Review Access Point Tenda i6 N300

Review Access Point Tenda i6 N300A venit si vremea pentru un review la Tenda i6 N300, un Access Point pe care l-am prezentat intr-un unboxing zilele trecute si pe care l-am primit de la Tenda.

Cum evidentiam si in unboxing, Tenda i6 mi-a starnit curiozitatea odata ce am verificat specificatiile. In plus, avand in vedere ultima experienta neplacuta cu Router Tenda N300 F303, am fost curios sa vad cat de fiabil este ac-ul i6.

Pentru ca batranul meu router, un D-link DIR-635, ma limiteaza pe la 54 Mbps (chiar daca in specificatii scrie altceva), fiind un router de pe la inceputurile lui 802.11n, am zis ca Tenda i6 ma poate ajuta sa fac o retea locala cu viteza ceva mai mare, asta pentru ca se lauda cu viteze de pana la 300Mbps.

In cutie am gasit urmatoarele: una bucata access point, un alimentator de 9V la 600 mAh made in China, un cablu de retea (patch cord) de 1m, un suport de montaj perete/tavan, 4 dibluri cu surub si un install guide.

Datorita unui design simplu si oarecum atipic (fara antene exterioare), Tenda i6 se integreaza usor in orice spatiu. Practic avem o cutie rotunda (o farfurie zburatoare 🙂 ), dintr-un plastic alba lucios, cu un led martor pe partea superioara. Pe parte inferioara (pe spate) gasim conectorul de alimentare, cel de LAN (un RJ45), doua cleme de prindere a suportului de fixare de perete. In plus, pe spate, gasim de jur imprejur fante de aerisire. 

Un lucru interesant pe care l-am remarcat este pozitionarea conectorilor de alimentare si de retea (RJ45). Acestia sunt practic ascunsi in zona centrala de pe spatele AC-ului, iar acest lucru facilitaza posibilitatea de a ascunde cu usurinta cablurile pentru alimentare si retea. Mai ales daca ai posibilitatea sa tragi cabluri printr-un perete/tavan fals.

Specificatii Unboxing Access Point Tenda i6 N300

Dimensiuni 144.2*144.2*40.12mm
Gama de frecventa 2.4GHz
Viteza wireless maxima 300Mbps
Numar maxim clienti 20
Interfata 1*FE port
Antena Internal 2* 2dBi Omni
Consum energie (max) 6W
LED SYS
Sursa de alimentare 802.3af PoE/DC 9V=0.6A
Mod de operare AP/Client+AP/Repeater
Standard&Protocol IEEE 802.11n/g/b
Caracteristici Enable/Disable Wireless Radio
  SSID Hidden
  Wireless Client isolation
  Sensitivity Threshold
  WMM Capable
  Wireless Multicast Forwarding
  APSD Capable
  Wireless Access Control
  SSID-To-VLAN tagging
Securitate 64/128 WEP,WPA-PSK,WPA2-PSK,WPA&WPA2-PSK,WPA,WPA2
Transmit Power Adjustable power by 1dBm
Server DHCP Clients list
Schedule Reboot Support
Page Timeout Support
Network Diagnoses Ping,Channel Scan
Unelte de management Time&Date Setting
  System Log
  Firmware update
  Backup/Restore Configuration
  Username Managerment

Instalare este fost usoara, daca citesti cu atentie instructiunile. Iata pasii pe care i-am urmat:
– alimentezi access point-ul
– conectezi AP-ul la laptop sau la un pc cu ajutorul cablului de retea
– schimbi adresa IP la placa de retea de la laptop sau calculator, adresa IP care trebuie sa fie din aceeasi clasa cu IP-ul AC-ului. Eu am folosit IP-ul 192.168.0.2.
– accesezi cu ajutorul unui browser interfata lui i6 la adresa 192.168.0.254,
– utilizatoul este admin, iar parola tot admin.
Mai jos gasiti dovada si o prezentare a meniului:

