Router Tenda AC5V3 AC1200 Dual Band – un Batman de culoare albă, ieftin, ușor de instalat și de utilizat in special pe post de repeater

AC5V3 este al 2-lea router de la Tenda pe care îl testez și care folosește o carcasă de timp Batman (după Tenda AC8), însă de această dată este un “liliac” de culoare albă.

router tenda ac5

router tenda ac5

Tenda AC5 este un router AC1200 Dual Band, deci ai posibilitatea de a te conecta atât la rețeaua de 2,4Ghz (cu viteze de până la 300Mbps) cât și la cea de 5Ghz (cu viteze de până la 867Mbps). În plus, AC5 iți oferă posibilitatea de a activa funcția “Preferred Band”, funcție care practic unește ambele rețele WIFI folosind aceeași denumire. Conectarea dispozitivelor se va face la rețeaua WIFI care va livra cel mai bun semnal prin cele 4 antene de 6dBi.

În cutie, pe lângă routerul cu 4 antene, mai avem un încărcător de 9V și 1A, un cablu de rețea de 1m și manualul de utilizare.

Router Tenda AC5 AC1200 Dual Band - un Batman de culoare albă, ieftin, ușor de instalat și de utilizat in special pe post de repeater

Router Tenda AC5 AC1200 Dual Band – un Batman de culoare albă, ieftin, ușor de instalat și de utilizat in special pe post de repeater

La exterior, pe lângă cele patru antene de 6dBi, routerul este echipat cu 1 port WAN și 3 porturi LAN, toate de 10/100Mbps (eu unul nu înțeleg de ce mai există în 2020 routere fără Gbit), un conector de alimentare, un buton cu dublă funcție, de reset și WPS, și un led martor pe față.

Carcasa nu arată rău, este dintr-un plastic alb, iar această culoare îl face să se integreze foarte bine în cazul în care alegi să-l montezi pe perete, folosind cele două orificii speciale de pe spatele routerului.

Instalarea și configurarea sunt foarte simple:
– îl scoți din cutie și-l bagi în priză
– te conectezi la rețeaua acestuia prin cablu sau WIFI (numele rețelei și parola se află pe spatele routerului)
– accesezi interfața web folosind o aplicație de tip browser (chrome, firefox…), la adresa http://192.168.0.1 sau la adresa http://tendawifi.com/
– parcurgi procesul de instalare care este foarte simplu.
Practic, când accesezi interfața de administrare, pe prima pagină, vei putea introduce datele de conectare oferite de furnizorul de internet și setările rețelei WIFI (numele rețelei și parola) și asta este tot (vezi în video).

În modul repeter anumite setări din interfața de administrare nu vor fi disponibile și nici nu vei mai putea folosi aplicația de mobil pentru accesarea routerului. Apropo de aplicație, este aceeași aplicație tenda pe care v-am prezentat-o și la tenda AC8.

Având în vedere faptul că internetul din locația unde am testat AC5 folosesc o conexiune la internet mobila 4G de la Vodafone, datorită lipsei unei infrastructuri prin cablu în zonă (v-am mai povestit cu alte ocazii situația), testele de viteză pe care le vedeți în video sunt mai de grabă pentru a vă putea face o idee despre puterea semnalului WIFI în diverse ipostaze.

Pe perioada testării routerul a fost instalat la parter și l-am folosit în modul repeter, conectând-ul prin rețeaua de 2,4 Ghz a routerului Vodafone, router pe care îl am montat la etaj, la ~ 10m distantă și o placă de beton interpusă.

Puteți observa în video faptul că testele de viteză au scos cam cât îmi oferea conexiunea oferită de Vodafone prin 4G, indiferent de distanța la care au fost efectuate testele.

Ce nu-mi place:
– mi-ar fi plăcut să văd 4 porturi LAN în loc de 3;
– portul WAN si LAN nu sunt Gbit;
– ca de obicei parola de acces la interfața web este vizibilă atunci când o introduci.

Ce-mi place:
– preț foarte bun;
– ușor de configurat;
– aplicație dedicata de mobil pentru configurare
– meniu minimalist și simplu de utilizat
– arie de acoperire mare pentru rețelele WIFI

Concluzia este că Tenda AC5V3 este un router foarte ieftin, însă fără conexiune Gbit pentru porturile WAN/LAN. Însă dacă alegi să-l folosești pe post de repeter, AC5V3 este ideal, pentru că pe lângă îmbunătățirea semnalului wireless, ambele rețele WIFI oferă viteze de transfer peste cele oferite printr-o conexiune cablată (300Mbps prin rețeaua de 2,4 GHz si 867Mbps prin rețeaua de 5Ghz).

În această perioadă atât la eMAG cât și la Atex prețul pe care îl are Tenda AC5V3 este de 89 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.