Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8 cu Beamforming-VIDEO

TP-LINK Archer C8 este unul dintre routerele gigabit de la TP-LINK, un router 802.11ac cu viteza de acces mare, ce-l recomanda pentru gaming sau streaming video, mai ales ca beneficiaza de tehnologia Beamforming.

Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8 cu Beamforming-ssNu i-am crezut pe cuvant asa ca am vrut sa-l testez, mai ales ca am nevoie sa-mi imbunatatesc solutia de transfer a unui semnal video-audio dintr-o incapere in alta, fara fir, solutie de care am mai povestit aici.

Folosesc o camera video Panasonic HC-VX980 care poate fi controlata de la distanta prin wifi (vezi aici i-am testat functia wifi) si in acelasi timp transmite semnal video-audio prin wifi in cealalta incapere pe ecranul unei tablete cu android si MHL (Samsung Tab S2 T815). MHL ca sa pot conecta tableta la un televizor cu HDMI (v-am povestit aici cum), si astfel imaginea sa poata fi urmarita de mai multe persoane.

Dupa ce am testat doua range extendere (primul a picat testul inca de la inceput, iar cel de-al 2-lea, chiar daca in primele teste parea o solutie OK, in anumite conditii pierde semnalul si nu-mi ofera stabilitate de care am nevoie). Asa ca am incercat si cu un router care merge in ambele benzi si care stie AC, router pe care il aveam la indemana in acel moment. Mai exact Tenda N300 F303, router care are semnal destul de puternic si care s-a comportat mult mai bine decat ambele range extendere. Acest lucru m-a facut sa investesc un pic mai mult in solutie si sa iau un router ceva mai serios.

Uite asa am ajuns la router-ul TP-LINK Archer C8, router la care am prins o mica reducere zilele trecute la eMAG. L-am achizitionat la pretul de 426 de lei, insa acum pretul este 463 de lei (vezi link aici), dar sigur vor mai fi promotii si il veti gasii la un pret mai mic.

Design
Dupa cum puteti vedea si din unboxing, Archer C8 chiar arata bine, fiind un router conceput sa fie amplasat la vedere, pe un birou, langa imprimanta sau poate pe figider (ca-i mai inalt 🙂 ). Archer C8 este dintr-un plastic de calitate, partea din fata este lucioasa cu opt leduri martor pe albastru si logoul tp-link asezart central.Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8 cu Beamforming-rama si usb3Piesa de rezistenta este rama care este dintr-un plastic care imita aluminiu, rama care ofera un design placut si o soluie practica, este folosita ca sprijin. In plus, rama mascheaza porturile pentru prindere a celor trei antene pe partea superioara, iar pe o latura evidentiaza unul din porturile USB (cel 3.0)  si butonul WI-FI pentru dezactivarea wireless-ului.Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8 cu Beamforming-conectoriPartea din spate este cea mai acesorizata. Pe langa cele 5 porturi RJ45 (patru porturi LAN si unul WAN, toate de 10/100/1000 Mbps), mai gasim un alt port USB (2.0), butonul de ON/OFF, butonul WPS si conectorul pentru alimentator. In plus, partea din spate este prevazuta cu orificii pentru a se putea ventila in cazul in care se inchinge.

Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8

In cutie am gasit urmatoarele:
– una bucata router
– 3 antene detasabile
– alimentatorul de 12V la 3.3A
– un cablu de retea de 1m (patch cord)
– manual de instalare

Specificatii
Archer C8
beneficiaza de standardul 802.11ac ce suporta conexiunii simultane in 2.4GHz (450Mbps) si 5GHz (1300Mbps) pentru 1.75Gbps, 3 antene detasabile dual band ce asigura o acoperire wireless omnidirectionala, 2 porturi USB (unul 3.0 si unul 2.0) si tehnologia Beamforming ce ofera o conexiune wireless eficienta, tehnologie prin care se optimizeaza comunicarea Wi-Fi cu fiecare client prin transmiterea de semnale radio focalizate si orientate.

Dar iata specificatiile de la producator:

CARACTERISTICI HARDWARE
Interfață 4 porturi LAN 10/100/1000Mbps
1 port WAN 10/100/1000Mbps
1 port USB 3.0 + 1 port USB 2.0
Butoane Buton WPS/Reset
Buton Wireless Pornit/Oprit
Buton Alimentare Pornit/Oprit
Antenă Trei antene detașabile dual band
Alimentare Externă 12V/3.3A
Dimensiuni (L x l x H) 221 X 86 X 168.5mm
Caracteristici Wireless
Standarde Wireless IEEE 802.11ac/n/a 5GHz
IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz
Frecvență 2.4GHz și 5GHz
Rată de Semnal 5GHz: Până la 1300Mbps
2.4GHz: Până la 450Mbps
Sensibilitate Receptor 5GHz:
11a 6Mbps-96dBm
11a 54Mbps: -79dBm
11ac HT20: -71dBm
11ac HT40: -66dBm
11ac HT80: -63dBm
2.4GHz
11g 54M: -77dBm
11n HT20: -74dBm
11n HT40: -72dBm
Putere de Transmisie CE:
<20dBm(2.4GHz)
<23dBm(5GHz)
FCC:
<30dBm
Funcții Wireless Activare / Dezactivare radio wireless, WDS Bridge, WMM, Statistică Wireless
Securitate Wireless Criptare 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
Caracteristici Software
Calitatea Serviciului WMM, Bandwidth Control
Tip WAN Dynamic IP/Static IP/PPPoE/
PPTP(Dual Access)/L2TP(Dual Access)/BigPond
Management Controlul accesului
Management local
Management de la distanță
DHCP Server, Client, Listă clienți DHCP,
Rezervare de adrese
Port Forwarding Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ
DNS Dinamic DynDns, Comexe, NO-IP
VPN Pass-Through PPTP, L2TP, IPSec
Control Acces Control parental,
Controlul Managementului local, Listă de utilizatori, Program de acces, Managementul regulilor
Securitate Firewall DoS, SPI Firewall
IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter
IP and MAC Address Binding
Protocoale Suport pentru IPv4 și IPv6
Partajare USB Suportă Samba (Storage) / Server FTP / Server Media / Print Server
Guest Network 2.4GHz guest network × 1
5GHz guest network × 1

