM de 256MB DDR3,
– dual band simultan, reteaua 5GHz (802.11a/n/ac) ofera viteze pana la 1300Mbps, iar 
2.4GHz (802.11b/g/n) cu viteze pana la 600Mbps folosind Turbo-QAM,
– 4 porturi LAN si un port WAN ce permit viteze de transfere 10/100/1000 Mbps,
– IPTV suportat pe portul LAN 4, unde este recomandat sa conectezi un smart TV,
– 3 moduri de operare: Wireless Router Mode, Universal Repeater Mode si WISP Mode,
– server DHCP Server cu posibilitatea de a seta o lista de dispozitive cu rezervare de IP-uri,
– servere virtuale: Port Forwarding, DMZ Host, UPnP,
– numeroase functii VPN: IPsec pass through, PPTP pass through, L2TP pass through, PPTP server, PPTP client, L2TP client,
– Numeroase functii de securitate inclusiv firewall
iar toate cele de mai sus le poti configura folosind Tenda App.

Si pentru ca nu vreau sa va plictisesc enumerand toate specificatiile lui Tenda AC16, mai jos gasiti un video cu: unboxing, metoda de conectare la reteaua router-ului si o prezentare a meniului, asa cum v-am obisnuit. 🙂

Metoda de instalare si conectarea la interfata web este asa cum ne-am obisnuit la routerele Tenda, adica simpla si rapida. Dupa ce te conectezi la una din retelele wifi ale routerului, accesezi interfata web la adresa http://129.168.0.1 sau tendawifi.com (domeniu local), folosind un browser web. O data accesata interfata web vei fi indrumat sa modifici denumirea retelei wifi, parola acesteia si parola de accesare a interfetei web.

Cum spuneam, cu ajutorul portului USB poti sa conectezi o imprimanta care sa deserveasca o retea locala, poti transforma routerul intr-un media server folosind functia DNLA sau poti conecta o memorie de stocare pentru a partaja informatii in retea sau in cloud, folosind serviciul FTP/Samba. Eu am reusit sa conectez atat un stick USB cat si un HDD extern de 2,5, iar informatia poate fi protejata cu ajutorul a doua conturi: cel de admin cu drepturi Read/Write si cel de Guest pe care il poti seta atat cu drepturi de Read cat si cu drepturi Read/Write (vezi cum am testat in video). Din Window, accesarea memoriei de stocare conectata la portul USB al routerului o poti face folosind adresa  IP a routerului (exemplu: \\192.168.0.1).

Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2-usb

Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) – router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2-usb

.Asa cum vedeti si din video, unde gasiti si o prezentare a meniului, AC18 are numeroase setari si servicii pe care le poti utiliza, iar cele mai importante pentru mine sunt:
guest nework pentru ca pot proteja reteaua principala atat prin departajare cat si prin limitare de banda;
– posibilitatea de a face limitari de banda pe reteaua guest sau pentru un device conectat la retea;
– functia de wireles repeter
parent control cu ajutorul caruia poti limita accesul la internet in anumite intervale orare sau poti limita accesul la anumite pagini web folosid cuvinte cheie;
– accesarea de pe telefon la interfata de administrare prin tenda app;
Virtual server pentru a putea face port forward si astfel a avea acces din internet la aplicatii din reteua locala. De exemplu la vnc pentru a accesa remoite la pc-urile din reteaua locala.

Am facut si teste de viteza:
– unul din testele de viteza prin cablu l-am facut si de la birou
Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2--speedtest-lan– cel de retea nu am reusit sa salvez, insa va pot spine ca mai mult de 420Mbps nu am scos. TESTUL  l-am facut cu un note8 pe reteaua de 5Ghz.

Am facut si cateva teste de viteza de acasa, insa avand in vedere tipul de abonament pe care il am (Acces 300), nu am putut testa viteza maxima pe care o poate routerul. Conform contractului, vitezele maxime pe care le pot atinge sunt de maxim 300Mbps pentru download si maximn 150Mbps pentru upload.

Insa chiar si asa in retelele WIFI nu am reusit sa ma apropii de vitezele de transfer afisate in specificatii routerului, lucru care nu m-a mirat pentru ca acest lucru se intampla in general si la restul routerelor. In schimb va pot spune ca vitezele au fost mai bune fata de routerul de la DIGI (vezi prezentarea lui Kaon AR-4010N AP).

