Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)

Dispozitivele de tip Mesh, probabil, sunt cele mai potrivite soluții atunci când ai nevoie de o conexiune la internet printr-o rețea wireless și dorești ca acoperirea să fie cât mai mare. Sistemul Mesh Halo S12,  lansat de Mercusys luna trecută, este un astfel de dispozitiv dual band (2,4Ghz și 5Ghz) care din specificații promite o acoperire de 260 de metri pătrați.

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)

Înainte să vă povestesc despre specificațiile și testele pe care le-am efectuat cu sistemul Halo S12, aflați că puteți câștiga acest echipament, dacă veți participa la concurs. Detalii complete despre concurs, găsiți la sfârșitul articolului.

Halo S12 este practic un router, de fapt două pentru că discutăm de un 2-pack, adică sunt două dispozitive cu aceleași proprietăți (se pot conecta până la 50 de dispozitive). Dispozitivele le poți pune la o distanță de ~10m (depinde de câte obstacole există între ele) pentru a putea acoperii o suprafață cât mai mare a casei folosind aceeași rețea WIFI. Poate fi o soluție și pentru casele cu etaj, astfel se montează câte unul pe fiecare etaj. Într-o astfel de ipostaza îl voi testa și eu.

Avantajul sistemului de tip mash față de unul cu mai multe routere sau cu routere și un repeater, este acela că indiferent de zona în care te afli nu-ți va pica conexiunea atunci când se face trecerea de la un modul mash la altul.

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-1

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-1

În cutie am găsit următoarele:
– cele 2 unități;
– două alimentatoare la 9v și 0.85 A;
– un cablu de rețea RJ45 de 1m;
– manualul de utilizare.

Designul este unul simplu și elegant în același timp. Practic sunt două module Halo S12 în formă de cub, dintr-un plastic mat de culoare albă și bleu în partea de jos. În față este butonul “Pair” cu un led care luminează diferit în funcție de stare, iar pe spate se pot observa cele 2 porturi LAN și WAN, conectorul de alimentare și butonul de reset.

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-2 Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-2

Dacă reușești să maschezi cablul de alimentare practic poți integra cele 2 device-uri oriunde în casă.

Halo S12 are mai toate specificațiile pe care le găsești pe un router din zilele noastre, așa că nu am să stau să le enumăr pentru că le puteți găsi pe site-ul producătorului. Doar am să punctez lucrurile care mi se par importante și pe care Halo S12 le poate face:
– 2 rețele WIFI, de 2.4 GHz (300 Mbps), 5 GHz (867Mbps) cu funcția “Client isolation” ce permite separare dispozitivelor conectate (dispozitivele conectate la wifi nu pot comunica între); 
– “MU-MIMO” ce permite transferul simultan de date către mai multe dispozitive;
– funcția “Smart connect” conectează fiecare dispozitiv la cea mai buna rețea WIFI;
– beneficiază de funcția “Beamforming” pentru distribuția eficientă a semnalului direct către dispozitivele conectate;
– rețele WIFI “Guest” cu funcție care permite accesarea rețelei locale sau nu, și funcția “Client isolation”; 
– 2 porturi RJ45 de doar 10/100 Mbps, unul cu funcție WAN și unul cu funcție LAN.

După cum spuneam mai sus, conform specificațiilor Halo S12 poate atinge viteze de până la 300 Mbps pe rețeaua wifi de 2,4GHz, de 867Mbps pe rețeaua wifi de 5GHz iar prin LAN doar de 100Mbps. Asta înseamnă că dispozitivele conectate în rețeaua WIFI, vor putea comunica la viteze mai mari însă viteza maxima la internet nu va depăși 100 Mbps.

Partea de instalare nu este complicată (vezi video mai jos):
– bagi în priza cele două unități,
– te conectezi la rețeaua wifi a acesteia (ceva de genul MERCUSYS_DBC3),
– după ce te conectezi la rețeaua wifi a echipamentului accesezi interfața web folosind adresa http://mwlogin.net,
– primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi o parolă pentru interfața de administrare web, după care intri într-un “quick setup” care te ajută să configurezi device-ul mai ușor.

Ciudat a fost faptul că în manual nu găsești detalii despre modul de împerechere cu o nouă unitate. Trebuie să treci prin pașii din “quick setup” folosind interfața de administrare, iar la pasul 3, după ce setezi rețeaua wifi, sunt afișate instrucțiunile despre modul de împerechere a dispozitivelor între ele. Pentru a împerechea două unități (folosind butoanele “Pair”) procedezi astfel:
– bagi în priză noul modul,
– ai grijă ca ambele dispozitive să fie aproape unul de celălalt,
– în această stare ledul butonului Pair va lumina portocaliu intermitent,
– apeși butonul “Pair” de pe primul dispozitiv, care a fost instalat prima oară,
– apeși și pe butonul “Pair” al noului dispozitiv,
– aștepți confirmarea în interfața web de administrare și cam asta a fost tot. 

Procesul de împerechere se poate face și fără interfața web de administrare, iar pentru confirmare vei observa faptul că ledul de la unitatea principală luminează permanent în culoarea verde iar la unitatea nouă ledul luminează permanent în culoarea portocaliu. 

Interfața web de administrare este intuitivă și ușor de folosit, iar fiecare pagină conține și o secțiune de help care explică fiecare opțiune disponibilă.

Pentru a te putea conecta la internet, trebuie ca unitatea centrală să fie conectată prin portul WAN la dispozitivul pe care furnizorul de internet ți-l oferă. Da, doar prin cablu poți efectua conexiunea la internet a sistemului Halo S12.