Instalare:
Asa cum ma asteptam, instalarea a fost simpla si rapida. Practic am desfacut cutia, am montat antenele, l-am bagat in priza si l-am accesat de pe telefon sau laptop, dupa ce m-am conecta la una din cele 2 retele wifi. Pe spatele router-ului gasesti numele celor 2 retele wifi si parola (este aceeasi pentru ambele retele). Interfata web se poate accesa folosind un browser accesand adresa IP 192.168.0.1, iar numele de utilizator si parola este admin (va sugerez sa le schimbati inainte de a conecta orice dispozitiv la reteaua roauter-ului). 

Software:
Insa daca doresti sa folosesti toate functiile routerului, configurarea poate dura ceva mai mult. Asta pentru ca din punct de vedere software Archer C8 este unul dintre cele mai complete routere mid range. Beneficiaza de mai toate aplicatiile necesare pentru a putea face o mica retea securizata, chiar si pentru mediu small business.

Pornind de la securitate, firewall si protectie, avem criptare, parent control (dupa domenii si cuvinte cheie), protecite DoS, SPI Firewall, filtrare mac, fiind doar o parte din posibilitatile ce le ofera Archer C8 pe acest subiect.

Pentru constructia unei mini retele, pe langa partea de securitate putem beneficia de: serviciu DHCP, NAT, FTP, file Sharing (samba) pentru storage-ul conectat la USB, print server, DNS Dinamic, port forwoard , VPN si lista continua. Sa nu mai vorbim de posibilitatea de a avea retele WIFI separate pentru accesul la internet pentru vizitatori (de Guest Network), cu posibilitatea de a limita accesul al reteaua locala pentru acestia.

In interfata web, pe modul Advansat, fiecare pagina contine o sectiune de HELP unde sunt prezentate toate setarile, inclusiv in RO.

Si daca nu ma crezi pe cuvant, vezi mai jos un video de prezentare a meniului. Veti observa ca am prezentat ambele versiuni: cea initiala 3.17.0.0 si 4.0.0.0 dupa ce am facut un upgrade de firmware. 

Teste
Am testat posibilitatea de a folosi routerul ca unic distribuitor de semnal wifi intr-o casa cu 5 camere de 160m2, cu 2 nivele (parter + mansarda), casa cu pereti grosi (28 cm) din caramida, grinzi si placa din beton armat. Am pozitionat routerul pe o masuta joasa, in cel mai indepartat colt din casa, la parter, iar eu am urcat cu un telefon la etaj si m-am pozitionat in coltul opus. Pe reteaua de 2,4 GHz aveam 2 liniute iar pe cea de 5GHz doar una. Eu zic ca este foarte bine, iar daca pozitionez routerul central si la inaltime am semnal decent in toata casa. Unboxing si Mini Review Router Gigabit TP-LINK Archer C8 cu Beamforming-speedtest

Am facut si un test de viteza de pe telefon (un Note3), folosid speedtest, iar rezultatele le vedeti mai sus in imagini. Am facut mai multe test, iar cele cu viteza mai mica de download sunt pe reteaua de 2,4 GHz, iar restul pe cea de 5 GHz. Am facut chiar si un test simultan de viteza de pe doua telefoane. Unul conectat prin reteaua de 2,4 GHz si unul prin reteaua de 5 GHz. Faptul ca am folosit simultan doua telefoane nu a contat, am obtinut aceleasi viteze. Nu acelasi lucru s-a intamplat cand am repetat testul pe aceasi retea.

Momentan ma opresc aici cu testele, insa voi reveni cu update la articol pe acest subiect, dupa un timp mai indelungat de utilizare.


UPDATE:
Pentru aplicarea setarilor din Parent Control, router-ul are nevoie de un restart manual, altfel regulile nu se aplica, iar acest lucru nu este specificat pe nicaieri!


Concluzii
Archer C8 este un router mid range ce ofera cam tot ce se poate pentru un roter WIFI, cu viteza de transfer foarte buna, semnal puternic si care include tehnologii noi la un pret decent. Il gasit la eMAG la pretul de 463 de lei (link aici), sau ceva mai ieftin la PCGarage, la pretul de 378 de lei (link aici).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.