Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene

Am tot testat dispozitive de rețea de la Tenda, iar astăzi a venit rândul routerului AC7, un router de buget  (139 de lei la eMAG) cu 5 antene, lucru care te face să te gândești la un router care oferă o acoperire mare și cu un semnal foarte puternic pentru rețeaua WIFI.

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene

Echipamentele de rețea de la Tenda sunt recunoscute pentru faptul că au prețuri foarte bune, folosesc tehnologii noi și sunt foarte ușor de instalat și utilizat. Acestea sunt aspectele care sunt cautate de orice utilizator iar Tenda AC7 se încadrează perfect cu această descriere.

În cutie, cei de la Tenda au pus pe lângă router, alimentatorul de 9v la 1A, un cablu de rețea de 1m și manualul de utilizare.

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-1

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-1

AC7 are un design asemănător celui pe care îl găsim și la Tenda AC18 (vezi aici review) sau Tenda AC10U (vezi aici review), dintr-o carcasă din plastic neagră iar diferențele sunt: lipsa portului USB și o antenă suplimentară. 

La exterior, pe lângă cele cinci antene de 6dBi găsim urmatoarele:
– 1 port WAN 
– 3 porturi LAN, unul fiind dedicat și pentru IP/TV
– conectorul de alimentare
– un buton cu dublă funcție, de reset și WPS
– un buton pentru deconectarea rețele wifi
– iar pe față 4 leduri martor pentru system, WIFI, WAN si LAN

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-2

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-2

Spatele este zona pe unde routerul reușeste să se răcească, datorită numeroaselor grile concepute pentru a facilita circulația de aer în interior. În plus, nu lipsesc cele 4 piciorușe care au și rol de distațiere în cazul în care vei folosi sistemul de prindere pe perete.

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-3

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-3

Specificații și funcții:
– 2 rețele WIFI, cu MU-MIMO și Beamforming, rețele ce pot atinge viteze de până la 300Mbps pe rețeaua wifi de 2,4GHz, de 867Mbps GHz pe rețeaua wifi de 5GHz, iar prin LAN doar de 100Mbps. Asta înseamnă că dispozitivele conectate prin rețeaua WIFI vor putea comunica la viteze mai mari, însă viteza maximă la internet nu va depășii 100Mbps.
– funcția repeater foarte utilă, ce-ți oferă posibilitatea să-l conectezi la un alt router care oferă viteze mai mari la internet decât poate oferii WAN-ul, acestuia
– rețea Guest (nu este disponibilă în modul repeater)
– 1 port WAN și 3 porturi LAN, toate la viteza de 10/100Mbps
– Controlul și filtrare dispozitivelor prin:
       – blacklist/whitelist
       – controlul lațimii de bandă
       – DHCP cu asocierea dispozitivului în funcție de MAC address
       – filtrare după MAC address 
– posibilitatea de a seta o perioada de timp pentru activarea/dezactivarea rețelei Wi-Fi 

Toate acestea și multe alte setări pot fi controlate și prin aplicația de mobil TendaWIFI, în condițiile în care nu ai routerul setat ca repeater în modul WISP. Dar toate le puteți verifica și în prezentarea video de pe canal.

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-4

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene

Ca de obicei, metoda de instalare și configurare este foarte simplă:
– introduci routerul în priză
– te conectezi la rețeaua WIFI (atât pe fată cât și pe spatele routerului găsești numele și parola rețelei). Trebuie să ai grijă ca rețeaua WIFI să fie activă, în caz contrar folosești butonul de pe spate.
– accesul la interfața de administrare se face accesând în browser adresa tendawifi.com sau adresa IP 192.168.0.1
– parcurgi procesul de instalare care este foarte simplu.
Practic iți mai rămâne să-ti adaugi parola de rețea și pe cea pentru acces la interfața de administrare, să-ți faci setările de conectare la internet, în funcție de furnizor și asta a fost tot.

Datorită locației unde am testat routerul, unde internetul pe care il am este disponibil doar prin infrastructura 4G (eu îl am de la Vodafone – v-am povestit aici), testele pe care le-am făcut au fost mai degrabă pentru a verifica semnalul pe care îl poate oferii routerul indiferent de distanța de unde am facut testul de viteză (speedtest).

Așa că am montat routerul cât mai central în casă, l-am conectat la internet ca repeater și am inceput să testez în diverse situații. Practic am comparat viteza pe care am obținut-o lângă router cu cele din diverse locații din casă.
Concluzia după testare a fost că cele 5 antene își fac treaba foarte bine. În toate testele efectuate semnalul a fost constant și asemănător ca viteză obținută, chiar dacă puștiul meu consuma gaming la greu cu prietenii în timpul testarii (de acolo apar micile fluctuatii). Am reușit să obțin un semnal decent chiar si afară, în cel mai departat loc din gradină (~ 30m).

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-speedtest

Am testat routerul dual band Tenda AC7 (AC1200) cu 5 antene-speedtest

Ce nu-mi place:
– porturile LAN și cel WAN sunt doar de 100Mbps
– sunt doar 3 porturi LAN
– ca de obicei parola de acces la interfața web este vizibilă atunci când o introduci.

Ce-mi place:
– preț foarte bun;
– ușor de instalat și configurat;
– arie mare de acoperire a rețelei WIFI
– butonul fizic pentru oprirea rețelei WIFI
– funcția de repeter care îți oferă posibilitatea de a te conecta la internet cu o viteză mai mare de 100mbps (viteză oferită în cazul în care foloseti portul WAN pentru conexiunea la internet)
– meniul foarte bogat, cu multe setări și funcții pe care le găsești și pe echipamentele și mai scumpe.

Concluzii:
Tenda AC7 este o soluție potrivită pentru cei ce iși doresc ceva simplu, rapid și ușor de configurat și nu au o conexiune la internet mai are de 100Mbps, sau pentru cei care pur și simplu au nevoie de un semnal stabil și puternic folosindu-l pentru a îmbunătății rețeaua WIFI existentă cu ajutorul funcției repeter.

Ca sa fiu sincer, în acest tipar mă încadrez și eu, având în vedere faptul că singura alternativa la internet este prin rețeaua 4G iar viteza la internet rareori ajunge la 60-70Mbps.

Tenda AC7 poate fi găsit în acestă perioadă la prețul de 139 de lei la eMAG și 165 de lei la PCGarage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.