– de pe laptop prin cabluUnboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2--speedtest-lan-acasa

– de pe laptop prin reteaua 2,4
Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2--speedtest-2.4gh-acasa– de pe laptop prin reteaua 5 Ghz
Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) - router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2--speedtest-5gh-acasa– de pe telefon prin reteaua 2,4– de pe telefon prin reteaua 5In general in teste routerul s-a comportat bine, insa au fost si “scapari”. De exemplu cand am incercat sa fac cateva teste de transfer de date prin retea folosind portul USB al routerului, am costatat ca sunt mici probleme. La un moment dat, dupa un restart al computerului, acesta nu-mi mai detecta unul din hdd-urile extern pe care il foloseam (cu port USB 3.0). Chiar daca am restartat routerul, scos din priza sau reconectat hdd-ul la portul USB, degeaba. Ideea este ca l-am testat atat pe laptop cat si pe un televizor smart iar hdd-ul respectiv este functional. Insa dupa ce am conectat cu succes un alt hdd extern (dar cu USB 2.0), a mers sa conectez si hdd-ul initial (cel cu port 3.0).

Asa ca am reluat testele de copiere prin retea a unui fisier video de 3,5GB. Copierea fisierului era efectuata de pe un HDD extern de 2,5 conectat la portul USB 3.0 al ruterului, iar copierea s-a facut pe un laptop cu stocare de tip SSD.
Iata rezultatele::
– prin wifi 2,4Ghz viteza de copiere a fost de ~ 17MB,  iar copierea a durat 3 minute si 38 secunde
– prin wifi 5Ghz viteza maxima a fost de ¨~ de 19MB/s, iar copierea a durat 3 minute si 15 secunde
– am repetat testul noaptea de pe alt laptop ceva mai performant, tot prin wifi 5Ghz, iar viteza maxima a fost de ¨~ de 32MB/s, iar copierea a durat 2 minute si 3 secunde
– prin cablu viteza de copiere a fost de ~  51MB,  iar copierea a durat 1 minut si 8 secunde

Ce trebuie sa luati in calcul atunci cand masurati viteza de transfer prin wifi, este faptul ca aceasta scade atunci cand in zona sunt foarte multe retele wifi, iar benzile radio prin care se face comunicarea sunt foarte aglomerate. 

Revenind la meniu si la ce setari mai poti face, am depistat faptul ca despre Tenda AC18 putem spune ca este eco frendly:
– poti seta puterea retelei WIFI (setarea default de puterea a semnalului este setata pe minim),
– cu functia led control poti seta ca ledurile sa fie oprite sau sa functioneze dar in anumite intervale orare
– poti folosi functia Sleeping Mode pentru a opri functionarea routerului in anumite intervale orare cu posibilitatea de a o amana, daca un dispozitiv este online.

Ce imi place:
– design-ul, chiar arata SF
– acoperirea retelei este mare
– acces protejat cu user si parola pentru portul USB
– multiple functii: guset network, limitare banda, parent control
– interfata de administrare usor de folosit si de configurat
– pretul fata de concurenta (tinand cont de toate specificatiile)

Ce nu-mi place:
– pozitionarea portului USB; in plus sunt situatii cand are nevoie sa fie “impulsionat” ca sa detecteze memoria atasata;
– parola de la interfata web este scrisa in clar in browser, problema generala la routerele TENDA
– lipsa unor setari avansate (port triggering, prioritizarea prin setari de tip WMM)
– doar 3 antene, nedetasabile
– vitezele de transfer declarate in specficatii pentru reteaua wireless nu sunt cele din viata reala…stiti voi, ca si consumul de carburant declarat de producatorii de masini.

Concluzii:
Tenda AC18 poate fi o alegere potrivita daca vrei sa beneficiezi de cele mai noi tehnologii, ai multe dispozitive prin casa pe care vrei sa le conectezi la internet la o viteza de transfer buna, ai nevoie ca acoperire radio sa fie suficient de mare si nu esti interesat de setari foarte avansate. In pachet vin si mici probleme de soft care speram sa fie rezolve la un viitor update de firmware.

Daca porturile lan oferau suport POE si daca la portul USB puteai conecta un modem 4G (sau daca avea modem 4G inclus – slot SIM), probabil cei de la Tenda ar fi dat lovitura cu AC18, cu cel mai “dotat” router din clasa 1900,  la acest nivel de pret. Tenda AC18 il gasit la eMAG la pretul de 501 de lei, iar la PCGarage lapretul de 411 de lei. Dupa cum puteti observa aici, AC18 este printre cel mai ieftine routere din clasa 1900.

Va astept sa comentati daca aveti intrebari sau vreti sa testez ceva anume la acest router.

