Mi-am inlocuit singur discurile si placutele de frana fata de la Megane 2 (video)

Continui astazi seria experientelor avute cu deja batranul Megane 2 (vezi aici rezolvare problema relanti, motivul: Electrovalva Decalor) cu un tutorial pentru inlocuirea discurilor de frana ventilate si a placutelor de frana, de pe fata. Va reamintesc faptul ca vorbim despre un Renault Megane 2 sedan din 2005, cu motor 1.6l 16v benzina de 83Kw.

Mi-am inlocuit singur discurile si placutele de frana pe fata de la Megane 2

Mi-am inlocuit singur discurile si placutele de frana pe fata de la Megane 2

La inceputul anului trecut, pe cand i-am aplicat un schimb de distributie si de ambreaj, mecanicul care a lucrat la masina mi-a atras atentia despre uzura discurilor de frana de pe fata si mi-a recomandat sa le schimb cat mai repede.

In ultimul an am mers din ce in ce mai putin cu Megan-ul, mai ales datorita noii achizitii (vezi review-ul de la Opel CrosslandX). In weekend o mai scoteam la cumparaturi, sa se mai “desmorteasca”, iar ultima oara a inceput sa apara un huruit in momentul in care puneam frana, semn ca placutele de frana au ajuns la metal. Asa ca mi-am spus ca este momentul sa-i inlocuiesc si discurile de frana o data cu placutele.

Inainte sa incep sa va explic cum am facut, mentionez faptul ca nu sunt mecanic de profesie, unele lucruri l-am invatat “furand” din experienta mecanicilor care mi-au reparat masina si evident folosind informatii de pe forumuri de specialitate si de pe youtube.

Fara sa credeti ca articolul este unul sponsorizat, piesele le-am comandat de la cei de la Autokarma.ro. Este prima oara cand comand de la ei, insa am cunostinte care mi-au recomandat magazinul ca fiind unul serios. Nu au avut probleme privind calitatea pieselor, in plus au preturi bune.

Ca sa va faceti o idee, o data cu placutele si discurile de frana, mi-am comandat si necesarul pentru schimbul de ulei (5L de ulei Elf evolution, filtru de ulei si filtru de aer), iar costul total a fost de 480 de lei. 

Revenind la tutorial, o sa mentionez aici cele mai importante lucruri, iar restul le gasiti in video-ul de pe canal.
Necesar:
– cricul, o capra si cheia pentru prezoanele de la roata
– vasilina lichida, degresant WD-40 si o perie de sarma
– o cheie inelara cu cot de 18 pentru demontat suportul in care este prins etrierul
– o cheie inelara de 13 pentru demontare etrier
– o cheie torx de 40 si un clichet pentru a demonta discul de frana de pe tambur
– un ciocan si un dorn
– un levier si o dalta pe care le-am folosit pentru a impinge pistonasul in etrier

Pasii pentru inlocuirea discurilor si placutelor de frana fata:
1. Asigurati masina folosind o capra si puneti la rotile din spate o piatra pentru a impedica miscarea masinii in fata sau in spate
2. Dupa ce ati ridicat masina, dati jos roata
3. Folositi degresantul WD-40 pe cele 2 suruburi care tin discul de frana pe tambur ca sa actioneze pana ajungeti sa le demontati
4. Folositi cheia de 13 pentru a demonta cele doua suruburi care tin etrierul
5. Folositi cheia de 18 pentru a demonta suportul pe care este fixat etrierul
6. Inainte de a merge mai departe incercati sa impingeti pistonasul inapoi in etrier folosind o presa pentru asa ceva. Eu am folosit un levier si o dalta impreuna cu o placuta de frana uzata. Daca nu reusiti sa treceti de acest pas trebuie sa montati la loc toate piesele si sa mergeti la un service sa va ajute. Fara a impinge pistonasul nu veti putea monta etrierul cu noile placute de frana pe noul disc.
Un alt lucru important pentru a putea impinge pistonasul mai usor, este nevoie sa desfaceti capacelul de la rezervorul cu lichidul de frana, sa eliberati presiunea.
7. Doar dupa ce ati impins pistonasul trebuie sa desurubati cele doua suruburi cu cheia torx de 40, dar fara sa fortati foarte tare. Daca nu reusit din prima folositi dornul si ciocanul si lovit de cateva ori in capul fiecarui surub pentru a incerca sa-l deblocati.
8. Dupa ce ati reusit sa scoateti suruburile, desprindeti discul de pe tambur. La mine a mers doar prin forta bruta, folosind ciocanul.
9. Motati noul disc de frana
10. Montati suportul pe care vine montat etrierul
11. Montati noile placute de frana dupa care montati si etrierul
12. Strangeti capacul de la rezervorul cu lichidul de frana dupa care faceti pedale cu motorul oprit pentru amorsarea instalatiei
13. Rugati pe cineva sa va ajute si sa apese pe frana in timp ce verificati daca functioneaza corect etrierul, adica daca blocheaza discul cand se apasa pedala de frana si sa elibereze discu dupa ce ia piciorul de pe pedala de frana.
14. Daca totul este OK, montati roata si eliberati masina de pe cric
15. Pentru inceput testati frana intr-o zona sigura (necirculata) si folosind o viteza redusa.


Update (informatii/recomandari de la cititiri/abonati):
– Tamburul si janta trebuie curatat foarte bine pentru a evita riscul de trepidatii. La mine nu a fost cazul.
– A se evita batai direct pe tabur pentru exista risc de deteriorare rurment. 
– Culisele de pe suportul de etrier trebuiesc scoase, curatate si unse.


Cam asta a fost tot. Pasii de mai sus ii puteti vedea si in video-ul de pe canal, iar daca aveti intrebari sau sugestii va astept sa comentati mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.