Mi-ar fi plăcut să existe și opțiunea de repeter pe acest dispozitiv. Practic să mă pot conecta la internet cu Halo S12 și wireless.

Odată setat, sistemul Halo S12 va avea disponibilă o singură rețea (SID) pentru conectarea la WIFI. Ambele rețele (cu frecvențe de 2,4Ghz și de 5 Ghz) se vor comporta ca una, lucru îl care face mai ușor de accesat/utilizat, însă dacă dorești să folosești exclusiv una dintre frecvențe, nu vei putea și va trebui să te bazezi pe faptul că sistemul de negociere pe care îl oferă Halo S12 va alege pentru tine cea mai bună variantă disponibilă.

După cum v-am mai spus și cu alte ocazii, conexiunea la internet pe care o dețin în prezent în locația unde stau și unde am testat Halo S12, este prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici). Testele pe care le-am făcut au fost mai degrabă pentru a verifica puterea semnalului pe care îl poate oferii Halo S12 indiferent de distanța de unde am făcut testul de viteză (speedtest).

Așa că am montat o unitate la parter și una la etaj (în camere suprapuse), le-am conectat la internet și am început testarea în diverse situații. Practic am comparat viteza pe care am obținut-o lângă unitatea principală cu diverse locații din casă sau de afară.
Concluzia după testare a fost că Halo S12 reușește să acopere o zonă foarte mare. În toate testele efectuate semnalul a fost constant și asemănător ca viteză obținută. Am reușit să obțin un semnal foarte bun chiar și afară.

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-test

Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)-test

Minusuri:
– nu are aplicație de mobil;
– nu-l poți folosi ca repeater;
– porturile WAN și LAN sunt doar 10/100;
– nu poți alege între rețeaua de 2.4GHz si 5GHz.

Plusuri:
– viteza de transfer în rețeaua locală bună și stabilă;
– semnal puternic;
– mici și compacte cu design plăcut;
– rapid și ușor de configurat;
– preț bun.

Concluzii:
Sistemul Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 este o soluție potrivită pentru cei care nu au o conexiune la internet mai mare de 100Mbps și își doresc ceva simplu, rapid și ușor de configurat, cu un semnal stabil și puternic, atât ca o soluție nouă dar și pentru a îmbunătății rețeaua WIFI existentă.

Sincer în acest tipar mă încadrez și eu având în vedere că pentru casa mea, singura alternativă la internet este prin rețeaua 4G iar viteza la internet rare ori ajunge la 60-70Mbps.

Prețul unui Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack) este de 229 lei la eMAG și la PCGarge, iar la Atex prețul este de 239 de lei..

Concurs: Pentru a putea câștiga un Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack) trebuie să răspundeți printr-un comentariu la intrebările:
De ce crezi că ai nevoie de acest device sau de ce l-ai cumpăra?
Ce fel de echipament de rețea (router) folosești în prezent? 

Extragerea o voi efectua după o saptamană (pe 10 iunie), iar “concursomanii” vor fi excluși.


Găsești informații și pe canalul de Youtube (click AICI pentru a te abona).


9 Replies to “Review si Concurs Mercusys Whole Home Mesh, Halo S12 (2-Pack)”

 1. Florin

  Salut! Eu nu inteleg un lucru. Am pe drum un sistem format din 3 “cuburi”. Am inteles cum se face conexiunea intre ele si modalitatea de setare a lor. Am internet prin fibra optica si router de la rds. Nu sunt lamurit de un lucru. Cum conectez cubul principal la internet? Trebuie sa renunt la routerul de la rds sau trag cablu de retea de la routerul meu la cub?

  Reply
  1. VastIT Post author

   Daca nu vrei sa renunti la routerul de la RDS, te conectezi prin cablu si, de preferat, daca softul iti permite, treci cuburile in mod ap. Din cate stiu functia de repeater lipseste de pe aceste dispozitive, deci nu le vei putea conecta prin wifi la routerul RDS.

   Reply
 2. Pingback: Am testat routerul Dual Band Gigabit Mercusys MR50G AC1900 - vastIT.ro

 3. vasile

  Detin un router D-link pe care fiul meu nu il mai foloseste. Este conectat la tv si telefon. Nu stiu de ce dar din cand trebuie scos din priza sa functioneze. Daca castig; sper sa functioneze cum trebuie

  Reply
 4. filip adrian

  Folosesc un router simplu de retea TP Link. Functioneaza si nu prea. Doresc sa schimp acest router si sa am o retea stabila si puternica

  Reply
 5. Razvan Nicu

  Pentru a înlocui actualul sistem tip Main router in pod si AP la parter. Actualmente am un router dlink și un ap edimax.

  Reply
  1. Osztofi Cristian

   Stau la casa p+1 si nu reusesc sa acopar toata suprafata.Cu un astfel de sistem mesh as reusi sa fac acest lucru
   Momentan folosesc un router Tenda AC10

   Reply
 6. Popa Constantin

  1.Pentru un apartament de două camere cum am eu cred că acest sistem m-ar ajuta la fix dacă activez un abonament de internet.
  2. Momentan nu am internet fix sau router, folosesc doar Internetul mobil și fac hotspot pentru a mă putea conecta cu laptopul.

  Reply
 7. Staneata Andrei Daniel

  Salut, raspunsurile la intrebari:
  1 Am nevoie de acest device pentru casa mea de la tara. In prezent la tara am router Huawei B525 4G de la Orange si ar fi nevoie sa extind reteaua wireless in alte camere plus putin in gradina 🙂
  2 La oras unde stau am un router Tenda AC18

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.