11 Replies to “Unboxing si prezentare router Tenda AC18 (1900) – router cu o acoperire de 500m2 si design inspirat de la Bombardierul B2”

  1. Miculaiciuc

    Buna ziua
    Daca se poate sa-mi acordati un ajutor in legatura cu Tenda ac 18 ptr. care va multumesc anticipat.
    Am net de la RCS&RDS cu ont zte.Am facut iesirea din ont in Tenda ac18(fara mod bridge) cu urmatoarele setari la ac18:am ales conexiunea Dynamic ip address(cu pppoe nu merge net-ul),DNS setting/automatic/
    Pe partea wifi:Network mode:b/g/n/mixed,channel13,banda 20(am schimbat diferite canale,si banda cu ajutorul wi analyzer),transmit power:hight.
    la teste in wifi ac18 (2,4gh) pe laptop am aprox.28 mbps download iar pe ont (rcs&rds) wifi am peste 40 mbps download.La testare am oprit de la alimentare fiecare in parte.Vad postari pe net ca pe reteaua wifi ac18 este superior ont-urilor de la rcs.
    PS:Din portul ont-ului de 2,4ghz am facut legatura in portul wan al routerului ac18.
    Va multumesc anticipat!

    Reply
    1. VastIT

      Salut,
      În primul rând trebuie să vorbești la RDS/Digi pentru a afla cum este setat ONT-ul.
      Dacă este în mod router sau în mod bridge.
      In funcție de răspuns poți seta și routerul tău.

      Probabil ONT-ul este setat în mod router iar Tenda trebuie setat în mod bridge. Asa că în loc de conexiune PPoE trebuie să alegi conexiune prin DHCP și astfel routerul va primi IP de la ONT.
      Daca ONT-ul este în mod bridge atunci la routerul Tenta trebuie setat cu PPoE și introduci datele de autentificare primite de la RCS/DIGI.
      Deci în primul pas trebuie să stabilești conexiune între ONT și Tenda după care verifici rețeaua WIFI.

      Reply
  2. Dan

    Am achizitionat Routerul Tenda este net superior celui Kaon de la DIGI pot spune ca suprafata acoperita este dubla fata de Kaon pe ambele benzi de 2,4 si 5 .

    Reply
  3. Dan

    Salut ca si putere semnal ( acoperiere) este superior Routerului Kaon de la DIGI? As vrea sa dau routerul Kaon inapoi la DIGI si sa imi achizitionez acet router . Va fi un upgrade?

    Reply
    1. VastIT

      Din testele mele clar este mai bun modelul Tenda fata de cel Kaon. In plus pe Tenda ai mult mai multe optiuni pe care le poti folosi (Utilizatorul pe care il ofera DIGI este foarte limmitat/restrictionat).
      Poti lua in calcul si un port LAN in plus pentru ca DIGI a limitat unul din porturi pentru un serviciu pe care nu-l foloseste (IPTV).
      Insa daca ai router-ul KAON in custodie (nu platesti nimic la abonament pt. el), il poti pastra si il poti folosi ca furnizor pentru internet pentru noul router care sa-ti furnizeze accesul la internet prin WIFI. Eu asa il folosesc.

      Reply
    1. Dan.

      Am de la digi ZTE-ul in care intra fibra si din el pleca netul in Kaon pentru care platesc chirie . Problema este ca acum m-am transferat de la UPC unde avea ruterul lor fara nicio antena cu abonament de 300 mb si semnalul era mai puternic decat Kaon unde este cu abonament de 1000 mb si mai are si doua antene ambele montate in acelas loc . As renunta la Kaon si mi-as achizitiona Tenda dar vreau sa fiu sigur ca va fi un real Upgrade . Mi-am luat-o deja cu mutarea de la UPC la Digi .

      Reply
      1. VastIT

        In situatia ta, daca am inteles bine, problema este cu semnalul si viteza de transfer a retelei WIFI pe care o poate avea un roauter fata de altul.
        In acest caz conteaza mai putin tipul de abonament pe care il ai.

        In plus, viteza si semnalul pe reteaua WIFI din locatia ta pot fi influentate si de:
        – pozitionarea routerului fata de dispozitive
        – interferentle cu celelalte retele WIFI din zona
        – tipul si numarul de pereti prin care trece semnaul….

        Din experienta mea iti pot spune ca routerul tenda este superior, dar nu-ti pot garanta ca in locatia ta se va compota la fel.
        Ce-ti recomand este sa-l achizitionezi online de undeva unde il poti returna in cazul in care nu esti multumit. Si atentie la ambalaj, sa-l despachetezi si sa-l pastrezi cat mai bine ca sa-l poti returna fara probleme in cazul in care va fi nevoie.

        Reply
        1. Dan

          Asa o sa fac il voi achizitiona de la Emag acum e redus la vreo 300 lei si il voi testa . Pe mine m-a dezamagit routerul Kaon ca e mai slab decat cel de la UPC fara antene .
          Multumesc frumos de raspuns .

          Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.