Vodafone anunta oficial eliminarea tarifelor de roaming din UE “in limita Politicii de Utilizare Rezonabila”!

Vodafone anunta oficial eliminarea tarifelor de roaming din UE in limita Politicii de Utilizare RezonabilaAstazi am primit un sms de la Vodafone care ma anunta ca voi beneficia din data de 15 iunie 2017, in roaming (doar in retelele operatorilor din UE, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), de serviciile nationale incluse in abonamente (minute nationale, SMS-uri nationale, MB internet mobil).

Vodafone anunta oficial eliminarea tarifelor de roaming din UE in limita Politicii de Utilizare RezonabilaStim deja ca UE a reglementat acest lucru inca din 2012. Mai exact, exista un regulamentului de roaming UE 531/2012 modificat si completat de regulamentul UE 2016/2286 prin care operatorii de telefonie mobila sunt obligati sa renunte la tarifele de roaming pana in data de 15 iuinie 2017.

Vodafone si serviciul de Roaming in UE 

Dar sa vedem cum a inteles Vodafone sa aplice aceste reglementari. Cum era de asteptat, avem doua moduri de aplicare a acestor reglementari: pentru persoane fizice si pentru persoane juridice.

Daca este sa citim doar inceputul comunicatului sau doar sms-ul primit (vezi foto), rezulta ca din data de 15 iunie 2017, toti abonatii vodafone, indiferent daca sunt persoana fizica sau juridica, vor beneficia in roaming (in UE), de serviciile nationale incluse in abonamente (minute nationale, SMS-uri nationale, MB internet mobil), punct.

Insa daca citesti cu atentie tot comunicatul vei constata ca nu este chiar asa. Sunt cateva lucruri neclare, iar partea care ma nelinisteste este chestia cu “in limita Politicii de Utilizare Rezonabilă“. In plus, la internet se aplica o formula de calcul pentru a afla care este de fapt traficul pe care il puteti folosi in roaming (vezi explicatii mai jos).


Abonamente pentru persoane fizice:
Dupa consumarea beneficiilor incluse in abonament sau in situatia unei utilizari “excesive, abuzive sau anormale” a serviciului de roaming in UE, Vodafone va aplica urmatoarele tarife (in euro cu TVA):
– 0,038€ /minut apel efectuat catre statele din UE
– 0,0129€ /minut apel primit,
– 0,0119€ /SMS,
– 0,00895€ /MB.
Pentru traficul de Internet inclus in roaming, exista o formula care se aplica si prin care se stabileste exact ce volum internet se i-a in calcul de fapt, formula care este diferita fata de cea pentru persoanele juridice.

formula: 
2 x pret total abonament (plus extraoptiuni tarifate) / 9,163

Exemplu pentru RED 10 (10€/luna cu 3GB de internte)
2 x 10€ / 9,163 =2.18GB
In acest caz pierzi un 1GB de trafic fata de ce ai in tara.


Abonamente pentru persoane fjuridice:
Dupa consumarea beneficiilor incluse in abonament sau in situatia unei utilizari “excesive, abuzive sau anormale” a serviciului de roaming in UE, Vodafone va aplica urmatoarele tarife (in euro cu TVA):
– 0,032€ /minut apel efectuat catre statele din UE
– 0,0107€ / minut apel primit,
– 0,01€ / SMS,
– 0,00752€ /MB
Pentru traficul de Internet inclus in roaming, formula pentru persoanele juridice este:

formula:
2 x pret total abonament (plus extraoptiuni tarifate) / 0,00752

Dar in acest caz, NU stim in ce convertim rezultatul, MB sau GB!
Exemplu pentru RED Connect (13€/luna cu 1.5GB de internte)
2 x 13€ / 0,00752=3457.44 dar in acest caz rezultatul NU stim ce reprezinta, MB sau GB

Ar mai fi ceva neclar legat de traficul de internet. Sa presupunem ca am un trafic inclus de 3GB, iar conform calculului de mai sus, in roaming pot utiliza doar 1GB. Ce se intampla daca am consumat deja 1GB de trafc pana sa plec din tara? Ma tarifeaza sau ma lasa sa consum 1GB de trafic de roaming?

Am trimis un e-mail la Vodafone legat de aceste lucruri. Cum primesc raspuns fac un update.

Dar sa vedem care este limita intre “Utilizare Rezonabilă” si cea “Abuziva sau Anormala”. Este cam alambicata exprimarea asa ca incerc sa va spun ce am inteles eu:
– daca comportamentul lunar efectuat timp de 4 luni in roaming (ca medie) este mai mare fata de cel din tara;
– daca stati conectati mai mult in roaming decat in national, sau daca este utilizata exclusiv in roaming dupa o perioada lunga (cat de lunga?!) de inactivitate;
Aici este interpretabila treaba, asa ca mai stati pe acasa, ce atata hoinareala in strainatate. 🙂 
– daca cumperi mai multe cartele/abonamente si utilizezi succesiv

Partea bune este ca nu te taxeaza/penalizeaza imediat. Intr-o prima faza te avertizeaza, iar daca nu reactionezi iti aplica tarifele de mai sus.

Vezi anuntul complet si pe pagina web vodafone persoane juridice, si cel de vodafone persoane fizice. Voi ce credeti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.