Dupa cum observati din specificatii sau din meniu (vezi video mai sus), sunt suficiente lucruri pe care le poti face cu Tenda i6 N300. Dar sa enumaram cele mai importante lucruri pe care le poti face:
– folosire clasica in Access Point Mode cu ajutorul caruia poti face o retea locala la care sa conectezi wireless ce device-uri vrei;
– in WDS Mode (Wireless Distribution System), poti face Wireless Bridge intre mai multe AP-uri, maxim 4 si sa extinzi o retea;
– in AP Client Mode il folosesti pe post de repeater, mai exact sa-ti amplifice semnalul wireless de la router.

Dar nu sunt singurele lucruri pe care Tenda i6 N300 stie sa le faca:
– pe LAN se poate conecta cu IP static sau dinamic;
– are Server DHCP care aloca IP-uri device-urilor care se conecteaza la el;
– poti limita numarul de device-uri care se conecteaza la AP, se pot conecta maxim 64;
– functia Site Survey iti permite sa-ti alegi canalul pentru reteaua WIFI dupa ce verifici ce canale sunt utilizate de catre retelele din zona. Astfel eviti interferentele si semnalul slab.
– pentru securitate avem Access Control cu ajutorul caruia putem limita accesul la AC. Acest lucru il poti face prin adaugarea in lista adresele MAC a device-urilor pe care le doresti conectate la AC, in plus stie de VLAN si SNMP.
– se poate alimenta directe de la portul LAN daca il conectezi la un switch sau router care stie PoE.

Sincer eu nu sunt asa pretentios cand vine vorba de viteza la internet (pustiul meu este de alta parere, pentru jocurile lui online), insa situatia se schimba cand vine vorba de conectarea device-urilor din casa prin reteaua WIFI. Pei in primul rand am o problema atunci cand incerc sa transmit video de pe telefon sau laptop pe televizor prin Screen Mirroring sau prin WIDI. Sa nu mai vorbim de copierea de fisiere ceva mai mari intre laptop, telefon, NAS si PC.

Da, v-ati prins. Voi folosi Tenda i6 pentru a conecta prin cablu la routerul D-link DIR-635, iar restul device-urilor din casa prin noua retea WIFI setata pe AC-ul Tenda.

Am montat AC-ul tenda in acelasi loc cu routerul D-link pentru a fi cat mai real testul, iar dupa ce am facut mici setari am conectat AC-ul la routerul D-link prin cablu (am configurat AC-ul sa-si ia IP-ul dinamic de la routerul D-link). Urmatorul pas a fost sa configurez o retea WIFI la care am conectat toate telefoanele din casa, un laptop Dell si televizorul smart (cel LG43UH603V pe care mi l-a inlocuit Flanco).

Testul cel mai important a fost sa transmit prin reteaua wifi un video fullHD de pe telefon pe televizor, iar Tenda i6 a iesit castigator de departe. Nu a fost perfect, pentru ca din cand in cand mai facea buffering dar a fost mult mai bine fata de conexiunea prin D-link.

plusuri:
– semnal bun
– meniu intuitiv si configurare usoara (cu buton de help pe fiecare pagina)
– optiuni multiple, poti face si backup la setari
– alimentare prin cablu de retea

minusuri:
– parola de acces la interfata web se vede in clar cand o tastezi!
– nu are standardul IEEE 802.11ac
– inca nu am reusit sa fac update la firmware

In concluzie pe Tenda i6 il poti folosi pentru ati imbunatatii calitatea semnalului wifi si/sau sa-ti extinda reteaua locala din casa sau din curte (daca stai la casa). Pretul lui Tenda i6 poate varia in functie de la ce magazin vrei sa-l cumperi. La cel.ro il gasesti la 171 de lei, iar la PCGarage la pretul de 188 de lei. Daca il vreti si mai ieftin il gasiti la MarketOnline la pretul de 164 de lei 🙂 .

Daca in timpul utilizarii descopar lucruri noi voi face update la articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.